Mercedes-AMG подготвува хиперавтомобил со 1300 КС за 2017 година

Anonim

Според последните гласини, Mercedes-AMG во своите раце има суперспортски автомобил со 1300 КС, кој ќе биде лансиран следната година.

Mercedes-AMG R50 е, според AutoBild, името на новиот проект на Mercedes-AMG, „натпреварувачки спорт на патот“ за соочување со McLaren P1, LaFerrari и Porsche 918 Spyder, кои ќе бидат лансирани во 2017 година, во време на прослави на 50-годишнината на Mercedes-AMG.

За ова, и според овие гласини, Mercedes-AMG ќе се обложи на хибридна технологија инспирирана од Формула 1: два електрични мотори на предната оска – секој со 150 КС – и 2,0 литарски четирицилиндричен турбо блок со 1000 КС ( ?? ?), за вкупно наводно 1300 коњски сили. Овој модел со две седишта, наводно, ќе има и каросерија направена од јаглеродни влакна - целта ќе биде да се одржи тежина помала од 1300 kg, за совршен сооднос тежина-моќ.

ПОГЛЕДНЕТЕ ИСТО: Mercedes AMG GT R е новиот член на семејството AMG

Уште еден од најважните моменти е адаптивната суспензија и четири насочени тркала, технологија која дебитираше кај Mercedes AMG GT R и која им овозможува на задните тркала да се вртат во спротивна насока од предните до 100 km/h, за поголема стабилност и контрола во аглите. Над оваа брзина, задните тркала го следат правецот на предните тркала, за поголема стабилност.

Во однос на естетиката, аеродинамиката ќе биде главен приоритет, а како таква се очекуваат многу тесен кокпит и пониска позиција на возење. Доколку се потврди, Mercedes-AMG R50 ќе има пристапна цена за неколку паричници – помеѓу 2 и 3 милиони евра. Производството на германскиот спортски автомобил би можело да започне кон крајот на оваа година, а кој знае, можеби нема да ја има ни помошта од светскиот шампион Луис Хамилтон.

Razão Automóvel контактираше со Mercedez-Benz, кој потврди дека тоа е само гласина, без официјална потврда до датумот на објавување на овој напис.

Извор: GT Spirit

Слика: Mercedes Benz Amg Vision Gran Turismo Concept

Следете го Razão Automóvel на Instagram и Twitter

Прочитај повеќе