Mini Cooper S и Countryman All4. Првиот хибрид на Mini пристигнува во јули

Anonim

2017 година ќе означи почеток на нова фаза за британската марка на BMW Group. Фаза која ќе ја достигне својата највисока точка во 2019 година кога ќе биде претставен првиот 100% електричен Mini модел - дознајте повеќе за овој модел овде.

Но, прво, првиот чекор кон идните „нула емисии“ е направен преку новото Mini Cooper S E Countryman All4 . Како што беше најавено минатата година, Mini го избра Countryman да биде првиот хибрид во гамата.

Mini Countryman Cooper S E All4

Со постојан погон на сите тркала, Cooper S E Countryman All4 комбинира a 1,5 литарски трицилиндричен бензински мотор (136 КС и 220 Nm), одговорен за возење на предната оска, со a електрична единица 88 КС и 165 Nm, одговорни за возење на задната оска и напојувани од литиум-јонска батерија со капацитет од 7,6 kWh.

Mini Countryman Cooper S E All4

Резултатот се Моќност од 224 КС и вкупен вртежен момент од 385 Nm , се пренесува на тркалата преку адаптирана верзија на шест-брзинскиот Steptronic автоматски менувач. Спринтот до 100 km/h се завршува за 6,8 секунди - 0,5 секунди помалку од еквивалентниот модел само со бензин - а рекламираната потрошувачка е 2,1 l/100 km (Циклус NEDC).

Mini Countryman Cooper S E All4

Во чисто електричен режим, Mini Cooper S E Countryman All4 е способен да помине до 42 километри (исто како и BMW 225xe) и да достигне 125 km/h. Според Mini, потребни се 2h30 за целосно полнење на батеријата - во ѕидна кутија од 3,6 Kw - и 3h15 во штекер за домаќинство од 220 волти.

Во естетска смисла, мали промени. Однадвор, плаг-ин хибридот Countryman се издвојува од неговите колеги преку кратенките S (на задната, предната решетка и праговите на вратите) и E (од страните) во нијанси на жолта боја, како и копчето за стартување внатре.

Mini Cooper S E Countryman All4 ќе го има своето деби на фестивалот во Гудвуд, следниот месец, а треба да пристигне во Португалија во јули.

Mini Countryman Cooper S E All4

Прочитај повеќе