Fuafua 1 isu: o le mea moni atoa | Tusi Tusi Ta'avale

Anonim

I vaiaso talu ai nei, o le finauga i tua atu o isu fou o le Formula 1. Afai mo le toatele, o isu fou e foliga mai e pei o caricatures, mo isi latou te faia foliga e faasino i tatou i le natura po o mea faitino i se foliga masalosalo.

Matou te le manaʻo e faʻalavelaveina oe i fesili tetele faʻainisinia ma le matematika lavelave, o lea ia tatou faʻamalamalamaina le mataupu i le mea e mafai ai, e pei o isu lava ia, tatou te le fia talanoa foi i mataupu otolaryngology e lata ane ia i latou. .

Williams Mercedes FW36
Williams Mercedes FW36

O le mea moni o loʻo i ai mafuaaga lelei na mafua ai ona taofi lenei ituaiga o mamanu i le 2014 ma e mafai ona tatou talisapaia lena mea. lua o mafuaaga autu faatatau i: le tulafono faatonutonu a le FIA ma le saogalemu o taavale.

Aisea e iai ni mamanu ma'oti i le va o isu? O le tali e sili atu ona faigofie ma e naʻo le mama aerodynamic inisinia, o se "tufugaga uliuli" e tele tausaga e aʻoaʻo ai, aua e le o taimi uma e mafai ai ona tuʻufaʻatasia taunuuga sili.

O le mea e malie ai, o inisinia lava ia na aumaia mea fou i le lalolagi o le Formula 1 e pei o le carbon fiber monocoque structures, 6-wheel single-seaters, twin diffusers ma aerodynamic drag reduction systems, e naunau foi e faia soʻo se mea e faʻaogaina uma ai faʻamanuiaga o tulafono faatonutonu. faataga, ina ia sili ona saoasaoa a latou taavale i le tuuga.

Tyrell Ford 019
Tyrell Ford 019

Ae seʻi o tatou faʻamatala atu ia te oe le auala na matou taunuu ai i se mamanu e matua leaga lava, e mafua ai ona tatou fesiligia le ola mama o i latou o loʻo i tua o le faʻainisinia o le Formula 1. E toe foʻi uma i tua i le 24 tausaga, faatasi ai ma le Tyrell 019 nofoa tasi, i le taimi 1990 ma le 'au fa'atekinisi, fa'atasi ai ma le fa'atonu Harvey Postlethwaite ma le ulu o le mamanu Jean-Claude Migeo, na iloa e mafai ona fa'aulu atili le ea i le pito i lalo o le F1 pe a latou suia le mamanu o le isu e ala i le siakiina o lo'o e maualuga maualuga pe a fa'atusatusa i le apaau. .

O le faia o lenei mea, o le a sili atu le maualuga o le tafe o le ea i le sone pito i lalo o le F1, ma e ala i le tafe atu o le ea i totonu o le sone pito i lalo nai lo le sone pito i luga, o le a maua ai le maualuga o le aerodynamic ma siitia. i le Formula 1 aerodynamics o se poloaiga paia i le Tusi Paia o soo se inisinia . Mai iina, na amata ona oso aʻe isu e faʻatatau i le vaalele faʻalava o le apaʻau pito i luma, o le vaega o loʻo tuʻufaʻatasia ai.

RedBull ToroRosso Renault STR9
RedBull ToroRosso Renault STR9

Ae o nei suiga o le isu na mafua ai faafitauli, sili atu i le 2010 vaitau i le Valencia GP, ina ua uma le Mark Webber's Red Bull, ina ua maeʻa le pit i luga o le vae iva, na mafua ai ona oso aʻe Webber i le tini saʻo ina ua alu ese mai le lua, le Lotus. o Kovaleinen. Na fa'atulaga e Webber ia lava i tua o Kovaleinen ma fa'aaoga lelei lana tafega, lea e ta'ua o le ea. Na tonu ia Webber e taumafai e so’o mai ma fa’atalitali se’i alu ese atu Kovaleinen mai le auala, peita’i, na tu’i e Kovaleinen taofi Lotus ma pa’i ai le isu o le Red Bull a Webber i le uili pito i tua o le Lotus, ma oso ai i le 180 tikeri ma lele ese ai pe tusa o le 270km/ h agai i le pa pa'u.

