Ford Explorer е првиот SUV достапен за инвалидска количка

Anonim

Ford се здружи со BraunAbility за да го развие првиот SUV достапен за инвалидска количка, Ford Explorer BraunAbility MXV. Достапен е само за овој модел кој се продава во САД.

Бидејќи автомобилската марка не се прави само за возила со перформанси, Ford ја претстави својата прва опција за мобилност, во партнерство со BraunAbility, американска компанија посветена на производство на комбиња за луѓе со потешкотии во движењето.

Заснован на еден од најпопуларните модели на брендот во САД, Ford Explorer, Ford Explorer BraunAbility MXV е опремен со патентирана технологија на лизгачки врати и осветлена рампа за лесен пристап до возилото. Внатре, целта беше да се максимизира просторот за да се обезбеди најголема можна удобност. Затоа, предните седишта се целосно отстранливи, што овозможува возење од инвалидска количка.

Ford Explorer BraunAbility MXV (3)

ПОВРЗАНО: Ford известува за 10% раст на европскиот пазар во 2015 година

Дополнително, Ford Explorer BraunAbility MXV има 3,5 литарски V6 мотор кој ги обезбедува истите перформанси и потрошувачка на гориво како и стандардниот Ford Explorer. „Нашите клиенти се многу возбудени што имаат уште една опција која ја одразува нивната индивидуалност. За нас, Ford Explorer беше очигледен избор, бидејќи е едно од најпрестижните американски возила и претставува независност и слобода“, рече Ник Гутвејн, извршен директор на BraunAbility.

BraunAbility MXV располага со рампа од 28,5 инчи за удобен пристап до страничните врати.

Ford Explorer е првиот SUV достапен за инвалидска количка 22431_3

Следете го Razão Automóvel на Instagram и Twitter

Прочитај повеќе