WM P88 Peugeot. Le "Tupu o le Saosaoa" i le 24 Itula o Le Mans

Anonim

O tala sili ona lelei e masani lava ona amata i le "sa i ai se vaega o uo". E leai se tuusaunoaga. O le tala ia Gerard Welter ma Michel Meunier, o uo e toalua, mamanu ma inisinia, i le faasologa, i Peugeot, oe na filifili e tuuina atu se uiga fou i le faaupuga fiafia.

Na malilie Welter ma Meunier o la latou taimi avanoa o le a tuʻuina atu i le itiiti ifo ma le tasi le sini…manatu. Fa'atulaga se malaga i Aferika? A'e Everest? Su'e pe aisea ua i ai i le faamalama pito i luma i le itu agavale o la'u Renault Mégane lona lava olaga? E leai se mea faapena. Ua sili atu le fiasili!

O nei uo e toalua na filifili e faatuina se au tauva, fausia se taavale mai le maoaʻe ma tuuga i le 24 Itula o Le Mans - o aʻu faafitauli tau taavale e tatau ona faʻatali ... I le faaiuga o le 60s i le taimi o le WM team - o se igoa e sau mai. fa'atasi ma le mataitusi muamua o latou igoa - na i'u lava ina fa'atusa.

WM P88 Peugoet

tausaga muamua

I le 1976, WM laina i luga mo le taimi muamua i le 24 Itula o Le Mans, i le GTP (Grand Touring Prototype) vaega ma se afi o Peugeot tupuaga (natura ...). O le 'au e tele lava o volenitia ma mo se 'au e iai se fausaga fa'apitoa fa'apenei na matua'i lelei le i'uga. Peita'i, ina ua taunu'u mai le Vaega C ma le fa'atupula'ia o tomai fa'apolofesa o ta'aloga ta'aloga, na amata ai loa ona le maua le fa'atauva a le WM i le tauvaga. Ma e pei ona tatou iloa lelei, i totonu o taavale e leai se tasi e fiafia e leiloa pe pi.

E i ai taimi i le olaga e "uma pe leai" ma filifili WM e lamatia uma. Na tuʻuina atu e le 'au ni faʻatonuga i inisinia e faʻateleina le mamafa o turbos.

Ina ua maeʻa le lomiga 1986 o le 24 Itula o Le Mans, na faailogaina i taunuuga le lelei, na filifili Welter ma Meunier atonu ua oʻo i le taimi e amata mafaufau ai i se isi itu mo WM.

I le mamao ma le mamao mai le pito i luma, na filifili ai nei uo e toalua e seti se sini fou mo WM. Mai lena taimi, o taumafaiga uma ma punaoa o le a faʻaaogaina i se sini e tasi: ia talepeina le 400 km / h pa puipui i luga o le Mulsanne saʻo i Le Mans. Na fanau le 'Project 400'.

WM P87 Peugeot

Faʻavae i luga o le tauvaga taʻavale lea ua uma ona tuʻuina atu ia WM le fiafia tele, o lenei 'au lototoa na atiina ae le WM P87 Peugeot . O se faʻataʻitaʻiga e faʻavae i luga o le "tuai" alumini monocoque chassis faʻatasi ai ma se faʻavae totonugalemu-ituaiga - e faʻamautinoa ai le faʻamaualuga o le fausaga - ma faʻamalolo tutoʻatasi i itu uma e lua. E masani lava, o paneli fafo uma ua toe faʻaleleia. O le P87 sa lautele ma umi atu nai lo le "uluai" WM, ma le faʻamoemoe e faʻaitiitia le toso aerodynamic ma faʻateleina ai le saoasaoa maualuga.

Fa'asoa i la matou nusipepa

Na filifili Peugeot e lagolago le poloketi ma mo le silia ma le fa masina na tuʻuina atu ai le faʻatagaina i le WM e faʻaoga ai le ala matagi. Na'o Aso Sa, ioe. O le lagolago a Peugeot, o le mea moni, o se tasi lea o mafuaaga mo le manuia o le au. I le faaopoopo atu i le auala matagi, na saunia foi e Peugeot afi PRV.

O le PRV o se kamupani na mafua mai i se pisinisi faʻatasi i le va o Peugeot, Renault ma Volvo, faʻatasi ai ma le faʻamoemoe o le atinaʻeina ma le gaosiga o masini faʻaogaina tetele. O lenei afi PRV na faʻapipiʻiina le WM P87 na faʻaaogaina se fausaga V6 ma le 2.8 l o le gafatia, mafai ona sili atu i le 850 hp o le mana , faafetai i le fesoasoani a turbos e lua.

