Stellantis и Foxconn создаваат Mobile Drive за да го зајакнат облогот на дигитално и поврзување

Anonim

Соопштено денеска, на Мобилен диск е заедничко вложување 50/50 во однос на правата на глас и е најновиот резултат од заедничката работа помеѓу Stellantis и Foxconn, кои веќе соработуваа за да го развијат концептот Airflow Vision прикажан на CES 2020.

Целта е да се комбинира искуството на Stellantis во автомобилската област со глобалниот развојен капацитет на Foxconn во областа на софтверот и хардверот.

Притоа, Mobile Drive очекува не само да го забрза развојот на технологиите за поврзување, туку и да се позиционира во првите редови на напорите за обезбедување на инфозабавни системи.

Возилата на иднината се повеќе ќе бидат софтверски ориентирани и софтверски дефинирани. Клиентите (...) се повеќе очекуваат решенија водени од софтверски и креативни решенија кои овозможуваат возачите и патниците да бидат поврзани со возилото, внатре и надвор од него.

Млад Лиу, претседател на Foxconn

Области на експертиза

Со целиот процес на развој во косопственост на Stellantis и Foxconn, Mobile Drive ќе биде со седиште во Холандија и ќе функционира како добавувач на автомобили.

На овој начин нивните производи не само што ќе се најдат на моделите на Stellantis, туку ќе можат да стигнат и до предлозите на другите марки на автомобили. Неговата област на експертиза ќе биде, првенствено, развој на инфозабавни решенија, телематика и сервисни платформи (тип на облак).

За ова заедничко вложување, Карлос Таварес, извршен директор на Stellantis рече: „Софтверот е стратешки потег за нашата индустрија и Stellantis има намера да ја води оваа

процесирајте со Mobile Drive“.

Конечно, Калвин Чих, извршен директор на FIH (подружница на Foxconn) рече: „Искористувајќи ги предностите на огромното знаење на Foxconn за корисничкото искуство и развојот на софтвер (...) Mobile Drive ќе понуди нарушувачко паметно решение за кокпит што ќе овозможи беспрекорна интеграција на автомобил во животен стил насочен кон возачот“.

Прочитај повеќе