Ina ua maeʻa lenei mea na tupu, na manino i le FIA e faapea o isu na maualuga i luga, lea na mafua ai se tulaga lamatia i pailate, ona e mafai ona latou lavea le ulu o le pailate pe a tupu se faalavelave. Talu mai lena taimi, na faʻatūina e le FIA tulafono fou ma o le maualuga maualuga o le F1 pito i luma na faʻatonutonuina i le 62.5cm, faʻatasi ai ma le maualuga maualuga e faʻatagaina mo le isu o le 55cm e faʻatatau i le vaalele o le nofoa nofo toatasi, lea o loʻo faʻatusalia. e ala i le pito i lalo o le taʻavale ma e tusa lava po o le a le faʻapipiʻiina o le taofi, e le mafai ona maualuga atu nai lo le 7.5cm mai le eleele.

Mo lenei tausaga, o le isu maualuga o loʻo vaʻaia i le taimi nei ua faʻasaina, faʻavae i luga o tulafono fou o le saogalemu. Ae o le a le mea e faʻaosoina ai le mamanu cartoonish o suiga faʻatonutonu: e foliga mai o isu e le mafai ona sili atu i le 18.5 cm le maualuga e tusa ai ma le vaalele o le taavale, lea e faʻatusatusa i le tausaga 2013 o loʻo faʻatusalia ai le faʻaititia o le 36.5 cm ma le isi teuteuga i tulafono, i le vaega 15.3.4 o le tulafono faatonutonu. , fai mai o le F1 e tatau ona i ai se vaega koluse tasi i luma o le faʻataʻitaʻiga faʻataʻatia, ma le maualuga o le 9000mm² (50mm i tua o le pito sili ona maualuga o le pito o le isu).

Talu ai o le tele o 'au e le'i mana'o e toe fa'atulaga le pito i luma ma le pito i luma o le latou F1, na latou filifili e fa'alalo le va'alele mai lima pito i luga o le fa'amalolo. Ae i le taimi lava e tasi latou te mananao e taofi o latou isu i le maualuga e mafai ai, o le taunuuga o le mamanu lea ma ni ana isu iloga.

Ferrari F14T
Ferrari F14T

Mo le 2015, o tulafono o le a sili atu ona mamafa ma na o le pau lava le taavale ua uma ona usitaia o le Lotus F1. I le Lotus F1 o le isu o lo'o i ai se laina fa'alalo i lalo i le pito mulimuli, o lea e sili atu le rhinoplasty e fa'amoemoeina i le F1 o totoe. E ui o le saogalemu o le faamuamua pito i luga i le Formula 1, o le aerodynamics e tumau pea le faamuamua maualuga mo ana inisinia uma.

O nei suiga ua mafai nei ona fa'atuina ituaiga nofoa ta'avale F1 se lua mo lenei vaitau. I le tasi itu o lo'o i ai le F1 fa'amanumanu , lea e mautinoa lava o le a avea ma taʻavale sili ona saoasaoa i luga o le saʻo ona o lona laʻititi pito i luma ma le maualalo o le aerodynamic teteʻe, sili ona lelei mo le saoasaoa maualuga, i le isi itu o loʻo i ai a matou taʻavale F1 o le a piʻo i le saoasaoa maualuga , fa'atasi ai ma ona pupu isu tetele ua sauni e fa'atupuina le malosi o le aerodynamic, ona o le pito i luma tele. Ioe, matou te talanoa i taimi uma e uiga i nai eseesega i le va o taavale, ae i le Formula 1 e taua mea uma.

Afai e moni o le F1 cavities nasal o le a piʻo i saosaoa maualuga tele, ona o lo latou gafatia tele e faatupuina ai malosiaga aerodynamic, o se taunuuga o le sili atu vortexed ea tafe atu i le vaega pito i lalo, e moni foi o le a latou faifai malie i luga o le. sa'o, fa'asalaina e toso aerodynamics o le a latou gaosia. O nei mea o le a manaʻomia le faʻaogaina o le 160 horsepower faaopoopo o le faiga (ERS-K) e taui, ae o le a manaomia e le vaega o totoe le malosiaga faiga faaopoopo (ERS-K) mai tulimanu e vave maua le saoasaoa ona o lona malosi aerodynamic maualalo i totonu tulimanu.

Fuafua 1 isu: o le mea moni atoa | Tusi Tusi Ta'avale 31958_5

Malosi Initia Mercedes VJM07

Faitau atili