SUV / Crossover osofaiga. O le mea na amata mai e pei o tifiga ua avea nei ma "new normal"

Anonim

E le umi se va'aiga i fa'amaumauga o maketi i le sefulu tausaga ua tuana'i e iloa ai o le SUV/Crossovers o lo'o fa'atupula'ia le avea ma "malosi malosi" i le maketi o ta'avale a le lalolagi.

O le manuia e le o se mea fou ma ua fausia talu mai le amataga o le seneturi, ae na o le sefulu tausaga talu ai na faʻateleina ai le faʻalavelave SUV / Crossover.

Ma e leai se faʻailoga e foliga mai e puipuia - e tatau lava ona i ai tagata e leʻi faʻaogaina le mea moni na faʻalauiloa e Porsche le Cayenne i le amataga o lenei seneturi, e ui lava i lona tolu o augatupulaga. Ae ui i lea, o le fanau mai o Nissan Qashqai (2006) ma Juke (2010) o le a faʻamalosia moni ai lenei faʻamatalaga.

Nissan Qashqai
O le uluai augatupulaga o le Nissan Qashqai o se tasi o avetaavale autu o le manuia o le SUV.

I le taimi nei, e ui o vaega B ma C o loʻo "lolofia" e le SUV (Sport Utility Vehicle) ma le Crossover, o le mea na foliga mai o se faʻailoga ua faʻatuputeleina le faʻaalia o le "masani fou" o le maketi o taavale, aemaise lava pe a tatou vaʻai i mea e foliga mai le lumanaʻi o le alamanuia - eletise - o loʻo fausia, sili atu i mea uma, i lenei tino.

O nisi o numera ole domain

I le maeʻa ai o le sefulu tausaga o vaʻaia le taua o le SUV / Crossover i le maketi, o le amataga o le 2021 na faʻamaonia ai le mamafa o nei talosaga i le maketi a Europa, ma SUV / Crossover e fai ma sui o le 44% o le resitalaina ia Ianuari, e pei ona faʻaalia i faʻamatalaga mai le JET Dynamics. .

O nei fuainumera e na o le faʻamaoniaina o se tulaga ua leva ona faʻamoemoeina. E tusa ai ma le JATO Dynamics, i le 2014, i luga o le lalolagi atoa, o SUVs sa i ai le maketi o le 22.4%. Ia, i le na'o le fa tausaga na siitia ai lenei fuainumera i le 36.4%, ma ... o loʻo faʻaauau pea ona siitia.

Ae ui i lea, e pei o isi mea uma, mo gaioiga uma o loʻo i ai se tali ma le faʻatupulaia o le puleʻaga o le SUV / Crossover o loʻo faia i le faʻaaluina o isi faʻasologa masani o le tino poʻo faʻatulagaga (ma tua atu), o nisi o ia mea e lamatia i le mou atu. atoa.

Opel Antara
E ui lava i le manuia o SUVs, e le o faʻataʻitaʻiga uma na faʻaaogaina lenei faatulagaga na manuia, vaʻai le faʻataʻitaʻiga o le Opel Antara.

Le "tagata afaina" o le SUV / Crossover manuia

E leai se avanoa mo tagata uma i le maketi ma mo nisi e manuia o isi e tatau ona toilalo. O le mea lena na tupu i le faʻatulagaga lea na faʻaigoaina o le "taʻavale o le lumanaʻi", le MPV (Multi-Purpose Vehicle), pe pei ona tatou iloa i latou iinei, o minivans.

Na latou taunuu foi, vaai ma manumalo, aemaise lava i le vaitau o le 1990 ma uluai tausaga o lenei seneturi. Ae e leʻi manaʻomia foʻi le faʻatali mo le faʻaiʻuga o le sefulu tausaga talu ai e vaʻaia ai le faʻaititia o MPV i na o ni nai talosaga i le "konetineta tuai", ua mou atu le tele mai vaega eseese o le maketi sa latou nofoia.

Ae e le na'o tagata ave taavale na ita i le manuia o le SUV/Crossover. I lana "vortex" SUVs sa avea foi ma se vaega taua o le paʻu tele o sedans (tolu-volume bodywork), o latou faʻatauga na faʻatau i tausaga taʻitasi, ma mafua ai le tele o faʻailoga (aemaise lava le generalist) ua fiu ia i latou.

BMW X6
O le BMW X6 o se tasi oi latou e nafa ma le faʻaleleia o le SUV-Coupé.

