Sa matou faamanatuina ma Renault 40 tausaga talu mai le manumalo muamua o le Turbo i le F1

Anonim

O le aso 1 o Iulai 1979 o lo'o manatua e tagata uma mo le ta'aloga mata'utia i le va o Gilles Villeneuve ma René Arnoux i le Formula 1 French Grand Prix. O le Canadian's Ferrari ma le French's Renault na feiloa'i i le tele o taimi i le va'aiga o tala fa'asolopito lea o lo'o taia pea fa'amaumauga mo va'aiga i aso nei.

Ae ui i lea, i luma atu o le a faia se tala faasolopito i le Formula 1. Jean-Pierre Jabouille na taitaia le tuuga na faia i Dijon, i le uili a le isi. Renault RS10 : o se Farani nofo toatasi, ma se afi Farani, pa'u Farani ma pailate e se Farani o le a manumalo i le French GP. E le mafai ona sili atu le atoatoa nai lo lenei, sa'o? mafai…

Ose aso atoatoa

O le taimi muamua foi lea o le a manumalo ai se afi Turbo i se GP, faasaga i le autau a le au teteʻe oe mo le lua tausaga o tausua e uiga i le faʻamaoni o masini Renault Turbo i le F1.

Renault RS10

Renault RS10

Na manumalo moni lava Jabouille ma tapuni tagata uma. O le amataga lea o se vaitau fou i le F1. Na vave ona iloa e isi 'au uma e tatau ona latou liliu i le supercharge pe afai latou te le manaʻo e nutimomoia e Renault.

Renault Classic na faia le pati

E fasefulu tausaga mulimuli ane, ua filifili Renault e faamanatu lenei ausia iloga. O le faʻamanatuga muamua na faia i luga o se vae o le mamalu i luma o le French GP talu ai nei i le taamilosaga a Paul Ricard, lea na toe faʻatasi ai Jabouille ma le RS10. Ae o le pati tumaoti na faʻasaoina mo se nofoaga e sili atu le faʻaeteete, o le Ferte Gaucher circuit, o se auala faʻatautaia i luga o se malae vaalele, lea e tasi le itula i sasaʻe o Pale.

Na fa'atumuina e le Renault Classic le tele o loli i nisi o ta'avale fa'apitoa Turbo-engin a le falemata'aga ma aumai i lea nofoaga. Ona ia valaaulia lea o nisi o tusitala e fiafia i se aso tulaga ese. O malo fa'aaloalogia i lenei fa'afiafiaga o Jabouille ma Jean Ragnotti, o le ta'avale ta'avale iloga mo le fa'ailoga Farani. O isi o taavale, tauvaga ma taavale auala. Ae o iina tatou te o ai.

RS10 ma Jabouille tua

Sa toe tuu e Jabouille lona pulou ma lona suti - mea fou fou, ae na teuteuina e pei o ana meafaigaluega mai le fasefulu tausaga talu ai - ma faʻapipiʻi o ia lava i le RS 10. Na faʻapipiʻi e le inisinia le V6 Turbo i le mea ma o le pailate muamua na faia le ala, mo se faʻamanatuga. vae. E sili atu nai lo le saoasaoa, lea sa le i ai, o le lagona o le taimi na manumalo, i le leo leo o le taʻavale samasama, toe faʻaleleia lelei.

Renault RS10 ma Renault 5 Turbo
Renault RS10 ma Renault 5 Turbo

Na fa'aalia e le pailate tuai lona tomai fa'apolofesa ta'uta'ua, faia lana "galuega", na tu'u mo ata i le fa'ai'uga ma tu'u i lalo ni nai fuaitau o le tulaga, ina ua mae'a le patipati fa'afuase'i mai i latou na auai. “O se fiafiaga le faia o lenei mea, atonu o le taimi nei i tua i le 100 tausaga…” o lana tala malie. Ae o le mea e sili atu ona ogaoga, e leʻi toilalo o ia e taʻua e faapea "o se taavale faigata tele e ave, ou te le iloa le taamilosaga ... ae o se isi itulau e liliu. E matagofie le lagi, e susulu le la ma o le mea lena e taua,” o lana tala faaiu lea i lana leo lauiloa.

Ragnotti: e te manatua o ia?...

