Ferrari Testarossa Koenig Competition е на аукција. Кој дава повеќе?

Anonim

Silverstone Auctions ќе на аукција на многу посебен италијански спортски автомобил, развиен од Koenig Specials.

Основана во 1977 година од пилотот Вили Кониг, Koenig Specials беше еден од најистакнатите подготвувачи на 80-тите и 90-тите години, специјализиран пред сè за модификации на моделите на брендот Cavallino Rampante. Еден од најпопуларните спортски автомобили лансиран од германскиот производител беше токму Ferrari Testarossa Koenig Competition Evolution II.

Произведен од Ферари во 1987 година, овој модел доби од подготвувачот пакет модификации следната година, кој вклучуваше поагресивен комплет за каросерија, шипки за стабилизатор, пошироки тркала и спортски издувен систем. Внатре, Ferrari Testarossa има нови кожни облоги кои одговараат на црвената Rosso Corsa на каросеријата.

Ферари Тестароса Коениг (4)

Ferrari Testarossa Koenig Competition е на аукција. Кој дава повеќе? 17801_2

ВИДИ ИСТО: Патување: од Ферари Тестароса до пустината Сахара

Последно, но не и најмалку важно, Koenig направи модификации на 12-цилиндричниот 4,9-литарски атмосферски мотор, кој сега произведува 811 КС. Електронска помош? Да... со среќа.

Една од 21 единица произведена од Ferrari Testarossa Koenig Competition Evolution II (на сликите), сега ќе биде на аукција од Silverstone Auctions, за проценета вредност помеѓу 146 и 166.000 евра.

Ферари Тестароса Коениг (8)

Ferrari Testarossa Koenig Competition е на аукција. Кој дава повеќе? 17801_4

Следете го Razão Automóvel на Instagram и Twitter

Прочитај повеќе