O le Citroën "boca de sapo" o le ta'avale uiga ese lea na manumalo i le Rally de Portugal

Anonim

O LE Citron DS o se tasi lea o taavale sili ona fou. Tuuina atu i le 1955 Paris Salon, na amata e ala i le tosina mai o le mafaufau i lana mamanu mataʻutia ma le aerodynamic, na mafaufauina e Flaminio Bertoni ma André Lefèbvre, ma e leʻi taofia le ofo ina ua iloa e tagata le tele o ana tekonolosi fou.

Na mamanuina ina ia avea ma se fale (sili ona) mafanafana, e aunoa ma se matafaioi tau taaloga, ae na iu lava ina "pu'ea" i luga o le radar a avetaavale i lena taimi. E mafua ona o loʻo i ai se faasologa o uiga e mafai ona avea ai ma masini faʻatauvaʻa. Mai le fa'alelei aerodynamics i le amio fa'apitoa (fa'afetai i lona fa'agata fa'agata hydropneumatic), i le malosi sili (i luma, o se mea e le masani ai i lena taimi) po'o le taofi tisiketi pito i luma.

Na leai se faʻatinoga o lana afi - na amata i le 1.9 l o le 75 hp - ae o lona gafatia e taulimaina fola leaga e tulaga ese ma maualuga, o se uiga na faʻatagaina ai le maualuga o le saoasaoa o auala, e faʻaleleia ai le faʻaletonu o le faʻatinoga e faʻatatau i le sili atu le malosi o taavale.

Paul Coltelloni fa'atasi Monte Carlo 1959
Paul Coltelloni ma le ID 19 na manumalo i le 1959 Monte Carlo Rally.

DS & ID. O eseesega

CItroën ID ole DS faigofie ma sili atu le taugofie. O le eseesega autu o loʻo taoto i le numera o vaega / faiga na faʻaogaina le faʻaogaina o le hydraulic system. Afai o le fa'amalologa hydropneumatic e masani uma i le lua, o le ID na tu'uina atu ma le fa'atonuga (o se filifiliga i tausaga mulimuli ane), ae o le faiga taofi o le eseesega tele lea. E ui lava i le taʻavale hydraulic, e leʻo faʻapitoa e pei o le faiga i luga o le DS, lea na faʻatagaina mo le faʻaleleia o le mamafa o le eletise i luma ma tua o taofi e faʻatatau i le uta. E faigofie ona ta'u eseese ona o le DS sa i ai se pedal taofi o se ituaiga "faamau", ae o le ID sa i ai se pedal taofi masani.

O le Citroën DS na iu ina toetoe lava "faʻamalosia" e alu i le tauvaga - o le tele o pailate na filifili mo le ID sili ona faigofie - o le "malosi" lea na faia e le tele o pailate i lena taimi ma Citroën, ma manaʻomia ai le "double chevron" brand "lagolagoina. latou i le 1956 Monte Carlo rally.

Na talia e le kamupani gaosi Farani le luʻitau ma i ni nai masina mulimuli ane, e ono avetaʻavale Farani na i ai i le taʻutaʻua lauiloa i le lalolagi na lagolagoina e i latou. O le faʻamoemoe i le amataga o le "boca de sapo" i faʻasalalauga sa maualuga, ae o le ono faʻataʻitaʻiga na iai i le amataga, naʻo le tasi na oʻo i le faaiuga ... i le tulaga fitu.

E le o se fesoasoani sili lea mo lenei malaga, ae i le tolu tausaga mulimuli ane, ina ua mavae ni nai taunuuga leaga o tuuga, na suia ai le "laki". O Paul Coltelloni o le a manumalo i le 1959 Monte Carlo rally i tua o le uili o le ID 19 ma o lena tausaga o le a iu ai foi ina avea o ia ma siamupini Europa.

O se manumalo na lava e toe fafaguina ai le fiafia o Citroën i le faʻapotopotoina, faatasi ai ma le Gallic brand ua oʻo lava ina filifili e fausia se matagaluega faʻatauvaʻa fou, taʻitaʻia e René Cotton.

E tele manumalo taua na sosoo ai i Farani ma Finelani, faatasi ai ma avetaavale René Trautmann ma Paulo Toivonen i le uili o le ID 19, ma i le 1963, i le taamilosaga Monte Carlo, e lima Citroën "faatumuina" nofoaga e lima i le "10 pito i luga" faaiu.