Na tusia e Jean Ragnotti le tele o itulau o le Renault Turbo saga, aemaise lava i luga o faʻasalalauga, ma e leʻi faʻatuai e talanoa e uiga i lona sootaga faʻasolopito ma le faʻailoga taimane. O le matou talanoaga lenei:

Fuafuaga Ta'avale (RA): O a ni mea e te manatua i le fa'apotopotoga i Potukale, lea na e laina ai ma le R5 Turbo, 11 Turbo ma Clio?

Jean Ragnotti (JR): O se faʻapotopotoga faigata tele, ma le toʻatele o tagata ma le fiafia tele. Ou te manatua le fusuaga tele ma le uili pito i luma 11 Turbo faasaga i le Lancia Deltas uma-uili. O se taua tele i le 1987, o le 11 Turbo sa mama, matua aoga ma toetoe lava a ou manumalo.

Jean Ragnotti
Sa matou maua le avanoa e talanoa ai ma Jean Ragnotti e le maalofia (taumatau)

RA: Ma o laasaga muamua i le Renault 5 Turbo, na fa'afefea?

JR: I le 1981 na matou manumalo ai i le Monte Carlo i le taimi lava lena, ae sa tele le tuai o le afi i lana tali, sa matua vevesi lava ma sa ou faia le tele o vili i le kiona, i luga o matau. I le 1982, na matou faʻaititia teisi le paoa ma sa sili atu ona faigofie le taʻavale mai lena taimi. Na'o Maxi mai Grupo B, i le 1985, na toe fa'aletonu ai mea. Ae maise i le timu, sa ou faia le tele o aquaplaning. Ae o aʻu sa sili ona saoasaoa i luga o le asphalt, o se fiafiaga tele le taʻitaʻia o ia i Corsica, lea na ou manumalo ai.

Fa'asoa i la matou nusipepa

RA: Ae o a au taavale e sili ona e fiafia i ai i lau galuega?

JR: Mo le amataga, o le R8 Gordini, o se a'oga tuuga tuuga moni; ona sosoo ai lea ma le R5 Turbo, i le 82 i le 85 versions, ma le Clio Group A. O le Clio o se taavale faigofie e ave, faigofie ona faʻaalia. Faatasi ai ma Maxi, sa tatau ona ou taulai atili atu ...

RA: E fa'afefea ona e fa'atusaina fa'atasiga o lou maualuga ma aso nei?

JR: Sa umi atu le fono, faatoluina le umi nai lo le aso. O aso nei o itula mo tagata faigaluega lautele, ua sili atu ona faigofie mea uma.

RA: Ma na e maua se avanoa e ave ai se tasi o taavale fou a le WRC?

JR: Ou te le'i faia. Ou te iloa afai ou te fesili ia Renault, latou te faʻatagaina aʻu, ae sa ou faʻamaoni lava i le faʻailoga. Ae latou te fai mai ia te aʻu e sili atu ona faigofie le taʻitaʻia nai lo le tuai. Ma o tagata tuai e pei o aʻu e leai se faʻalavelave e gaoioi vave.

RA: O lau galuega atoa sa i Renault, aisea ua e le alu ese ai mo se isi ituaiga?

JR: Na valaaulia aʻu e Peugeot, ae na faʻatagaina aʻu e Renault i le tele o vaega. O la'u sini e le o le avea ma siamupini o le lalolagi, ae ia fiafia ma faafiafia le aofia. Na ou faia Le Mans faafitu, tamoe i supertourisms ma faataitai i le Renault Formula 1s, faapea foi rallies. Ma o lena ioe, na ou maua ai le fiafia, o le mea lena na ou le fia alu ai i fafo.

Le manuia i ta'avale fa'atasi

Ina ua maeʻa le talanoaga, ua oʻo i le taimi mo gaioiga, muamua i le "co-drives" faʻatasi ma avetaʻavale Renault muamua. O le mea muamua sa i a 1981 Europa Cup R5 Turbo , o le ulua'i ipu fa'ailoga e tasi fa'atasi ai ma fa'ata'ita'iga turbocharged, lea na fa'aogaina ai ta'avale fa'asologa, i tuuga na faia i nisi o polokalame GP ma o lo'o laina ai ta'avale fa'apolofesa ma ta'avale amateur.