O le (moni) coupé poʻo le tolu-faitotoa tino faʻatasi ai ma taʻaloga taʻaloga na vaʻaia foi lo latou tulaga o loʻo ave i se vaega e le ituaiga hybrids o le "SUV-Coupé" ma le bastion Europa lea sa (ma o loʻo i ai pea) o veni, e tele isi mea. manuia nai lo le hatchbacks/sedans e maua mai ai, sa latou mafatia foi.

E ui lava e mafai ona tatou manatu ia i latou o ni faʻataʻitaʻiga o le SUV concept i a latou "taʻavale ofuvae" faʻaliliuga, i taimi talu ai nei na le amanaʻia ai veni e i latou o loʻo suʻeina se talosaga mo le aiga. Ma o le taimi nei, e oʻo lava i faʻailoga e iai se tu masani malosi i lenei ituaiga o tino, e pei o Volvo, o loʻo "liliu i tua" ia i latou - o faʻataʻitaʻiga sili ona faʻatau atu e tolu o le Swedish brand i aso nei o ona SUV.

Ma le mea mulimuli, o aso nei e foliga mai o le hatchback masani (faʻalua-volume bodywork), e tasi le pule ma le mafai ona oʻo atu, e i lalo o le taufaamatau, aemaise lava i vaega pito i lalo o le maketi, lea mo faʻataʻitaʻiga taʻitasi o le B ma le C vaega ua uma ona mafai. e fa'amatala se isi po'o se lua i le "faiga fa'atusa".

I nisi tulaga, o le SUV/Crossover lea e fa'amaonia ai le tele o fa'atauga e fa'atatau i le ta'avale "masani" lea e maua mai ai.

Peugeot 5008 2020
O le Peugeot 5008 o se "fa'amaoniga ola" o le manuia o le SUV. Muamua o se minivan, i lona lua o augatupulaga na avea ma SUV.

B-SUV, le afi o le tuputupu aʻe

E tonu lava i le B-vaega, i Europa, e mafai ona tatou "faauigaina" se vaega tele o le matafaioi mo le tuputupu ae o le SUV / Crossover sea maketi. Afai i le sefulu tausaga talu ai, o B-SUVs i luga o le maketi na faitauina toetoe lava i tamatamailima o le tasi lima, i aso nei e sili atu ma le lua sefulu talosaga.

O le "faʻaoso" o le manuia faʻafuaseʻi o Nissan Juke ma, i ni nai tausaga mulimuli ane, o lona "tausoga" Farani, le Renault Captur. O le muamua, fa'alauiloa i le 2010, na fausia ai se vaega laiti e mana'omia e fa'ailoga uma pe tatau ona tausisia pe a uma ona va'aia lona manuia tele; ae o le lona lua, na fanau mai i le 2013 ma se foliga sili atu ona masani ai, na tulaʻi mai i le taʻitaʻiga i le vaega ma sau e faʻaalia o le lumanaʻi o le vaega B o loʻo taoto i le B-SUVs.

Renault Capture

I le vaega o loʻo i luga, ua uma ona faʻavaeina e le Qashqai faavae mo le tulaʻi mai o le SUV / Crossover ma, o le mea moni, i le sefulu tausaga na sosoo ai na faʻaauau pea ona "tuu i lalo le tulafono", toetoe lava a aunoa ma se tetee. E tatau ona tatou faʻatali toetoe lava oʻo i le faaiuga o le sefulu tausaga na faʻaiʻu e vaʻai ai isi SUV / Crossovers i le vaega o loʻo tau a latou pulega faapisinisi, lea na oʻo mai i le tulaga o le Volkswagen Tiguan, "lo tatou" T-Roc ma le tupulaga lona lua Peugeot. 3008.

I vaega pito i luga, sa i ai le tele o ituaiga na "tuuina atu" tulaga pito i luga o le tulaga i Europa i se SUV, e pei o le South Korea Kia ma Hyundai ma le Sorento ma Santa Fe, poʻo le Volkswagen ma le Touareg, lea na manuia. lea na le manuia ai le Phaeton masani.

SUV / Crossover osofaiga. O le mea na amata mai e pei o tifiga ua avea nei ma
Le Touareg ua avea nei Volkswagen pito i luga o le laina - o ai na iloa e mafai e se SUV ona ave lena nofoaga?

O mafuaaga mo le manuia

E ui lava o loʻo i ai le tele o petrolhead ma le fa uili fiafia e le o SUV / Crossover fans, o le mea moni ua latou manumalo i le maketi. Ma e tele finauga e fesoasoani e iloa ai lona manuia, mai le sili ona saʻo i le mafaufau.

