Jeep Grand Cherokee Trackhawk. Најмоќниот SUV досега

Anonim

Почнавме со голем, висок и тежок теренец. Додадовме многу коњи и го намаливме растојанието до асфалтот. Примарната цел на секој SUV е така постигната.

Колку и да е апсурдно, се чини дека тоа му се допаѓа на пазарот. Само ова го оправдува постоењето на „суштества“ како што се Porsche Cayenne Turbo S, BMW X6M или дури и Mercedes-AMG G65, кои се приближуваат, па дури и надминуваат 600 коњски сили, среќно тешки над два тона и со пристоен центар на гравитација. на зграда.

Jeep, американски бренд кој целото свое постоење им го должи на теренските возила и теренците, не можеше да остане зад себе. 481 коњ на Jeep Grand Cherokee SRT веќе не беа доволни за да се справи со конкуренцијата. А одговорот на Jeep не може да биде појасен.

2017 Jeep Grand Cherokee Trackhawk

најмоќниот досега

Новиот Grand Cherokee Trachawk станува најмоќниот SUV и еден од најбрзите досега! Тоа се 717 коњски сили добиени од 6,2 литарски V8 со суперполнач . Токму истиот мотор што ги напојува Dodge Charger и Challenger Hellcat. Влеговме во царството на лудилото…

И ако во моделите на Dodge, само една погонска оска не е доволна за контролирање на 717 коњски сили и 875 Nm на моќниот V8, ставањето на овој мотор во Grand Cherokee донесе предност од целосна влечна сила.

2017 Jeep Grand Cherokee Trackhawk - Hellcat мотор

И покрај тоа што додаде преку 300 килограми на Challenger Hellcat (автоматски), Jeep Grand Cherokee Trackhawk успева да му парира при забрзување од 0-96 km/h (60 mph). Потребни се само 3,5 секунди за да се достигне оваа вредност, а првите 400 метри се постигнуваат за само 11,6 секунди со 183 km/h. Изгледа дека моторот не се грижи за тежината од речиси 2,5 тони на Grand Cherokee Trackhawk, а 717 коњски сили можат да го натераат теренецот да достигне максимална брзина од 290 km/h!

Достапен само со осум-брзински автоматски менувач, Grand Cherokee Trackhawk има неколку режими на возење кои ви дозволуваат варијабилно да ги распределите 717 коњски сили низ двете оски. Во нормален режим, 60% од моќноста се испраќа на задната оска, во режимот Sport оваа вредност оди до 65% и во режимот Track (режим на коло… во SUV) 70%. Исто така, има режим на снег (снег), каде што дистрибуира моќност од 50/50 на двете оски, и режим на влечење (влечење) каде што предната оска добива 60% од моќноста.

Jeep Grand Cherokee Trackhawk

Дел од сестраноста на SUV што не е заборавена - способноста за влечење. Максималната влечна тежина малку надминува 3260 кг, така што можеме да го искористиме нашиот SUV со 717 коњски сили за да повлечеме приколка што ќе го носи нашиот мускулен автомобил од 717 коњски сили. Сите во семејството!

Дали може да се свитка?

Ако перформансите на права линија се импресивни, да не заборавиме дека и теренецот мора да се врти. Grand Cherokee Trackhawk е сеопфатно ревидиран динамично, оптимизиран за перформанси на асфалт. Почетната точка беше Grand Cherokee SRT и направените промени беа да се справи со дополнителните 236 коњи и 117 килограми дополнителна баласт.

2017 Jeep Grand Cherokee Trackhawk

Расчистувањето од подлогата е намалено за 25 mm и, се разбира, доаѓа опремен со посоодветна гума за асфалт. Ја одржува адаптивната суспензија и амортизерите остануваат Bilstein, но се ревидирани. Предните и задните пружини се посилни за 9 и 15%, соодветно. Патеките се исто така пошироки за 33 mm напред и 2,5 mm назад.

Сопирањето на моментумот од 717 коњски сили и речиси 2,5 тони тежина е мисија за системот за сопирање Brembo. Врз основа на оној на SRT, Trackhawk доаѓа со дводелни предни дискови зголемени за 19 mm, достигнувајќи 401 mm во дијаметар, со шестклипни клешти на сопирачките.

Според Jeep, благодарение на овој сет на промени, Grand Cherokee Trackhawk постигнува 0,88 g странично забрзување. Импресивно за SUV.

2017 Jeep Grand Cherokee Trackhawk

Освен тоа, однадвор, се чини дека дискрецијата беше клучот. Во споредба со SRT нема значителни разлики. SUV располага со ексклузивно дизајнирани тркала од 20 инчи, четири издувни цевки групирани по две, жолти клешти на сопирачките (како Hellcats) и некои идентификациски амблеми. Беа елиминирани и светлата за магла, поради потребата да се канализира повеќе воздух во Supercharged V8.

Најмоќниот SUV досега е тука и тоа е Jeep!

2017 Jeep Grand Cherokee Trackhawk Затворен

Прочитај повеќе