A uma mea uma, o ai e ave taavale i le itu taumatau: matou poʻo le Igilisi?

Anonim

Fai mai le au Peretania latou te tietie i le itu taumatau o le auala, i le itu tauagavale; tatou foi, i le itu taumatau. A uma, i lenei feeseeseaiga, o ai e taʻitaʻia i le itu taumatau? O ai e sa'o? Pe o le Igilisi po'o le tele o le lalolagi?

Aisea e alu ai le taavale?

O LE ta'amilosaga agavale na amata mai i taimi anamua, pe a tietie solofanua i le agavale e tuu le lima taumatau saoloto e uu le pelu. Ae ui i lea, e sili atu nai lo se tulafono, o se tu masani. Ina ia faamutaina masalosaloga, i le 1300 Pope Boniface VIII na filifili e tatau i tagata malaga uma e agai atu i Roma ona tumau i le itu agavale o le auala, ina ia mafai ai ona faatulaga le tafe. O lenei faiga na manumalo seia oo i le seneturi lona 18, ina ua suia e Napoleon mea uma-ma talu ai ua tatou i ai i se tasi o talafaasolopito, faafetai ia General Ueligitone mo le puipuia o i matou mai taumafaiga a Napoleone.

Fai mai le laulaufaiva leaga na faia e Napoleon lenei faaiuga ona e faapea o ia o se lima tauagavale, ae peitai, o le suʻesuʻega o le faafaigofieina o le faailoaina o fitafita fili e sili atu ona tumau. O itulagi na pulea e le Emeperoa o Falani na mulimulitaʻi i le faʻataʻitaʻiga fou o feoaiga, ae o le Malo o Peretania na tumau i le faʻamaoni i le faiga tuai. . O le mea na sili ona manaʻomia, o le kopi o le Igilisi i Farani. E leai lava! O se mataupu o le mamalu.

Medieval Formula 1 aveta'avale, e pei o le fai mai o "taavale kariota", na latou faʻaaogaina foi le sasa i le lima taumatau e faʻaoso ai a latou solofanua, aʻo uuina le lima agavale ma faʻataʻamilo i le agavale e aloese ai mai le afaina o tagata feoaʻi. O se paleti atoa o tala matou te maua o loʻo taʻua i lea mea ma lea mea. O lea, aua neʻi iai se manatu faʻanoanoa o le fesili i se tagata Peretania pe aisea e alu ai le taavale i le agavale! E te fa'alavelaveina o ia e fa'atumuina lou taliga taliga i finauga "fa'aleaga-fa'asolopito".

Atunu'u o lo'o ta'amilo i le agavale

Ia... aua ne'i o tatou toe lavea i Peretania. E iai isi "tagata tausala". O le mea moni o le taimi nei o loʻo faʻasalalau i le agavale i le 34% o atunuu i le lalolagi . I Europa e fa a matou: Cyprus, Aialani, Malta ma Peretania. I fafo atu o Europa, o le "Lefters" o le tele o kolone muamua a Peretania lea ua avea nei ma vaega o le Commonwealth, e ui lava e iai ni tuusaunoaga. Na matou o "i le Discoveries" e tuʻuina atu ia te oe se lisi o le lalolagi:

Ausetalia, Antigua ma Barbuda, The Bahamas, Bangladesh, Barbados, Botswana, Brunei, Bhutan, Dominica, Fiti, Grenada, Guyana, Hong Kong, Initia, Indonesia, Solomona Islands, Jamaica, Iapani, Macau, Malaysia, Malawi, Maldives, Mauritius , Mozambique, Namibia, Nauru, Nepal, Niu Sila, Kenya, Kiripati, Pakisitana, Papua Niu Kini, Samoa, Saint Kitts ma Nevis, Saint Vincent ma Grenadines, Saint Lucia, Sigapoa, Sri Lanka, Swaziland, Aferika i Saute, Suriname, Taialani, Timor-Leste, Toga, Trinidad ma Tobago, Uganda, Zambia ma Zimbabwe.

I le senituri lona 20, o le tele o atunuu sa feoai solo i le itu tauagavale na amata ona tietie taavale i le itu taumatau . Ae sa i ai foi i latou na filifili mo le auala faafeagai: sa alu i le itu taumatau ae o lea o le a alu i le itu tauagavale. O le tulaga lea i Namibia. E le gata i lea, o loʻo i ai pea na atunuʻu o loʻo i ai ni eseesega faʻale-aganuʻu malosi, e pei o Sepania, o loʻo i ai se vaeluaga masani, seʻia oʻo i le faʻatonuga o le itu taumatau.

Ae fa'afefea pe a fa'afuase'i ona latou filifili e sui le tulafono fa'asalalau fa'apipi'i i totonu o se atunu'u?

I le totonugalemu o lenei taele o le History and Geography tusilima, ua iu lava ina i ai se ata e faitau afe upu ma tumau mo fanau. I le 1967, na faʻaalia ai e le Palemene Suetena se suiga i le itu o le faʻasalalau i le itu taumatau, e aunoa ma le mafaufau i le palota lauiloa (82% palota tetee). O le ata e atagia ai le ata o le vevesi na faia i Kungsgatan, o se tasi o auala autu i le ogatotonu o Stockholm. I totonu, e mafai ona e vaʻaia le tele o taʻavale o loʻo faʻatulagaina e pei o se taʻaloga moa ma le faitau selau o mirons o loʻo taamilo i le ogatotonu, i se faʻalavelave faʻanoanoa e faʻanoanoa.

Kungsgatan_1967 alu ese
Kungsgatan 1967

I le tausaga mulimuli ane, na mulimuli ai Iceland i tulagavae o Suetena ma faia lea lava laasaga. I aso nei, talu ai e le mafai ona tatou toe tietie i le itu agavale, e tutusa lava le leaga mo Peretania e mafaufau e lafoai ana tu ma aga masani.

Ma o oe, o le a sau mea e fai pe a iai se aso e te ala ai ma faʻamalosi e tietie i le agavale i Potukale?

Faitau atili