Renault 5 Turbo Europa Cup
Renault 5 Turbo Europa Cup

O le 165 hp o le malosi e le o se mea e sili ona fiafia i ai, ae o le auala e ave ai le R5 Turbo, faʻatasi ai ma le faʻagesegese o faʻamatalaga i tulimanu ona faʻanofo ai lea o le taavale i tua, faʻaogaina le afi tutotonu e maua ai le malosi sili, i se fe'avea'i fa'aeteete ae taofi i luga mai le pito i tua, ae maise i tulimanu feololo. O se auala masani e tietie ai, ae o loʻo saoasaoa tele.

Ona oo lea i le taimi e agai ai i le a R5 Turbo Tour de Corse , o le lomiga aupito sili ona atiaeina mo le tuufaatasia o le uluai faataitaiga, ua uma ona i ai le 285 hp, i le lomiga na faatauina atu i au tumaoti. Peitaʻi, e leʻi iai le laki i lo matou itu. O le avetaavale sa tiute, o Alain Serpaggi, na alu ese mai le auala, na lavea le paʻu paʻu i ni vevesi ma le paʻepaʻe ma le lanu meamata na le mafai ona faʻaogaina.

Renault 5 Turbo Tour de Corse

Renault 5 Turbo Tour de Corse. O le muamua…

O le avanoa e ave fa'atasi i le R5 Maxi Turbo , lea na saunia foi - o le maualuga maualuga o le R5 Turbo, ma le 350 hp. Ae o lea ua i totonu o le potu o le vaega B sau’i lea ua aliali mai o loo tamo’e mai se inisinia, fai mai ua uma le penisini faapitoa mo lana afi. O le isi mea e ono mafai o le tietie faʻatasi i le R11 Turbo, ae mo lenei, ua leai ni paʻu. Ae ui i lea, e mo le isi…

Renault 5 Maxi Turbo

Renault 5 Maxi Turbo

ta'alo ta'aloga

Mo le isi afa o le aso, na faʻatulagaina se fonotaga ma nisi o tagata taʻutaʻua ma se afi Turbo na faia le talafaasolopito i Renault. O ta'avale na sau mai se fa'aputuga o ta'avale e 700, o le matagaluega fa'apitoa a le fa'ailoga ma na fa'afiafiaina ai tupulaga i le valusefulu ma le ivasefulu. Ta'avale e pei o le R18, R9, R11, uma i Turbo versions ma le R21 ma le R25 lapopoa.

Renault 9 Turbo

Renault 9 Turbo

Talu ai e leai se taimi e taʻitaʻia ai tagata uma, na matou filifilia nisi o mea sili ona faʻaalia, amata i se mama 1983 Turbo Turbo , ma lona 132 hp 1.6 afi. O se mea e ofo ai, ona o le lamolemole ma le faigofie o le taʻavale, e leai se taimi tele tali turbine, o se pusa faʻataʻitaʻi lelei ma le taʻavale e le manaʻomia ai se taumafaiga tele. I le taimi lea, na faalauiloa ai e Renault le 200 km / h o le saoasaoa maualuga ma le 9.5s mo le 0-100 km / h, mo lenei coupé ma le ea o le Porsche 924.

Renault Fuego Turbo

Renault Fuego Turbo

Mai le R5 Alpine i Safrane

Ona oo lea i le taimi e toe foi ai i tua i le taimi, i le 1981 R5 Alpine Turbo . Masalo o le inisinia e leʻi atoatoa e pei o le Fuego, ae o le mea moni o lenei R5 e foliga mai e matua tele atu, ma le 110 hp o lona 1.4 afi e le o faʻamoemoeina ma faʻatasi ai ma se faʻataʻitaʻiga mamafa. O le amio foi na faamaonia e le saʻo ma o le tosoina, i luga o le ala susu, e le atoatoa. Masalo o le manaʻo o le au taʻutaʻua, o nisi taimi e le manaʻo e galulue faʻatasi ...

Renault 5 Alpine
Renault 5 Alpine

I se isi oso i le taimi, ua oo i le taimi e see atu ai i poloaiga a Safrane Biturbo 1993 , fa'atasi ai ma le fa'amalologa fa'ata'ita'i. O le V6 PRV ma le lua turbos e oʻo atu i le 286 hp, ae o le mea e mataʻina o le mafanafana, faigofie o le avetaʻavale ma le lelei o le afi ma le chassis, e faʻalogo uma e le au sauniuni Siamani.

