SKYACTIV-X. Ua uma ona matou tofotofoina le afi afi o le lumanaʻi

Anonim

I le taimi e foliga mai ua naunau le alamanuia atoa e faʻatapulaʻaina le afi afi i totonu i tusi o tala faasolopito, o le Mazda e alu ... e tetee atu i saito! Fiafia.

E le o le taimi muamua lea na faia ai e Mazda, ma o le taimi mulimuli ua saʻo. Po o le a toe tupu foʻi lenā mea? E talitonu tagata Iapani.

O le fa'ai'uga e fa'aauau pea le fa'ailoga i afi afi na fa'asalalauina i le tausaga talu ai, e ala i le fa'atupuina fou o masini SKYACTIV-X. Ma sa matou maua le avanoa e iloa ai lenei SKYACTIV-X afi fou, ola ma lanu, aʻo leʻi taunuu aloaia i luga o le maketi i le 2019.

O le mea lena e te asiasi ai i le Reason Automotive i aso uma, a ea?

Sauniuni! O le tusiga o le a umi ma faʻapitoa. Afai e te oʻo i le iuga o le ae maua se taui…

afi afi? Ma eletise eletise?

O le lumanaʻi o le eletise, ma e ioe foi le au ofisa o le Mazda i lena faʻamatalaga. Ae latou te le ioe i valo'aga e maua ai le afi afi e "oti" ... ananafi!

O le upu autu iinei o le "lumaluma". Seia oʻo i le 100% eletise eletise o le "masani" fou, o le suiga i le eletise eletise i le lalolagi atoa o le a alu i le tele o tausaga. E le gata i lea, o le gaosiga o le eletise mai punaoa faʻafouina o le a tatau foi ona faʻatupulaia, ina ia le o se mea taufaasese le folafolaga o le leai o se eletise mai taavale eletise.

I le taimi nei, o le a oʻo atu i le "tuai" afi afi i totonu e avea ma se tasi o faʻataʻitaʻiga autu o le faʻaitiitia o le CO2 emissions i se taimi pupuu ma le vaeluaga - o le a faʻaauau pea ona avea ma ituaiga masani o afi mo le tele o tausaga a sau. Ma o le mafuaaga lena e tatau ai ona faaauau pea ona faaleleia. Mazda ua avea ma ana misiona e aveese mai le tele o le malosi e mafai ai mai le afi afi i le tulituliloaina o mea maualalo.

"Faʻamaoni i le mataupu faavae o le fofo saʻo i le taimi saʻo", e pei ona taʻua e Mazda, faʻauluina le faʻailoga i se sailiga faifaipea mo le fofo sili ona lelei - e le o le mea e sili ona foliga i luga o pepa, ae o le mea e galue i le lalolagi moni. . O le tulaga lea e tula'i mai ai le SKYACTIV-X, o lana afi fou ma e oo lava i le suiga o le afi afi i totonu.

SKYACTIV-X
SKYACTIV-X fa'apipi'i ile SKYACTIV Tino. O le pusa i luma o loʻo i ai le compressor.

Aisea e fouvale ai?

Ona o le SKYACTIV-X o le afi penisini muamua lea e mafai ona fa'amumu fa'amumu - e pei lava o afi Diesel… lelei, toetoe lava pei o afi Diesel, ae ua tatou o ese.

Compression ignition - o lona uiga, o le ea / suauu paluga o lona uiga i le taimi lava lena, e aunoa ma se moli aloiafi, pe a oomiina e le piston - i afi penisini o se tasi lea o le "lau paia" tuliloaina e inisinia. E mafua ona e sili atu ona manaʻomia le faʻamumu faʻamalosi: e sili atu le saoasaoa, vave susunuina uma suauu i totonu o le potu afi, e mafai ai ona e faia le tele o galuega i le aofaiga tutusa o le malosi, e maua ai le sili atu le lelei.

O le fa'asao vave e mafai ai fo'i ona fa'afefiloi le ea/suau'u mama i totonu o le potu mu, o lona uiga, o se aofaiga o le ea e sili atu nai lo le suauu. O mea lelei e faigofie ona malamalama: faʻafefeteina e tupu i le maualalo o le vevela, e faʻaitiitia ai le NOx (nitrogen oxides), ma faʻaitiitia ai le malosi faʻaumatia i le taimi o le mafanafana o le afi.

SKYACTIV-X, le afi
SKYACTIV-X, i lona mamalu uma

O faafitauli

Ae e le faigofie le fa'afefeteina o le afi i le penisini - e le faapea e leʻi faʻataʻitaʻiina e isi faufale i le tele o tausaga talu ai, ae leai se tasi na maua se fofo aoga e mafai ona faʻatau pisinisi.

