КОМПАС: Дајмлер и Рено-Нисан ги продлабочуваат врските

Anonim

Daimler и Renault-Nissan најавуваат дополнителни детали за заедничкото вложување во Мексико за заедничко изградба на производствена единица, COMPAS и развој на модели.

Како што беше најавено пред една година, групите Daimler и Renault-Nissan се договорија за заедничко вложување за изградба на фабрика во Мексико, наречена COMPAS (Cooperation Manufacturing Plant Aguascalientes), од која сега се појавуваат првите детали.

Според соопштението на двете марки, оваа фабрика ќе ја произведува следната генерација на компактни модели од Mercedes-Benz и Infiniti (луксузниот оддел на Nissan). Производството на Infiniti ќе започне во 2017 година, додека Mercedes-Benz се очекува да започне дури во 2018 година.

Daimler и Nissan-Renault сè уште одбиваат да соопштат кои модели ќе се произведуваат во COMPAS, во секој случај, моделите изградени во COMPAS ќе се развиваат во партнерство. „И покрај споделувањето на компонентите, моделите ќе бидат сосема различни еден од друг, бидејќи ќе имаат различен дизајн, различно чувство на возење и различни спецификации“, се вели во соопштението на марките.

Еден од овие модели би можела да биде четвртата генерација на Mercedes-Benz A-Class, која на пазарот треба да се појави во 2018 година и која моментално користи компоненти на Renault-Nissan во некои верзии. КОМПАС ќе има годишен производствен капацитет од околу 230.000 единици, бројка што може да се зголеми доколку побарувачката го оправда тоа.

Следете го Razão Automóvel на Instagram и Twitter

Прочитај повеќе