Следниот Renault Clio може да има хибридна технологија

Anonim

Француската марка размислува за усвојување на системот „Hybrid Assist“ за неколку модели, вклучувајќи го и Renault Clio.

Во време кога процесот на електрификација во автомобилската индустрија изгледа неизбежен, на ред е Renault да признае имплементација на хибридни технологии во еден од своите најпродавани модели.

Во интервју за AutoExpress, Бруно Анчелин, потпретседател на Renault, беше јасен за иднината на француската марка – „Сакаме пристапен процес на електрификација, што значи да им дадеме на нашите клиенти доволно за да ги намалиме емисиите на CO2“ – мислејќи на користење на „ Hybrid Assist“ функцијата присутна на новиот Renault Scénic. Овој систем ја користи потрошената енергија при забавување и сопирање за полнење на батерија од 48 волти, а енергијата подоцна се користи за да му помогне на моторот со согорување да работи.

ПОГЛЕДНЕТЕ ИСТО: Renault подготвува спортски концепт за автосалонот во Париз

И покрај ветувањата за дополнителни мерки за намалување на потрошувачката, Бруно Анчелин гарантира дека следниот Renault Clio нема да биде plug-in хибриден модел. „Нема потреба да се развива PHEV технологија во компактни автомобили, трошоците се превисоки“, коментира потпретседателот на Renault. Сепак, моделите во горенаведените сегменти може да усвојат алтернативни погонски единици „во зависност од идните регулативи за дизелот“.

Извор: AutoExpress

Слика: Концепт на Renault EOLAB

Следете го Razão Automóvel на Instagram и Twitter

Прочитај повеќе