Lancia Delta HF Integrale Evoluzione. Вредат ли повеќе од 150 илјади евра предвидени?

Anonim

Lancia Delta HF Integrale е најуспешниот рели автомобил на сите времиња - само спомнете ги шесте последователни WRC титули помеѓу 1987 и 1992 година.

RM Sotheby's ќе одржи аукција на 6-ти декември во Њујорк, САД, правилно насловена како „Икони“. Титула повеќе од адекватна за Delta HF Integrale. Аукција која се издвојува по присуството не само на овој беспрекорен примерок на „Делтона“, туку и на BMW Z8 што му припаѓаше на Стив Џобс, па дури и по присуството на новиот Bugatti Chiron - првата единица наменета за САД, никогаш не возено, никогаш не регистрирано.

Lancia Delta HF Integrale Evoluzione

оригинален и беспрекорен

Единицата што се продава на аукција, Lancia Delta HF Integrale Evoluzione од 1992 година, е една од 400-те единици во „Giallo Ferrari“ (жолто Ферари). Овој уред никогаш не бил променет, одржувајќи ги фабричките спецификации. И покрај тоа што има 25 години, за жал, се чини дека нема многу корист, со само 6487 километри на километражата.

Вниманието за зачувување на овој модел може да се забележи за чување на прирачниците, дигалката, алатите, па дури и на триаголникот за итни случаи. Како и сите „Evo1“ Deltas, тој е опремен со 2.0 литарски турбо-линиски четирицилиндричен мотор со 210 КС.

Зошто Њујорк?

Lancia беше официјално присутна во САД само помеѓу 1975 и 1982 година. Автомобилите како Delta HF Integrale никогаш не беа продадени или одобрени за оптек во САД. Сепак, американскиот закон дозволува автомобили кои не се одобрени во САД да се увезуваат ако се стари 25 години или постари - точно колку години има оваа Lancia Delta HF Integrale Evoluzione.

Страствените колекционери секако ќе го покажат својот интерес за оваа оригинална копија.

Колку бараш?!

Колку се страствени американските колекционери ќе биде ставено на тест на аукцијата. Без резервација, RM Sotheby's очекува оваа Delta HF Integrale да гарантира помеѓу 150 и 193 илјади евра(!). Со оглед на очекуваната вредност и вредноста на другите Delta HF Integrale за продажба - многу помалку - оваа единица ќе мора да биде ефективно најбеспрекорниот Integrale досега.

Lancia Delta HF Integrale Evoluzione

Прочитај повеќе