Muamua, e mafai ona tatou amata i ona foliga vaaia. Pe a faatusatusa i taavale e maua mai ai, o loo i ai se eseesega manino i le auala tatou te vaai i ai. Pe ona o latou lapopoa, uili tetele, poʻo le palasitika "talita" e faʻatasi ma i latou o se ofutau, e foliga mai e sili atu le malosi ma mafai ona puipuia lelei i tatou - "foliga" o le upu autu ...

Matou te faʻafesoʻotaʻi pea SUV / Crossover ma nisi o lagona o le sola ese poʻo le sola ese, e ui lava o le toʻatele e le o tuua le taulaga "vao". O le toatele o i tatou e mafai ona fesootai atu i nei lagona, e tusa lava pe tatou te le faatinoina lava.

Lona lua, o le maualuga (sili atu le kilia o le eleele ma le maualuga o le tino) e maua ai se tulaga maualuga o le tietiega, lea e manatu le toʻatele e sili atu le saogalemu. O le tulaga maualuga o le ta'avale e mafai ai foi ona sili atu le vaaiga i le auala, e faigofie ai ona iloa mamao.

Alpine A110
E mautinoa lava o le a sili atu ona faigofie le alu i totonu ma fafo o se SUV nai lo le Alpine A110. Ae ui i lea, matou te le mafaufau e fai le taulaga…

Lona tolu, ma e pei ona matou taʻua i se tusiga na matou lolomiina i ni nai tausaga talu ai, o loʻo i ai se faʻafitauli taua o le physiological i tua atu o le manuia o le SUV / Crossover: e faigofie ona alu i totonu ma fafo o le taavale . E ui e le saʻo lena mea mo i latou uma, e tele avetaavale latou te talisapaia le mea moni e le tatau ona latou "piʻo" tele pe "toso" o latou vae e alu ese ai mai le latou taavale. O le anavatau e foliga mai o le… “se’ese’e i totonu ma fafo” ma e aunoa ma le togiina o le mamalu o le tagata, e pei ona tupu i taavale maualalo.

E foliga mai e pei o se mea e manaʻo ai, ae e leai. O le faitau aofaʻi o le lalolagi i sisifo o loʻo matutua ma o lona uiga o loʻo faʻateleina tagata e sili atu le faigata i le feoai ma le feoai. O se taʻavale umi ma se tulaga maualuga avetaʻavale e mafai ona fesoasoani tele, e ui o le faʻateleina o le kilia o le eleele o SUV e mafai foi ona avea ma mafuaʻaga o faigata - o se faʻafitauli e leʻi maua e MPV ...

Skoda Kodiaq

I le fa'aaogaina o se fa'ata'ita'iga mata'utia, e sili atu ona faigofie le alu i totonu o le Nissan Qashqai nai lo le Alpine A110. E tusa lava pe faʻatusatusa i taʻavale tutusa, e mautinoa lava e faigofie ona alu i totonu ma fafo o le Captur nai lo le Clio, poʻo le T-Roc nai lo le Tapolo.

Ae e iai isi mea. O le B-SUV, mo se faʻataʻitaʻiga, o loʻo i ai nei le aofaʻi o fale e faʻatusalia i latou o tagata laiti o le aiga i le vaega C. - SUV sili atu le taugata nai lo faʻataʻitaʻiga e maua mai ai.

Peugeot 2008
E tusa ai ma le B-vaega, o faʻataʻitaʻiga e pei o le Peugeot 2008 e iai tau o potu e faʻatusalia le hatchback o le vaega C.

Mulimuli ane, tupe maua. Mai le itu tau alamanuia (o latou na faia) o le SUV/Crossovers na iu lava ina matua talisapaia, aua latou te mautinoa le maualuga o tupe mama. Afai i luga o le laina gaosiga latou te tau e sili atu pe sili atu nai lo taʻavale e maua mai ai, o le tau o le tagata faʻatau e, e ui i lea, e sili atu le maualuga-ae o loʻo naunau tagata faʻatau e tuʻuina atu lena tau-faʻamaonia le maualuga o tupe mama i le iunite faʻatau atu.

