Singapore GP: Hamilton leder världscupen

Det var en känslosam söndag vid Singapore Grand Prix. Två timmar in i loppet med Hamilton som balanserade siffrorna och ligger före Vettel efter att ha kört om till seger.

Med fem lopp kvar i mästerskapet vinner Hamilton i Singapore och tar sig upp på första plats. Det är Hamiltons 7:e vinst den här säsongen och 29:e i karriären.

Efter att ha stulit "stolpen" från Rosberg "James Bond" (0,007 sek. snabbare än sin kollega), hamnar Hamilton i balans. Ett misslyckande för Mercedes-teamet, med Nico Rosbergs bil som visat stora svårigheter sedan starten, gav Mercedes-föraren upp på det 14:e varvet.

En touch mellan Sergio Perez och Adrian Sutil ledde till att Safety Car gick in på varv 31. Sauber de Sutil tappade sin bakvinge och lämnade skräp utspridda runt banan. Safety Car gick av spåret på varv 37.

Safety Car-inträdet gav Hamilton en stor fördel. Med supermjuka däck lyckades han ta avstånd från Vettel (2:a) och Ricciardo (3:a). Hamilton tog avstånd och spenderade 30 varv på Pirellis supermjuka däck, en anmärkningsvärd prestation med tanke på den brittiska förarens höga tempo.

Resorna till depån markerades av Perez 4 stopp, varav ett var att byta fram efter touchen och naturligtvis av Hamiltons däckbyte, vilket gjorde att Vettel kunde ta ledningen under 1 varv.

Utan att ta pressen avslutade Vettel Singapore Grand Prix med att se baksidan av Lewis Hamiltons silverpil från 17,5 sekunders avstånd. Längre bak gav fransmannen Vergne, som blivit straffad på 5 sekunder, på sista varvet allt och lyckades med två riskfyllda omkörningar behålla sjätteplatsen, passerade Raikkonen och Bottas.

Sista varvet var frustrerande för Valtteri Bottas, en av de största förlorarna i denna Grand Prix, som utan däck slutade med att lämna poängplatserna (11:a).

Med två Red Bulls på pallen (2:a Vettel, 3:e Ricciardo) något som inte har hänt sedan Kanadas Grand Prix, riktas rampljuset mot Hamilton. Vettel, som blev fyra gånger världsmästare, slutade på andra plats, i vad som var hans bästa prestation i mästerskapet. Alonso slutade på 4:e plats, oförmögen att komma nära Ricciardos Red Bull.

I den totala tabellen leder Hamilton med 3 poäng över sin lagkamrat (N.Rosberg) och Ricciardo ligger trea. I konstruktörsmästerskapet närmar sig Mercedes antalet poäng för att garantera seger: Mercedes 479 poäng, Red Bull Racing Renault – 305, Williams Mercedes – 187, Ferrari – 178.