Bugatti Veyron добива нова верзија „Les Légendes de Bugatti“: Мео Константини

Anonim

Bugatti ја претстави својата трета комеморативна верзија „Les Légendes de Bugatti“. Оваа нова верзија има за цел да му оддаде чест на Мео Константини, еден од одговорните за огромниот успех на францускиот производител во мотоспортот во текот на 1920-тите.

Откако Bugatti претстави две од шесте комеморативни верзии на серијата „Les Légendes de Bugatti“ – Жан Бугати и Жан-Пјер Вимил – францускиот производител на тој начин повторно ја претставува својата трета комеморативна верзија, овој пат, со ознаката Bugatti Veyron Grand Sport. Витесе Мео Константини.

Оваа трета верзија на специјалната серија „Les Légendes de Bugatti“ има за цел да ја почести личноста која беше една од главните, ако не и главната, одговорна за големиот успех на брендот во автомобилскиот спорт помеѓу 1925 и 1926 година, со освојувањето на две последователни победи во митската Targa Florio со Bugatti Type 35 – еден од најуспешните автомобили во мотоспортот на сите времиња.

Bugatti Veyron Grand Sport Vitesse Meo Constantini

Како и во другите комеморативни верзии на серијата „Les Légendes de Bugatti“, и во оваа верзија на Мео Константини не можеше да му недостасуваат траги, и надворешно и внатрешно, алудирајќи на овој легендарен лик во историјата на Bugatti. Во однос на надворешноста, се издвојуваат неколку елементи, од каросеријата во истата француска Racing Blue која го обои „победничкиот“ Bugatti Type 35 до распоредот Targa Florio на долниот дел од задното крило.

Bugatti Veyron Grand Sport Vitesse Meo Constantini

Во внатрешноста се издвојуваат сликите изгравирани со ласер, алудирајќи на успешната ера на брендот. Седиштата се потпишани од Мео Константини, опкружени со кафена и црна кожа која го краси поголемиот дел од кабината.

Bugatti Veyron Grand Sport Vitesse Meo Constantini

Во однос на моќноста на моторот, оваа комеморативна верзија на Meo Constantini доаѓа со истите 1200 КС и 1500 Nm W16 8.0 мотор што ја напојува верзијата Grand Sport Vitesse. Ова прекрасно „чудовиште“ им овозможува на своите сопственици да постигнат, да речеме, „коса на ветрот“ доколку сакаат, 0-100 km/h за само 2,6 секунди и максимална брзина од 408 km/h.

Bugatti Veyron Grand Sport Vitesse Meo Constantini доаѓа со „вообичаена“ цена од 2,09 милиони евра и е ограничен на само три примероци.

Bugatti Veyron Grand Sport Vitesse Meo Constantini

Извор: WorldCarFans

Следете го Razão Automóvel на Instagram и Twitter

Прочитај повеќе