I le sefulu tausaga talu ai ma i lenei foi ua amata nei, o le SUV / Crossover o loʻo vaʻaia e le tele o tagata suʻesuʻe o se paluni okesene mo le pisinisi tau taavale. O lona tau maualuga ma le tele o tupe maua na mafai ai e le au gaosi oloa ona faʻafeiloaʻi lelei ma faʻafefe le faʻatupulaia o tau o atinaʻe ma gaosiga (tekinolosi ma anti-emissions anotusi i totonu o taavale o loʻo faʻaauau pea ona tupu), faʻapea foʻi ma le tele o tupe teufaafaigaluega e manaʻomia mo le suiga i le eletise ma numera. fe'avea'i.

Jaguar I-PACE
O le maualuga maualuga o le SUV / Crossver e mafai ai ona sili atu le "faʻamamaina" ma tuʻufaʻatasia maa e tele avanoa i le maualuga.

O "tiga" o le tuputupu aʻe

Ae ui i lea, e le o mea uma "o rosa". O le manuia o le SUV / Crossover na i ai foi ni taunuuga e leʻi mafaufauina i le sefulu tausaga talu ai lea e tele naua tala e uiga i le faʻaitiitia o le CO2 emissions. E le o ni taavale lelei e ausia ai lenei sini.

Pe a faʻatusatusa i taʻavale masani e maua mai ai, o loʻo i ai le tele o le pito i luma ma le aerodynamic drag coefficient, ma e sili atu le mamafa, o lona uiga o le faʻaaogaina o le suauu ma, o le mea lea, e sili atu le maualuga o le CO2.

Volvo V60
E oo lava ia Volvo, sa avea muamua ma "fiafia" tele o veni, o loo sauni e peti sili atu i SUVs.

I le 2019, na lapatai mai ai le JATO Dynamics o le manuia o SUVs (e tusa ma le 38% o taavale resitalaina i Europa) o se tasi lea o mafuaʻaga na mafua ai le siʻitia o le averesi o le faʻatupulaia o faʻamoemoega a le Iuni a Europa.

Ae ui i lea, o le "pa" o plug-in ma eletise eletise, o le tele o latou i le SUV / Crossover format, na fesoasoani e faʻaitiitia ai lenei faʻafitauli - i le 2020, CO2 emissions na paʻu i lalo e tusa ma le 12% pe a faʻatusatusa i le 2019, o se pa'ū tele, ae e ui lava i lea , na latou i luga aʻe o le faʻamoemoe o le 95 g/km.

E tusa lava po o le a le fesoasoani a le eletise, e mautinoa o lenei faʻataʻitaʻiga o le a le lelei i taimi uma nai lo isi masani masani, lea e maualalo ai taavale ma latalata i le eleele. E oʻo lava i le faʻatupulaia o le eletise i le lumanaʻi ma le amanaia o maa o aso nei (ma mo tausaga a sau), e tumau pea le taua o le sailia o ni auala sili atu ona lelei e faʻaitiitia ai le tele o taʻavale tatou te faʻatau, ina ia mafai ai ona "oomi" uma kilomita faaopoopo. o se moliaga e tasi.

Le lumanai

Afai o lenei Faapitoa "O le sili o le sefulu tausaga 2011-2020" o se avanoa e taofi ai ma mafaufau i le mea na tupu i totonu o fale gaosi oloa i le 10 tausaga talu ai, e le mafai ona tatou teena, i lenei tulaga, e tilotilo i le mea o lenei sefulu tausaga fou. ua amata nei, fa'aagaga mo le lumana'i o SUV/Crossover.

O loʻo i ai le tele o tagata gaosi oloa, e ala i le leo o latou pule autu ma tagata mamanu, oe ua uma ona tautala i se lalolagi post-SUV. O le a le uiga o le mea lena? E tatau ona tatou faʻatali mo sina taimi mo ni tali mautu, ae o faʻailoga muamua o loʻo faʻaalia ai le alu ese mai le masani SUV faʻataʻitaʻiga, agai i se fua mama, o loʻo manino lava le Crossover, o se ituaiga o taʻavale taʻavale: le crossover saloon.

Citron C5 X
Citroën C5 X, le lumanaʻi o saloons? E foliga mai.

Mai le Citroën C5 X fou i le Ford Evos, e ala i le Polestar 2, Hyundai Ioniq 5 ma Kia EV6 poʻo le lumanaʻi Mégane E-Tech Electric, e mafai ona vaʻaia le iʻuga o le saloon masani ma le van, ma se ituaiga o fusuaga o loʻo faʻaalia i lona tulaga o ituaiga eseese i totonu o se taavale e tasi, e faigata ona faʻavasegaina.

Faitau atili