Bakun, berriz irabazten al duzu, Mercedes? Zer espero Azerbaijango Sari Nagusitik

Orain arte hiru lasterketa jokatuta, 1 Formulako munduko txapelketaren edizio honetako leloa bakarra izan da: hegemonia. Hori da hiru probetan, Mercedesen hiru garaipen zenbatu ziren (bi Hamiltonentzat eta bat Bottasentzat) eta lasterketa guztietan Alemaniako taldeak podiumeko lehen bi postuak hartzea lortu zuen.

Zenbaki hauek eta Mercedesek erakutsitako denbora ona ikusita, hauxe da sortzen den galdera: gai izango ote da Mercedes jarraian laugarren bat-bira iristeko eta 1 Formulako historian lehenengo eta bigarren postuetan lortu duen lehen taldea bihurtu. urteko lehen lau lasterketak?

Zilarrezko gezien hegemoniari aurre egiteko gai den talde nagusia Ferrari da, baina, egia esan, Cavallino Rampanteren markako autoak itxaropenetatik kanpo geratu dira eta gai horri Vettel Leclerc-en aurka alde egiten jarraitzen dutela dirudien talde-agindu polemikoak gehitzen zaizkio eta azkenean amaitu zuen. Txinan laugarren postua kosta zitzaion gidari monegaska gazteari.

Lewis Hamilton Baku 2018
Iaz horrela amaitu zen Azerbaijango Sari Nagusia. Aurtengoa berdina izango al da?

Bakuko zirkuitua

Europako lurretan egiten den lehen lasterketa (bai, Azerbaijan Europaren parte da...), Azerbaijango Sari Nagusia Bakuko hiri-zirkuitu zorrotzean jokatzen da, iaz Red Bull Max Verstappen txirrindulariak eta Daniel izan zituen liskarrak eta istripuak dituen pista prodigoan. Ricciardok elkarren aurka talka egiten du edo Bottasek garaipena galdu du zulatu baten ondorioz.

Harpidetu gure buletinera

1 Formulako txapelketan 2016an bakarrik txertatua, Bakuko zirkuitua 6.003 km-tan hedatzen da (txapelketako hiri-zirkuiturik luzeena da), 20 kurba ditu eta tarterik estuena, zazpi metro besterik ez dituen zabalera 9 eta 10 biraden artean eta 7. eta 12. biraden arteko batez besteko zabalera 7,2 m-koa besterik ez.

Interesgarria da piloturik ez duela bi aldiz irabazi Sari Nagusi hau, eta egungo parrillatik, Lewis Hamiltonek eta Daniel Ricciardok bakarrik irabazi dute bertan. Taldeei dagokienez, Bakuko markarik onena Mercedesena da, azken bi urteetan lasterketa irabazi zuena.

Zer espero?

Mercedes eta Ferrariren arteko "batailaz" gain (SF90 eguneratu ere egin zuen), Red Bullek bien artean sartzeko aukera ikusten du, nahiz eta Azerbaijango Sari Nagusirako Honda motorren eguneraketa bat iragarri.

Atzerago, lasterketetako ohiko gorabeherak (oso ohikoak Bakun) aurrera egiteko aprobetxatzen saiatuko diren hainbat talde izango dira. Horien artean nabarmentzen dira Renault, Ricciardok azkenean Txinan lasterketa bat amaitu zuen (eta 7. postuan) edo McLaren, lehen postuetara hurbiltzea espero duena.

Entrenamendu libreak hasi dira jada, eta egia esan, orain arte,… gorabeherak izan dituzte, Williams-eko George Russell-ek zikinaren estalkia jo eta pista garbitzera behartuz. Zorte txar gisa, eserleku bakarreko hobietara itzultzen ari zen garabiak zubi baten azpian erori zen. Talkak garabia apurtzea eragin zuen, olioa galtzea eragin zuen, eta horrek ihes egin zuen... asmatu zer... Williams eserleku bakarreko gainean! Ikusi bideoa:

Azerbaijango Sari Nagusiari dagokionez, igandean 13:05etan (Portugaleko penintsulako ordua) hastea aurreikusi da.