Дизајнерите на џипови го изгубија умот...

Anonim

Велигденскиот Jeep Safari беше совршен изговор за американската марка да ги развие овие седум нови прототипови.

Тоа е веќе традиција: секоја година, Jeep ги поканува своите дизајнери и инженери да ја дадат слободата на својата имагинација во прототип што е нешто „надвор од кутијата“. Причината за ова е Велигденското џип сафари, настан кој привлекува илјадници теренски возила за авантура по грубите патеки на Националниот парк Кањонлендс, на запад од САД.

Иако не се наменети за производство, некои елементи од овие прототипови (100% функционални) завршуваат да влијаат на дизајнот на идните модели на Jeep. И според Марк Ален, директор на одделот за дизајн, нема граници за имагинација. „Ние им дозволуваме на нашите дизајнери да излезат и да бидат креативни“, вели тој.

ПРЕЗЕНТАЦИЈА: Jeep Compass, најспособниот off-road во својот сегмент

Оваа година, одделот за дизајн на Jeep не направи ништо за помалку и разви не еден, туку седум нови концепти, за сите вкусови, кои беа претставени овој четврток во технолошкиот центар на FCA во Обурн Хилс. Без дополнително одложување:

https://youtu.be/7NmnR_F0Zo4

НА голема е реинтерпретација на првата генерација (ZJ) на Grand Cherokee, која оваа година слави 25-годишнина.

За возврат, на Брз песок , специјална верзија на Wrangler подготвена од Mopar, која, како што сугерира името, е направена за да ги „нападне“ дините и песоците кои се движат.

Дизајнерите на џипови го изгубија умот... 23372_1

Повторно, името е прилично откривачко. НА Илуминатор особено ќе биде корисен за ноќни прошетки, благодарение на дополнителното LED осветлување.

НА Сафари е базиран на Wrangler Unlimited и е придвижуван од 3.6 V6 Pentastar мотор. Покрај отстранливите врати во проѕирен винил, има и дрон на покривот.

Дизајнерите на џипови го изгубија умот... 23372_2

Се сеќавате на Jeep CJ? Марката сакаше да се врати во времето, повеќе од четири децении, за да ја почести една од најпознатите генерации на иконите теренски терени, со верзијата CJ 66.

НА префрлување назад е можеби најголемиот изведувач на листата. Покрај амортизерите Fox, оските Dana 44 (задни и предни) и армирани челични штитови, под хаубата се наоѓа блок Pentastar V6.

Инспириран од новиот Компас, на Патека се одликува со разновидност. Нема да има недостаток на багажен простор на покривот.

Следете го Razão Automóvel на Instagram и Twitter

Прочитај повеќе