Aston Martin Vanquish Zagato победи во Speedster и Shooting Brake

Anonim

Минатата година го запознавме Aston Martin Vanquish Zagato Coupé, многу ексклузивен GT потпишан од Zagato - историските италијански кароциери. Италијанско-британска врска која трае шест децении. И не требаше долго да чекаме за соодветната кабриолет верзија наречена Волан.

Двата модели веќе започнаа со производство, а како одраз на нивниот ексклузивен карактер, и двата ќе бидат ограничени на по 99 примероци.

Но, Aston Martin и Zagato не се готови со Vanquish Zagato. Оваа година бројот на тела ќе порасне на четири, со претставување на Speedster и интригантен Shooting Brake на Pebble Beach Concours d’Elegance, кој ги отвора вратите на 20-ти август.

Почнувајќи од Speedster, и споредувајќи го со Volante, главната разлика е отсуството на двете (многу мали) задни седишта, ограничени на само две седишта. Оваа промена овозможи поекстремен стил во дефиницијата на задната палуба, многу повеќе спортски автомобил од GT. Шефовите зад седиштата пораснаа во големина, и како и останатиот дел од каросеријата, тие се „извајани“ во јаглеродни влакна.

Aston Martin Vanquish Zagato Speedster

Speedster ќе биде најреткиот елемент од сите Vanquish Zagato, со само 28 примероци што ќе бидат произведени.

Vanquish Zagato го враќа Shooting Brake

И ако Speedster е во крајностите на ова многу посебно семејство Vanquish, што е со Shooting Brake? Засега е откриена само слика од вашиот профил, а пропорциите се драматични. И покрај покривот кој се протега хоризонтално кон задниот дел, Shooting Brake, како и Speedster, ќе има само две седишта. Меѓутоа, новиот покрив ќе овозможи зголемена разновидност. Понатаму, Shooting Brake ќе доаѓа опремен со комплет специфични торби за овој модел.

Aston Martin Vanquish Zagato Shooting Brake

Самиот покрив се одликува со карактеристичните двојни газди кои веќе се белег на Zagato, придружени со стаклени отвори кои овозможуваат светлина во кабината. Како и купето и воланот, Shooting Brake ќе се произведува во 99 примероци.

Освен имплицитните разлики помеѓу двата типа, Vanquish Zagato имаат каросерија со различно моделирање во споредба со другите Vanquish. Се издвојува новиот преден дел, каде што типичната маска на Aston Martin се протега речиси низ целата ширина и ги интегрира светлата за магла. А одзади, можеме да ја видиме оптиката инспирирана од задна оптика на Blade на Vulcan, „чудовиштето“ на британската марка дизајнирано за кола.

Сите Vanquish Zagato се базираат на Aston Martin Vanquish S, добивајќи го својот 5,9-литарски атмосферски V12, кој испорачува 600 коњски сили. Со менувачот управува осумстепен автоматски менувач.

Цените не се објавени, но се проценува дека секоја од 325-те единици - збирот на производството на сите каросерии - е продадена за цени над 1,2 милиони евра. И сите 325 единици веќе најдоа купувач.

Aston Martin Vanquish Zagato Volante

Волан Aston Martin Vanquish Zagato - заден оптички детал

Прочитај повеќе