Homogeneous Compression Ignition Charging (HCCI), o le manatu autu o le compression ignition, e oʻo mai i le taimi nei e naʻo le maualalo o le saosaoa o le afi ma i lalo o le uta maualalo, o lea, mo mafuaaga faʻapitoa, e manaʻomia pea le faʻamumuina (poloka) mo pulega maualuga ma uta. . O le isi faafitauli tele pulea pe a tupu fa'amumu fa'amalosi.

O le luʻitau, o le mea lea, ia mafai ona fesuiaʻi i le va o ituaiga e lua o le faʻamumu i se auala tutusa, lea na faʻamalosia ai Mazda e faʻaleleia ma pulea mea eseese e mafai ai ona faʻafefeteina le faʻafefiloi o le penisini ma le paluga.

Ole fofo

O le taimi “eureka”—po o le taimi na iai se aloiafi? ba dum tss… - lea na mafai ai ona foia nei faafitauli, na tupu ina ua luʻitauina e inisinia Mazda le manatu masani e faapea o le faʻavevelaina e ala i le faʻamalosi e le manaʻomia ai ni aloiafi: "afai e faigata le suiga i le va o auala faʻavevela eseese, o le mea muamua lava, e tatau lava ona tatou faia lena suiga?” O iinei o loʻo taoto ai le faʻavae o le SPCCI system - SPark-Controlled Compression Ignition.

I se isi faaupuga, e oʻo lava i le faʻafefe e ala i le faʻamalosi, e faʻaogaina e le Mazda faʻamalo, faʻatagaina se sologa lelei i le va o le faʻamalosi e ala i le faʻamalosi ma le faʻafefe. Ae afai e te fa'aogaina se pulu aloiafi e mafai lava ona ta'ua o le fa'amumu fa'amalosi?

Ae sao foʻi! E mafua lea ona o le polo aloiafi, e sili atu i mea uma, o se masini faʻatonutonu pe a faʻafefeina e ala i le faʻamalosi. I se isi faaupuga, o le matagofie o le SPCCI o loʻo faʻaaogaina le faʻaogaina o le afi afi afi ma le faʻaogaina o le taimi ole afi penisini ma se moli. E mafai ona patipati o tatou lima? Tatou te mafaia!

SKYACTIV-X. Ua uma ona matou tofotofoina le afi afi o le lumanaʻi 3775_5

O le sini

O le afi na mamanuina i se auala e fausia ai tulaga talafeagai o le vevela ma le mamafa i totonu o le potu afi, i le tulaga lea o le ea / suauu paluga - matua paʻu, 37: 1, e uiga i le 2.5 taimi sili atu nai lo le afi penisini masani. - tumau i luga o le pito o le afi i luga o le ogatotonu oti. Ae o le aloiafi mai le polo e amata ai le faagasologa.

O lona uiga o se fa'afefiloi ea/suau'u la'ititi, e sili atu ona lelei (29:1), e tui i se taimi mulimuli ane, lea e tupu ai se polo afi. O lenei mea e faʻateleina ai le mamafa ma le vevela i totonu o le potu faʻafefe, ina ia le faʻafefeteina le paluga paʻu, ua latalata i le mea ua sauni e pa, e le teteʻe ma faʻamumu vave.

O lenei pule fa'amumu e fa'asiasia ai a'u. E mafai e Mazda ona faia lenei mea i luga o le 5000 rpm ma e le mafai ona ou faʻamalamalamaina le papakiu i le taimi muamua…

O se fofo lea e foliga mai ua matua manino lava, ae e manaʻomia ni "togafiti" fou:

  • e tatau ona tui le suauʻu i taimi eseese e lua, o le tasi mo le paluga paʻu o le a faʻapipiʻi ma le isi mo le paluga e sili atu le tamaoaiga o le a faʻamumuina e le moli.
  • e tatau ona i ai i le faiga o tui suauʻu se mamafa maualuga, e faʻatagaina ai le vave faʻafefe ma le faʻatomization o le suauu, faʻasalalau vave i totonu o le paʻu, faʻaitiitia le taimi faʻamalosi.
  • o pa'u uma o lo'o i ai se masini fa'amalosi, lea e mata'ituina i taimi uma fa'atonuga ua ta'ua i luga, taui, i le taimi moni, mo so'o se fa'aletonu mai a'afiaga fa'amoemoeina.
  • fa'aogaina o se compressor - o le mea taua lea e fa'atumauina ai le maualuga o le fa'amalosi, a'o fa'aogaina e le SKYACTIV-X le ta'amilosaga Miller, lea e fa'aitiitia ai le fa'amalosi, fa'ataga mo le paluga mana'omia. O le malosi fa'aopoopo ma le malosi o se taunuuga fiafia.
SKYACTIV-X, afi

