Lamborghini Vitola: електричен спортски автомобил на пат?

Anonim

Lamborghini Vitola би можело да биде името на првиот електричен спортски автомобил на марката бик. Проект чија техничка основа може да се сподели со Porsche Mission E.

Како општо правило, италијанските спортски автомобили се синоним за пискави мотори со голема зафатнина, без страв дека ќе врескаат на врвот на вашите бели дробови. Па, според германскиот весник AutoBild, сето тоа ќе се промени со следниот модел на Lamborghini.

Очигледно, брендот Sant’Agata Bolognese има во свои раце 100% електричен спортски автомобил кој би можел да се нарече Lamborghini Vitola. Модел кој би можел да ја заснова својата техничка основа на технологија позајмена од друга марка на Volkswagen Group: Porsche Mission E. Покрај технологиите како што е системот за брзо полнење, италијанскиот модел може да ја користи дури и платформата J1 од марката Штутгарт.

СЛАВАТА НА МИНАТОТО: Lamborghini Countach: Grazie Ferrucio!

Што се однесува до перформансите, AutoBild укажува на максимална брзина од 300 km/h и време од околу 2,5 секунди во спринтот од 0 до 100 km/h – една секунда помалку од Porsche Mission E. Засега, лансирањето на Lamborghini Vitola е далеку од потврдено – уште повеќе имајќи предвид дека лансирањето на Porsche Mission E ќе се случи дури во 2020 година.

Извор: AutoBild преку Motortrend

Слика: Lamborghini Asterion Hybrid Concept

Следете го Razão Automóvel на Instagram и Twitter

Прочитај повеќе