Смарлинета. Спојување на Alpine A110 со Smart Roadster

Anonim

Предизвикот, преземен не без одредена количина на лудило, беше преземен од француска компанија за композитни материјали, наречена Quelet Composites. Која, предводена од еден човек по име Филип Шало, и самиот поранешен ученик на Италијанецот Франко Сбаро, реши да го искористи „лудилото“ создадено со враќањето во животот на Алпине.

Philippe Chalot на тој начин предлага еден вид A110, со слика залепена на оригиналниот A110 Berlinette, од 60-тите години, но за речиси една третина од цената на новиот Alpine A110.

Не заборавајте дека новиот Alpine A110 беше претставен како ривал на Porsche 718 Cayman, а веќе е достапен во Португалија, никогаш за помалку од 55 илјади евра. Додека овој „А110“ може да се купи за помалку од 17 илјади евра. Допаѓа? Името марлинета дава неколку совети.

Од Vaillante Grand Défi до Smarlinette

Со наставна програма која вклучува, меѓу другото, создавање на Vaillante Grand Défi, сет од 12 автомобили наменски направени за филмот на Лук Бесон „Michel Vaillant“, Филип Шало е посветен откако ја основа компанијата Quelet Composites, во 2013 година. производство на композитни материјали и прототипови за најразновидните производители на автомобили.

Vaillante Гранд Дефи
The Vaillante Grand Défi, замислен од Филип Шало, за „Michel Vaillant“ на Лук Бесон

Од друга страна, оваа работа доведе до тоа дека француската компанија веќе има значително искуство и знаење на ова поле, и која сега се материјализира во овој несомнено предизвикувачки проект - класичен и историски Alpine A110, направен од Smart Roadster.

(речиси) верна копија

Кажете дека не можевте да изберете подобра основа - Smart Roadster е сеопфатен и, како белег на Smart, е прилично компактен, карактеристики споделени со A110 Berlinette.

Врз основа на објавените фотографии, неопходно е да се каже дека конечниот резултат на овој „А110“ се покажува како доста постигнат, со тоа што рачките на вратите или тркалата се елементите што брзо ги идентификувавме од оригиналниот Smart Roadster.

Дури и во внатрешноста, Quelet Composites не штедеше напор не само да ги прикрие сите сличности со германскиот автомобил, туку и да го доближи финалниот производ до имиџот на францускиот спортски автомобил.

Smartinette Alpine Smart 2018 година
Добивајќи успешен модел за рели, Smarlinette е исто така попристапен начин да поседувате имитација на доцниот Alpine A110

Што се однесува до техничките аспекти, сè останува исто како формулата што ја користи Smart: истиот турбо мотор со 82 КС, 0,7, истиот (и не баш брилијантен...) шестстепен роботски менувач, а да не зборуваме за (неколку) 815 килограми Тежина. Всушност, важен фактор за одржување на 11,7 секунди на забрзување од 0 до 100 km/h, како и 180 km/h максимална брзина.

Се прифаќаат нарачки?

Заинтересирани? Smarlinette беше официјално претставен на последниот Ле Ман Класик, кој се одржа помеѓу 6-ти и 8-ми јули, а веќе постои сајт каде што можете да го нарачате вашиот. Погледнете го smarlinette.fr.

Smartinette Alpine Smart 2018 година

Предна налепница од оригиналниот A110

Претплатете се на нашиот канал на Youtube.

Прочитај повеќе