Promijenio sam poresku adresu, da li trebam promijeniti adresu vozačke dozvole?

Anonim

Nakon preseljenja prije nekog vremena, zatekla sam se da se pitam “da li moram promijeniti adresu svoje vozačke dozvole”?

Sada, kao što se često dešava, ovo jednostavno pitanje koje je proganjalo moj “duh” neko vrijeme automatski je postalo moto za članak i rezultat je tu.

Uostalom, da li je potrebno ili ne mijenjati adresu vozačke dozvole kada mijenjamo poresku adresu? Pa, na vrlo jednostavan i brz način odgovor je ne, nije potrebno mijenjati. Osim toga, ne samo da ne morate mijenjati adresu na vašoj vozačkoj dozvoli, već je očigledno ne morate mijenjati. Zašto? U narednim redovima ću vam dati odgovor.

vozacke dozvole novog modela
Novi model vozačke dozvole i dalje sadrži naznaku adrese.

Efekti "Simplex" programa

Kao što ste možda već primijetili, s obzirom da su vozačke dozvole izdate od januara 2017. godine pa nadalje, one više nemaju nikakvu referencu na adresu vozača.

Pretplatite se na naše novine

Ipak, upravo od 2017. godine više nije potrebno mijenjati adresu vozačke dozvole nakon promjene poreznog prebivališta. Nestanak upućivanja na adresu sa vozačke dozvole bila je jedna od mjera projekta “Carta Sobre Rodas” (unesena u program Simplex).

Na ovaj način, podaci o adresi su sada dostupni samo u bazi podataka IMT-a, počevši da se direktno baziraju na podacima sadržanim u Kartici građanina.

Imajući to u vidu, svaki put kada promijenite porezno prebivalište na kartici građanina, adresa vozačke dozvole se automatski ažurira, tako da nije potrebno ništa mijenjati.

Istovremeno, ova razmjena podataka također znači da se fotografija i potpis moraju prikupiti samo jednom, budući da su identični na karti građanina i na vozačkoj dozvoli.

Izvor: E-konomista, Doctorfinance, Observer.

Čitaj više