Technické centrum Nardò. Testovacia dráha z vesmíru

Anonim

Nardò je jednou z najznámejších testovacích dráh na svete. Keď prvýkrát otvoril svoje brány 1. júla 1975, komplex Nardò pozostával z 3 testovacích dráh a budovy určenej na ubytovanie tímov inžinierov a ich áut. Pôvodný dizajn vyvinul a postavil Fiat.

Testovacie centrum Nardò FIAT
Dobré ráno, prosím o doklady.

Od toho dňa bol cieľ trate Nardò vždy rovnaký: umožniť všetkým značkám automobilov otestovať svoje autá v reálnych podmienkach bez toho, aby sa museli uchyľovať na verejné cesty. Tradícia, ktorá trvá dodnes.

Od roku 2012 je trať Nardò – teraz nazývaná Technické centrum Nardò – vo vlastníctve Porsche. Dnes je počet tratí, ktoré tvoria toto testovacie centrum, oveľa vyšší. Existuje viac ako 20 rôznych okruhov, schopných simulovať tie najnepriaznivejšie podmienky, ktorým môže byť auto vystavené.

Testovacie centrum Nardò

Testy hluku.

Špinavé koľaje, hrboľaté koľaje, hrboľaté koľaje a usporiadania, ktoré testujú integritu podvozku a zavesenia. Existuje dokonca aj okruh schválený FIA na športové účely.

Spolu je v južnom Taliansku takmer 700 hektárov pôdy, ďaleko od zvedavých očí fotoaparátov.

Technické centrum Nardò je vďaka výborným poveternostným podmienkam v južnom Taliansku otvorené 363 dní v roku, sedem dní v týždni. Okrem výrobcov áut sú jediní ľudia, ktorí majú prístup do komplexu, farmári, ktorí dostali povolenie na prieskum a kultiváciu pôdy susediacej s okruhmi. Inak by to bolo plytvanie pôdou. Prístup farmárov je cez početné tunely, ktoré umožňujú obeh poľnohospodárskych strojov bez narušenia priebehu okruhových skúšok.

FIAT NARDÒ
Nardò, ešte v časoch Fiatu.

"Prsteň" koruny

Napriek početným testovacím dráham, ktoré tvoria technické centrum Nardò, zostáva klenotom v korune kruhová dráha. Trať s celkovou dĺžkou 12,6 km a priemerom 4 km. Rozmery, ktoré umožňujú viditeľnosť z vesmíru.

Testovacie centrum Nardò
Kruhová trať ako celok.

Táto trať sa skladá zo štyroch tratí s vysokým stúpaním. Vo vonkajšom pruhu je možné jazdiť rýchlosťou 240 km/h s volantom rovno. Je to možné len preto, že sklon trate ruší odstredivú silu, ktorej je auto vystavené.

Autá, ktoré tadiaľ prechádzali

Technické centrum Nardò bolo vďaka svojim vlastnostiam v priebehu rokov javiskom vývoja mnohých automobilov – väčšina z nich úplne tajným spôsobom, takže neexistuje žiadny záznam. No okrem vývojových testov táto talianska trať slúžila (a slúži) aj na vytváranie svetových rekordov.

V tejto galérii sa môžete stretnúť s niektorými z nich:

Technické centrum Nardò. Testovacia dráha z vesmíru 18739_5

Mercedes C111 bol dlhé roky laboratóriom nemeckej značky. Máme o ňom rozsiahly článok tu na Ledger Automobile

Nie je to jediný prípad na svete

Vo svete je viac tratí s týmito vlastnosťami. Pred chvíľou sme s podporou Hyundai podrobne opísali tieto „megaštruktúry“, ktoré patria kórejskej značke. Štruktúry prekvapivých rozmerov, prinajmenšom!

14\u00ba Fakt: Hyundai i30 (2. generácia) bol pred uvedením do výroby podrobený tisíckam kilometrov testov (púšť, cesta, ľad)."},{" imageUrl_img":"https:\/\/www .razaoautomovel.com\/wp-content\/uploads\/2018\/02\/namyang-espac\u0327o-hyundai-portugal-4.jpg","caption": ""},{"imageUrl_img":"https :\/\/www.razaoautomovel.com\/wp-content\/uploads\/2018\/02\/namyang-espac\u0327o-hyundai-portugal-8-- 1400x788.jpg","caption":"To práve v tomto aerodynamickom tuneli, schopnom simulovať vietor s rýchlosťou 200 km\/h, Hyundai testuje aerodynamiku svojich modelov s cieľom znížiť spotrebu a zlepšiť akustický komfort."}]">
Technické centrum Nardò. Testovacia dráha z vesmíru 18739_6

Namyang. Jedno z najdôležitejších testovacích centier Hyundai.

Ale je toho viac... V Nemecku vlastní koncern Volkswagen komplex Ehra-Leissen, kde Bugatti testuje svoje autá. Tento testovací komplex sa nachádza vo vyhradenej oblasti vzdušného priestoru a má bezpečnostnú úroveň vojenskej infraštruktúry.

Ehra-Leissen
Jedna z roviniek Ehra-Leissen.

General Motors zase vlastní Milford Proving Grounds. Komplex s kruhovou dráhou a rozložením, ktoré napodobňuje najznámejšie zákutia najlepších okruhov sveta. Kým zamestnanec GM získa prístup do tohto komplexu, trvá to niekoľko rokov.

Milford Proving Grounds
General Motors Milford Proving Grounds. Kto by nechcel mať takýto „zadok“.

Príkladov je viac, ale končíme Astazero Hällered, testovacím komplexom, ktorý patrí konzorciu tvorenému spoločnosťou Volvo Cars, švédskou vládou a ďalšími subjektmi, ktoré sa venujú štúdiu bezpečnosti automobilov.

Úroveň detailov v tomto centre je taká veľká, že Volvo simulovalo skutočné bloky, ako napríklad tie v Harleme v New York City (USA).

Technické centrum Nardò. Testovacia dráha z vesmíru 18739_9

Tento priestor simuluje ulice Harlemu. Nezabudlo sa ani na fasády budov.

Pripomíname, že do roku 2020 chce Volvo dosiahnuť cieľ „nulových smrteľných nehôd“ modelov značky. Podarí sa im to? Nasadenie nechýba.

Čítaj viac