Vaega tua

Faamanuiaga

O le SPCCI system e mafai ai ona fa'alauteleina le fa'amumu e ala i le fa'amalosi i luga o le lautele lautele o pulega, o lea, sili atu le lelei i le tele o fa'aoga fa'aaliga. Fa'atusatusa i le SKYACTIV-G o lo'o iai nei, le fa'ailoga folafola le fa'aitiitia o le taumafa ile va ole 20 i le 30% e fa'atatau ile fa'aoga . Fai mai le faʻailoga e mafai e le SKYACTIV-X ona fetaui ma sili atu i le tamaoaiga o le suauu o lana lava SKYACTIV-D afi tiso.

O le compressor e mafai ai ona maualuga le faʻaogaina o le mamafa, faʻamautinoaina le lelei o le afi ma le tali atu. O le sili atu le lelei i le lautele lautele o suiga e mafai ai foi ona e tamoe i le maualuga maualuga, lea e tele atu le malosi e maua ma sili atu le tali a le afi.

E ui lava i le lavelave o le taotoga, o le faʻaaogaina pea o le moligaʻo, e manaia, faʻatagaina mo se mamanu faigofie - e leai se faʻasalalauga fesuiaʻi poʻo se fua faʻapipiʻi fesuiaiga e manaʻomia - ma sili atu, e alu lenei afi i 95 penisini , ona o le itiiti ifo o le octane e sili atu mo le faʻamumu faʻamalosi.

SKYACTIV-X fa'ata'ita'iga

Mulimuli ane, i tua o le uili

O le tusitusiga ua leva ona umi, ae e tatau. E taua tele le malamalama pe aisea ua tele ai le “saosaoa” o loo siomia ai lenei afi—o se tulaga maoae le alualu i luma pe a oo mai i afi afi. E tatau ona tatou faʻatali seʻia oʻo i le 2019 e faʻamaonia uma tagi a Mazda e uiga i ai, ae a mafaufau i mea na folafolaina ma faʻaalia i le SKYACTIV-G, e maualuga le faʻamoemoe mo SKYACTIV-X e faʻataunuʻu mea uma na ia folafola e fai.

O le mea e lelei ai, ua uma ona matou maua le avanoa mo se suʻega vave. Faʻafesoʻotaʻi faʻamalosi ma SKYACTIV-X-faʻapipiʻiina faʻataʻitaʻiga, natia i lalo o le masani Mazda3 bodywork, na vaʻaia, e ui lava e itiiti pe leai foi se mea e fai ma le masani Mazda3 - faʻapea foʻi le fausaga faavae i lalo o le tino o loʻo avea nei ma augatupulaga lona lua.

SKYACTIV Tino

SKYACTIV e tutusa fo'i ma fa'avae fou/tulaga/tulaga fofo. O lenei augatupulaga fou ua folafola atu le sili atu le malosi o le torsional, maualalo le maualuga o le pisapisao, vibration ma harshness (NVH - pisapisao, vibration ma harshness) ma e oo lava i nofoa fou na atiina ae, folafola atu se tulaga sili atu faalenatura, lea o le a mafai ai mo tulaga sili atu o le mafanafana.

Na matou aveina ni faʻataʻitaʻiga se lua o faʻataʻitaʻiga - tasi e iai se pusa faʻataʻitaʻi ma le isi faʻatasi ma se atigipusa otometi, e lua ma ono saoasaoa - ma na mafai foi ona matou faʻatusatusaina le eseesega ma le 165hp Mazda3 2.0 o loʻo i ai nei ma se atigipusa tusi, ia sili atu le iloatino o le. eseesega. O le mea e laki ai o le taavale muamua lea na ou aveina, e mafai ai ona ou siaki le seti lelei o le afi / pusa (manual).

SKYACTIV-X fa'ata'ita'iga

O le eseesega i le va o le SKYACTIV-X (inisinia o le lumanaʻi) ma le SKYACTIV-G (inisinia o aso nei) e leʻo manino. O le afi fou a Mazda e sili atu le malosi e tusa lava po o le a le suiga - o le faʻaopoopoga o loʻo maua e matua manino lava. E pei o le "G", o le "X" o se iunite 2.0 lita, ae faʻatasi ai ma numera juicier. Mazda fa'amoemoe mo le malosi e tusa ma le 190 hp - e iloagofie, ma lelei, i luga o le auala.

E ofo i lona tali atu, mai pulega sili ona maualalo, ae o le faʻafetai sili e mafai ona e totogiina i le afi, e ui lava o se iunite i le atinaʻe, ua faʻamaonia le sili atu nai lo le tele o afi i luga o le maketi.