PRV V6 WM P87

taumafaiga muamua... le manuia

A'o fa'aogaina e ta'avale a le Vaega C ni fofo fa'aola e fa'ateleina ai le saoasaoa o le tulimanu, i luga o le WM P87 Peugeot na ese'ese atugaluga: fa'atele le saoasaoa sa'o . E ui o le P87 o loʻo faʻapipiʻiina se apaʻau pito i tua ma se pito i luma, o le faʻamoemoe o nei faʻaopoopoga e le o le faʻatupuina o le malosi, ae na o le faʻamautuina o le taavale.

I le suʻega muamua i Le Mans, ona o faʻafitauli tau pulega faʻaeletoroni, o le saoasaoa maualuga na ausia o le "naʻo" 356 km / h. Ae i se suʻega mulimuli ane na faia i luga o se alatele (lea e leʻi tatalaina mo tagata lautele) na sili atu le faʻamalosia o le iʻuga. O le P87 na fa'amauina le 416 km/h ole saoasaoa maualuga. Na fa'atulaga mea uma e talepe ai le saosaoa maualuga i Le Mans.

Sa mautinoa e le au, ae e lei umi ae oo atu le faaseseina i le le fiafia. O le suau'u maualalo-octane na mafua ai le tele o faafitauli mo le afi (mua'i pa'u ma le vevela tele) ma ina ua na'o le 13 taamilosaga na faʻaumatia ai le inisinia. Ae ui i lea, sa lava lape mo le P87 e faʻamaumau ai le saoasaoa maualuga o le 381 km / h.

O le WM e leʻi oʻo i le 400 km / h lea na faʻamoemoe i ai, ae o le mea sili na talepeina le saoasaoa maualuga i Le Mans. Se ipu ipu afa tumu...

WM P87

Taumafai lona lua...

E lei togi e Welter ma Meunier le solo i luga o le fola. O le gafatia o le poloketi sa i ai iina ma i le 1988 na latou toe foi mai ai ma taavale e lua. O le WM P88 Peugeot (o se suiga o le taavale o le tausaga talu ai) ma le WM P87 Peugeot muamua ma se afifi fou aerodynamic.

Pe a faatusatusa i le taavale i le tausaga talu ai, o le tala tele mo le WM P88 Peugeot o le afi ma le faʻamalolo tua. Fa'afetai i sina fa'atupula'ia la'ititi o le fa'agasologa o le afi, na sili atu le malosi i le 900 hp.

WM P88 Peugeot

I le uluai suʻega suʻega, o le P88 na "puʻeina" e le radar i le 387 km / h. O le tioata na amata ona faʻaitiitia ma faʻaitiitia le "afa o le tumu" ma amata ona foliga atili "afa gaogao". E pei e le'i lava lena, o le P87 na alu ese mai le tuuga, ona o faafitauli tau felauaiga, ina ua na o le 13 taamilosaga. Ma o le tulaga o le WM P88 Peugeot ua le toe faʻamalosia ...

Roger Dorchy, o se tasi o avetaavale WM, na mafai ona toso le P88 i totonu o lua e ui lava i faʻafitauli o le faʻaogaina o le afi ma le tino. Mo le silia ma le tolu itula, sa taumafai le inisinia e foia faafitauli o le taavale. Ma sa latou faia. O le taimi nei pe leai ...

WM P88 Peugeot

Mea uma pe leai!

E i ai taimi i le olaga e "uma pe leai" ma filifili WM e lamatia uma. Na faʻatonu e le 'au faʻainisinia e faʻateleina le mamafa o turbos, ma fai atu ia Roger Dorschy e toso le tele o le afi i le Mulsanne saʻo. I lape mulimuli ane, o le WM P88 Peugeot na laasia le 400 km / h pa i le tele o taimi.

WM P88 Peugeot

E ui o le saoasaoa maualuga na ausia e 407 km / h, i luga o le talosaga a Peugeot, na filifili le au e faʻafesoʻotaʻi se isi tau ... 405 km / h. Aisea? Ona o le faʻalauiloaina o le Peugeot 405 fou.

E masani lava, faatasi ai ma faʻafitauli uma ua uma ona ou maua ma faʻatasi ai ma le faʻateleina o le turbo pressure, o se taimi umi ae leʻi toe foʻi le P88 i lua ma e le toe foʻi mai.

Faʻafitauli tau eletise, faʻafitauli malulu ma faʻafitauli turbo, o le taavale na "mau" i uaea ae na mafai!

WM P88 Peugeot

I le 1989 na toe foi ai le au a le WM i Le Mans ae e lei auai foi i le tuuga. O le taimi mulimuli lea na ulufale ai WM i le 24 itula o Le Mans.

E pei ona e iloa, i le 1990 e lua chicanes na faʻaopoopoina i le Mulsanne saʻo. O se suiga e tatau ona mautinoa ai i le talafaasolopito o le 24 Itula o Le Mans e leai se isi taavale o le a manumalo i faamaumauga o 407 km/h o le WM P88 Peugeot. O le a matou i ai iinei e vaʻai…

WM P88 Peugeot

Faitau atili