Renault Safrane Biturbo

Renault Safrane Biturbo

I le uili o le talafatu R5 Turbo2

Ioe e le mafai ona matou misia le avanoa e taiala ai a R5 Turbo2 , o se masini ua mamanuina mo faʻasalalauga. O le afi 1.4 Turbo o se evolusione o le R5 Alpine Turbo, ae o iinei e maua ai le 160 hp ma tuʻu i se tulaga tutotonu, i le tulaga o nofoa pito i tua. Ioe o le toso i tua.

Renault 5 Turbo2

Renault 5 Turbo2

O lagona o lo'o tumau mai i lenei feso'ota'iga pu'upu'u malosi o se tulaga fa'ata'avale e fetaui lelei ma le foeuli, ae umi, lelei fo'i ae fa'ata'ita'i maaleale. O le pito i luma, matua mama, na poloka ai uili pito i luma pe a taofi ma sina uta itiiti i luma. E mana'omia se ta'i malosi e fa'afeiloa'i ai le tele i luma. A maeʻa, o se mataupu o le tuʻuina o le pito i luma i se piʻo, e aunoa ma le faʻateleina, ma vave ona toe foʻi i le faʻavavevave, faʻapipiʻi e faʻatumauina le uiga o le oversteer teisi, ae aunoa ma le faʻateleina, ina ia le faʻaumatia le uili i totonu. E sili atu le teuteuga o le tino nai lo foliga.

Renault 5 Turbo2

Renault 5 Turbo2

manatuaga o le valusefulu

I le agai atu i le faaiuga o le mea lea o le a aumaia ai le tele o manatuaga ia i latou e manatua le afa lona lua o le valusefulu: o le R5 GT Turbo . O se taʻavale taʻavale laʻititi, o loʻo tausia le afi 1.4 Turbo, ma le 115 hp ma le mamafa maualalo maualalo, i le faasologa o le 830 kg.

Renault 5 GT Turbo

Renault 5 GT Turbo

O le iunite na ave e Renault i lenei mea na tupu na o le 1800 kilomita le umi, ma maua ai se malaga e leʻi mafaufauina i tua i le taimi. Fai mai se tasi "o loo manogi fou" atonu o se faʻateleina. Ae o le mea moni, i isi mea uma, o lenei 5 GT Turbo mai le 1985 e pei o le fou, e leai ni va, "lelei", e pei ona latou fai mai i le gagana. O se fiafiaga e tietie i luga o le ala.

Renault 5 GT Turbo

Renault 5 GT Turbo

O le ta'avale e leai se fesoasoani o le a avea ma fa'amatalaga autu o tausaga o le ta'avale, ae na'o le taimi lava e o'o mai ai i gaioiga. I luga o le ala e matua sa'o ma tumu i manatu faaalia, e ui lava e manaʻomia ai le tele o gaioiga. O le afi e mafai ona faʻaalia le faʻaaloalo, faʻatasi ai ma le 0-100 km / h faʻasalalau i le 8.0s ma le maualuga maualuga o le 201 km / h. E le o le aso e faʻasaʻo ai lenei mea, ae o nisi o taʻavale vave o le taamilosaga na faʻamaonia ai le alualu i luma o le afi i luga atu o le 3000 rpm ma le lelei tele o le taʻavale, lea e piʻo i se auala "mafolafola", e aunoa ma le tele. tulimanu fa'afa'afa., po'o le umi, i lalo ole taofi. E o'o fo'i i le atigipusa tusi lima-saosaoa sa vave ma felagolagoma'i. Faʻamaoniga o le mamafa maualalo e naʻo le lelei.

Fa'ai'uga

Afai o loʻo i ai se faʻailoga na faia se suiga faʻatekonolosi i le va o le Formula 1 ma le faasologa o taavale, o le Renault ma Turbo afi. O se vaega o mea na aʻoaʻoina e ana inisinia i luga o le auala na faʻaaogaina mulimuli ane e atiaʻe ai masini Turbo mo faʻataʻitaʻiga auala. Ma i lenei faʻamanatuga o le 40 tausaga o le manumalo muamua o le F1 Turbo, na manino foi o loʻo faʻaauau pea le talaʻaga.

Na fa'amaonia e ni nai ta'aloga vave i tua o le uili o le Megane R.S. Trophy fou.

Ipu a Renault Mégane R.S
Ipu a Renault Mégane R.S

Sa iai fo'i le Ipu-R… ae na'o ata fa'alologo.

Faitau atili