Hvorfor legge nitrogen i dekkene?

Anonim

Luften som vanligvis plasseres inne i dekkene er den samme luften vi puster inn, hovedsakelig bestående av nitrogen, oksygen og vann (damp).

Oksygen og vann (damp) fra trykkluft har en negativ innvirkning på dekkene ettersom de opplever trykkvariasjoner på grunn av temperaturvariasjoner, som negativt påvirker manøvrerbarhet, drivstoffeffektivitet, dekklevetid, miljø og til og med sikkerhet.

Nitrogen, tidligere kalt nitrogen - N2 - er en gass som består av større molekyler, som inneholder en minimal mengde oksygen og vanndamp, og dermed ikke lider av betydelige trykkvariasjoner med temperaturen.

nitrogen i dekkene

Du har sikkert sett biler med grønne dekkventilhetter. Disse hettene oppsto nettopp for å identifisere dekk som inneholdt nitrogen i stedet for vanlig luft.

Fordeler?

Ok, men etter denne kjemitimen, hvorfor putter du nitrogen i dekkene uansett? Utrolig nok er det faktisk flere fordeler med å bruke nitrogen i dekk, men få er faktisk nyttige for vanlig daglig bruk.

  • Større effektivitet:
    • Bruk av nitrogen kan føre til redusert drivstofforbruk og lavere CO2-utslipp, da det ikke er variasjon i dekktrykket.
  • Større holdbarhet:
    • Det øker levetiden til dekket siden det genererer mindre varme, når dekket lavere temperaturer når det utsettes for mer ekstreme forhold.
    • Det reduserer oksidasjonen av dekkets kontaktområde med felgen, så vel som korrosjonen.
    • Å opprettholde trykket kan gjøres mindre regelmessig ettersom nitrogen har større molekyler.
  • Større sikkerhet:
    • Forbedrer håndteringen ettersom dekktrykket forblir konstant med temperaturen. Kjøretøyets oppførsel er overlegen ved de mest ekstreme kjøregrensene.
    • Trykket mellom hvert av de fire dekkene forblir alltid det samme, noe som ikke er tilfelle med vanlig luft, hvor trykktapet ikke er det samme i hvert av dekkene.
    • Ved å ikke variere trykket, reduseres sannsynligheten for advarsler på TPMS-systemer (Tyre Pressure Monitor System).
nitrogen i dekkene

Ulemper?

Den største ulempen er at du ikke kan justere trykket med den vanlige luften som brukes på en hvilken som helst bensinstasjon. Ved bruk av nitrogen skal vedlikeholdet av luft i dekkene alltid gjøres med nitrogen, det er ikke mulig, eller å anbefale, å blande vanlig luft.

For å sette nitrogen i dekkene, er det nødvendig å fjerne all luften fra dekket - en prosess utført av en maskin som trekker ut all luften fra innsiden av dekket. Den omvendte prosessen, som erstatter nitrogen med vanlig luft, må være identisk og tømme dekket fullstendig.

En annen ulempe kan være kostnaden, da vanlig luft er gratis, men nitrogen kan lades på dekkverksteder.

applikasjoner

Bruk av nitrogen i dekk brukes for eksempel i Formel 1, i NASCAR, i flydekk, i militærkjøretøyer, blant annet. Siden det er en gass som ikke gir drivstoff til forbrenning, brukes den også i kjøretøy som transporterer brennbare produkter.

Konklusjon

Til tross for mange fordeler, som nevnt, er bruken av nitrogen i dekk lite relevant i hverdagsbiler. Ved daglig bruk, under normale kjøreforhold, oppnås ikke temperaturer som rettferdiggjør det, av denne grunn vil det heller ikke merkes ved daglig kjøring av kjøretøyet.

Abonner på vårt nyhetsbrev

Til slutt krever god praksis regelmessige dekktrykkkontroller, som vedlikeholdes med luft eller nitrogen. Å bruke luft letter denne oppgaven.

Oppdatert 9. mars 2021: Artikkel omformatert og erstatning av term nitrogen med nitrogen.

Les mer