Nio EP9 постигнува 258 km/h. Диригент? Ниту да го видиш.

Anonim

Во една седница, стартапот NextEV постави два нови рекорди на патеката на Америка (Тексас, САД) со својот најнов Nio EP9.

Ако сте нов во Nio EP9, ќе знаете дека тој е најбрзиот електричен спортски автомобил досега на Nürburgring Nordschleife и дека зад себе остави модели како Nissan GT-R Nismo, па дури и Lexus LFA Nürburgring Edition.

Благодарение на четирите електромотори, Nio EP9 успева да развие 1.350 КС моќ и 6.334 Nm вртежен момент (!). А бидејќи е електричен, NextEV најавува и домет од 427 km; на батериите им се потребни 45 минути за полнење.

Nio EP9 постигнува 258 km/h. Диригент? Ниту да го видиш. 20105_1

СОБА во ЖЕНЕВА: Dendrobium не сака да биде само уште еден електричен спортски автомобил

За да ги докаже не само перформансите, туку и можностите за автономно возење на Nio EP9, NextEV го однесе на патеката на Америка во Остин, Тексас. Како што можете да видите на видеото подолу, Nio EP9 успеа да помине 5,5 километри од патеката за 2 минути и 40 секунди. без возач , а во средината достигна максимална брзина од 258 km/h.

Сепак, колку и да се напредни денешните технологии за автономно возење, во кругот луѓето продолжуваат да го извлекуваат најдоброто од нив. Во истата вежба, но со возач на воланот, Nio EP9 постави нов рекорд на колото со време од 2 минути и 11 секунди, достигнувајќи брзина од 274 km/h. Луѓето сè уште се одговорни. Сепак…

Следете го Razão Automóvel на Instagram и Twitter

Прочитај повеќе