Крај на линијата. Mercedes-Benz повеќе нема да ја произведува X-Class

Anonim

Можноста за а Mercedes-Benz X-Class исчезнат од понудата на германскиот бренд и, очигледно, гласините кои даваа сметка за оваа можност беа добро основани.

Според Германците од Auto Motor und Sport, почнувајќи од мај, Mercedes-Benz ќе престане со производство на X-Class, ставајќи крај на комерцијалната кариера која траеше околу три години.

Одлуката да се запре производството на Mercedes-Benz X-Class дојде, според Auto Motor und Sport, откако марката од Штутгарт го преиспита своето моделско портфолио и потврди дека X-Class е „модел на ниша“ кој е доста успешен само на пазари како „Австралија и Јужна Африка“.

Mercedes-Benz X-Class

Уште во 2019 година, Mercedes-Benz се откажа од своите намери да ја произведе X-Class во Аргентина. Во тоа време, оправдувањето дадено беше фактот дека цената на класата X не ги исполни очекувањата на јужноамериканските пазари.

тешка задача

Заснован на Nissan Navara, Mercedes-Benz X-Class немаше лесен живот на пазарот. Со премиум позиционирање, Mercedes-Benz X-Class се покажа како прескап за клиентите кои бараат прифатливо и практично комерцијално возило.

Претплатете се на нашиот билтен

Всушност, продажбата дојде да го докаже тоа. За да го направите ова, доволно е да се види дека додека во 2019 година „братучедот“ Nissan Navara продаде 66.000 единици на глобално ниво, Mercedes-Benz X-Class остана со 15.300 продадени примероци.

Mercedes-Benz X-Class

Со оглед на овие бројки, Mercedes-Benz одлучи дека е време за ремонт на уште еден производ направен во соработка со Алијансата Renault-Nissan-Mitsubishi.

Ако не се сеќавате, првиот „развод“ помеѓу Daimler и Renault-Nissan-Mitusbishi Алијансата се случи кога германската марка потврди дека следната генерација на модели Smart ќе се развива и произведува заедно со Geely.

Прочитај повеќе