O popolega e faapea, ona o loʻo i ai le afi faʻamalosi e pei o le Diesel, o le a aumaia ai nisi o uiga o lenei ituaiga afi, e pei o le tele o le inertia, puʻupuʻu le faʻaogaina, poʻo le leo, e matua leai lava. Afai o le lumanaʻi lea o afi afi, sau!

SKYACTIV-X. Ua uma ona matou tofotofoina le afi afi o le lumanaʻi 3775_10
Ata o totonu. (Fa'atagaga: CNET)

O totonu o le faʻataʻitaʻiga - manino totonu o se taʻavale o loʻo atinaʻe - na sau ma se lau na tuʻu i luga aʻe o le faʻamafanafanaga tutotonu ma ni liʻo faanumera tolu. O nei mea na alu pe faʻaauau, e faʻatatau i le ituaiga afi poʻo le paluga na tupu:

  • 1 — aloiafi mumu
  • 2 - compression ignition
  • 3 — fa'afefiloi ea/suau'u mama e maua ai le lelei aupito maualuga

"Laiti" afi mo Potukale?

Aberrant Potukale lafoga o le a avea lenei afi ma se filifiliga itiiti. Ole malosi ole 2.0 lita e lelei mo le tele o mafua'aga, ae le gata i lea ona o se gafatia talia lelei i le tele o maketi o le lalolagi. Na ta‘ua e le au inisinia e nafa ma le SKYACTIV-X e iai isi malosiaga e mafai, ae o le taimi nei e lē o iai i le fuafuaga a le ituaiga e fausia ai afi e iai le malosi i lalo ole 2.0 lita.

O tulaga eseese na tupu ai le compression-mu - e matua'i na'o le sui i le fa'amumu, pe a su'esu'eina le maualuga o le saosaoa o le afi po'o le taimi na matou pa'u ai i lalo - sa manaia.

Ae mo le mode 3, e manino lava le manaʻomia o se taʻavale sili atu ona pulea, aemaise lava i le pusa tusi lesona, lea na faʻamaonia ai le faigata - poʻo le leai o se lagona i le vae taumatau - ina ia faʻaalia i luga o le lau. O le masini fa'asolo otometi - fa'asolo mo le maketi i Amerika i Matu -, e ui ina itiiti le manaia e fa'aoga, ae sili atu ona faigofie le "malamalama" li'o numera 3.

Fa'atauga? Matou te le iloa!

Sa ou fesili, ae leai se tasi na sau i numera sima. O le komipiuta i luga o le laupapa na ufiufi "faʻapitoa" i se mea faʻapipiʻi, o lea mo le taimi nei e mafai ona tatou faʻalagolago i faʻamatalaga a le ituaiga.

O se faʻamatalaga mulimuli mo faʻataʻitaʻiga ua leva ona avea ma vaega o le fausaga fou - sili atu le maaa ma faʻatagaina mo tulaga sili atu o le faʻaleleia o totonu. E taua le aua neʻi galo o nei mea o atinaʻe faʻataʻitaʻiga, o lea na faateʻia ai ona o nei mea na sili atu ona faʻamamaina ma faʻalelei nai lo le gaosiga o loʻo iai nei Mazda3 - o loʻo folafola mai e le isi augatupulaga ...

Mazda3 fou e avea ma SKYACTIV-X muamua

Kai Manatu
Kai Manatu. Aua e te toe fai mea leaga ae fau le Mazda3 faapena.

E foliga mai, o le Mazda3 o le a avea ma faʻataʻitaʻiga muamua e maua ai le SKYACTIV-X fou, o lea e le o se taimi i le 2019 o le a mafai ai ona tatou vaʻaia le manuia o le afi.

Ae mo le mamanu, Kevin Rice, o le ulu o le Mazda's European design center, na taʻu mai ia i matou o le vaaiga atoa o le Kai Concept e mafai ona maua, o lona uiga e le mamao tele mai le faʻauʻuga mulimuli o le Mazda3 i le lumanaʻi - galo ia mega-uili, mini- fa'ata pito i tua po'o fa'aaliga fa'aalia...

85-90% o fofo o mamanu a Kai Concept e mafai ona alu i le gaosiga.

Ua e taunuu i le faaiuga o le tusiga ... mulimuli ane!

O le folafolaga e tatau ona fai, ua uma ona saunoa Rui Veloso. O lea la o se ituaiga taui. Ose kamehameha mata'utia o lo'o manatua ai mea na tutupu i totonu o potu mu o le SKYACTIV-X afi.

Faitau atili