Збогум Bugatti? Volkswagen ќе ја продаде марката Molsheim на Rimac

Anonim

Веста ни доаѓа преку Car Magazine. Според нашите колеги од Car Magazine, менаџментот на Volkswagen Group минатата недела постигнал договор, со хрватскиот бренд за хиперавтомобили, Rimac Automobili, за продажба на својот удел во Bugatti.

Причина за продажба? Наводно, Bugatti повеќе не се вклопува во идните планови на Volkswagen Group. Со својот фокус целосно на развој на решенија за мобилност, електрификација и автономно возење, „фабриката за соништа“ во Молсхајм повеќе не е приоритет во плановите на групацијата Фолксваген.

Потсетуваме дека Bugatti беше многу сакан бренд во групацијата Volkswagen за време на администрацијата предводена од Фердинанд Пиех (1937-2019) - семејство кое сè уште контролира 50% од „германскиот гигант“. Со заминувањето во 2015 година, Bugatti го загуби најголемиот возач.

За време на администрацијата на Фердинанд Пиех, Фолксваген се здоби со луксузни брендови како Бентли, Ламборџини и Бугати.

Порше ја зајакнува својата позиција

Според Car Magazine, единствениот начин на кој раководството на Volkswagen може да го убеди семејството Piech да ја заврши продажбата е да ја зајакне својата позиција во Rimac преку Porsche, со што ќе го задржи своето влијание во Bugatti.

Доколку ова сценарио се потврди, со оваа зделка, Порше би можел да види дека нејзината позиција во Rimac Automobili расте од сегашните 15,5% на 49%. За останатите, Rimac, со само 11 години постоење, веќе видел инвестиции од брендови различни како Hyundai Group, Koenigsegg, Jaguar и Magna (компоненти за автомобилската индустрија).

Прочитај повеќе