Hot SUV: T-Roc med 300 hk og Tiguan med den femsylindrede Audi RS3?

Anonim

Britene, på høyden av sin visdom, laget begrepet "hot hatch" for flere tiår siden, som kom til å identifisere de sportigere versjonene av de vanlige "hatchbacks". Generelt er kombibiler biler med kombi med tre eller fem dører – hoveddelen av B- og C-segmentet, det vil si SUV-er og små familiebiler. Hot hatch inkluderer maskiner så ikoniske som de er ønskelige: fra Peugeot 205 GTI til den nyeste Honda Civic Type R og selvfølgelig, uten å glemme, deres "far", Volkswagen Golf GTI.

I dag er hot hatch levende og anbefalt. Men en trussel dukker opp i horisonten med fremveksten av SUV-er og Crossovers. Disse fortsetter å ta markedsandeler fra alle andre typologier og holder dette tempoet, ikke lenge før de er den dominerende kraften i markedet. Og som sådan burde diversifisering av modeller og versjoner, inkludert ytelsesfokuserte varianter, i disse mest populære segmentene, være et spørsmål om tid.

"Hot SUV"-æraen nærmer seg

Hvis det allerede eksisterer høyytelses-SUV-er i de øvre segmentene, går ned noen nivåer, der hot hatches bor, eksisterer lite eller ingenting. Men det er et scenario som kan endre seg drastisk på kort og mellomlang sikt, spesielt i hendene på Volkswagen-konsernet – SEAT forbereder allerede en Ateca Cupra med 300 hk, og det tyske merket har til hensikt å lansere en Tiguan R, samt en T-Roc R. Vil det være den definitive starten på Hot SUV-æraen?

Hvorfor gå rett til R og ikke gå gjennom GTI? Vel, ifølge de ansvarlige for merket, er forkortelsen GTI dyrebar og for alltid forbundet med hot hatch. Så for å identifisere disse kraftigere versjonene av SUV-en deres, bestemte de seg for å henvende seg til deres andre ytelsesundermerke – R.

Den passer til og med godt, da akkurat som Golf R kommer begge de planlagte høyytelses-SUV-ene med firehjulsdrift.

Tiguan R med fem sylindre... fra Audi

Volkswagen Tiguan R er den som ser ut til å være nærmere å nå markedet, med prototyper som allerede er sett på Nürburgring-banen (i det fremhevede bildet). Foreløpig er den kraftigste Tiguan 2.0 Bi-TDI, med 240 hk, men for R er noe mer spesielt planlagt.

Prototypen som ble sett på den tyske kretsen var utstyrt med samme motor som Audi RS3 og TT RS – den fenomenale femsylindrede rekketurboen som disse modellene yter 400 hk. Vent... en Tiguan R med 400 hk?! Hold hestene der, det blir ikke sånn.

Jeg tror aldri vi vil vite hvor mye Audi satte pris på ideen om å se dens femsylindrede i en Volkswagen-modell, men det er ganske sikkert at Tiguan R ikke kommer med "alle kaloriene" som sylindrisk penta tilbyr i RS3 og TT RS. Det vil imidlertid være langt fra anemisk – det anslås at det komfortabelt overstiger 300 hk.

T-Roc R-prototypen eksisterer allerede

Volkswagen T-Roc 2017 autoeurope15

Når det gjelder T-Roc R, er den gode nyheten at det allerede eksisterer en prototype av T-Roc R med det formål å evaluere forslagets gjennomførbarhet. Men kommer den på markedet? Det er for tidlig å bekrefte. Ifølge Frank Welsch er den ansvarlige for forskning og utvikling hos Volkswagen, som var ansvarlig for utformingen av T-Roc R-prototypen, trygg på at han vil ha grønt lys til å gå videre.

Kommentarene fra de som har prøvd prototypen har vært svært positive, men godkjenning avhenger fremfor alt av kommersiell ytelse til T-Roc generelt og også av mer spesifikke versjoner som 2.0 TSI med 190 hk. Hvis det er nok markedsinteresse for en sterkere T-Roc, vil T-Roc R sannsynligvis skje.

Og hvis det skjer, vil den valgte motoren falle på 2.0 Turbo som vi finner i Volkswagen Golf R og SEAT Leon Cupra, den samme som skal brukes i Ateca Cupra.

Med alle disse modellene som deler samme base, blir integrerings- og utviklingsarbeidet enklere. Som sådan forventes T-Roc R å levere rundt 300 hk, og konkurrerer mer direkte med det spanske forslaget.

Volkswagen er ikke den eneste som forbereder og vurderer «hotte» versjoner av sin SUV. Det er nok at ett av disse forslagene, uavhengig av merke, lanseres og har suksess for andre å følge. Og så ja, æraen med Hot SUV vil være over oss.

Les mer