O manumalo o le "boca de sapo" o le a oʻo atu foi i Potukale, e ui lava e tatau ona faʻatali mo le 1969, ua maeʻa ona auai i le Safari rally o le 1965 ma se manumalo fou (ma fefinauai) i Monte Carlo, i le 1966 (o se faʻasalalauga taʻutaʻua pea. ). i aso nei na aafia i feeseeseaiga, ona o le faaleaogaina o le Mini Cooper S e tolu na taitaia le tuuga ma le tulaga 4, o le Ford Lotus Cortina - o se tala mo se isi aso).

O le 1969 Rally de Portugal o le Citroën ID 20 o le a "lele" i le manumalo i lima o Francisco Romãozinho.

Francisco Romãozinho - Citroen DS 3
Francisco Romãozinho

1969 TAP International Rally

I le taimi e leʻi avea le Rally de Portugal ma se vaega o le World Rally Championship ma sa finauina i se auala e matua ese lava mai le taimi nei, o Francisco Romãozinho o le tagata sili ona lelei, na mafai ona manumalo i le 1969 lomiga o le tuuga.

Tony Fall, i le Lancia Fulvia HF 1600, sa sili ona fiafia i ai. Ma na iu lava ina avea o ia ma se tasi o tagata autu e nafa ma lenei igoa o Romãozinho.

O le tagata Peretania, o le na manumalo i le Rally de Portugal i le tausaga talu ai, o le amataga lea o se tasi o tala e le masani ai (ma lauiloa!) i le tuuga Potukale. Ina ua uma ona gaoia le taʻimua i le tuuga mai Fernando Batista, i Montejunto, Fall na taunuu i Estoril i luma, ma se avanoa taua i luga o Romãozinho.

Peitaʻi, sa iai se mimilo e lē masani ai e toʻaitiiti na faatalitalia. Na maua e le Peretania le pule mulimuli ma lana uo teine i totonu o lana Lancia Fulvia HF 1600, lea na faʻasaina e tulafono faatonutonu, ma iʻu ai ina le agavaa.

O le ta'uta'ua o lenei tala e le gata, ae o nisi e talitonu e le o nei ta'amilosaga. O lena Pau na faaleaogaina ma o lana uo teine sa i totonu o le taavale e le masalomia. Ae o lo o i ai nisi o lo o finau o le auala lea na maua e le faalapotopotoga e faaleaogaina ai o ia e aunoa ma le tulai mai o se finauga tele, ina ua masalomia na suia e le alii Peretania lana taavale i se tasi o vaega.

O le mea moni e uiga i le mea na tupu atonu e le mafai ona iloa, ae o le mea mautinoa o le manumalo o Francisco Romãozinho i le uili o le Citroën ID 20 e tumau pea mo le talafaasolopito.

O faʻamatalaga e uiga i le iunite o loʻo faʻaaogaina i le tuuga Potukale e tau le maua, ae e faʻatatauina o le ID 20 na faʻaaogaina e Romãozinho na faʻasaoina le afi faʻaofuofu e fa-cylinder ma le 1985 cm3 ma le 91 hp na faʻapipiʻiina le faʻataʻitaʻiga faʻasologa.

Francisco Romãozinho - Citroen DS 3

“E telē, ae sa pei o se Mini”

O upu e mai ia Romãozinho lava ia, i le 2015, i le taimi o le 60th anniversary o le Farani faʻataʻitaʻiga, i se faatalanoaga ma Rádio Renascença.

"O se taavale i luma atu o lona taimi", taʻutaʻu atu e le avetaavale mai Castelo Branco, o le na maliu i le 2020. "Naʻo le tuʻuina atu o se faʻataʻitaʻiga, i lena taimi, ua uma ona i ai se pusa faʻasolosolo otometi, o se mea e na o le tele o tausaga na oʻo atu i taavale. mulimuli ane o le Formula 1”, o lana tala lea.

I le faatalanoaga lava e tasi, na taʻutaʻu atu ai e Romãozinho o lana mafutaga ma le lauiloa "boca de sapo" o "se mafutaga alofa" ma na ia lagona le "matua faanoanoa ina ua le toe gaosia" i le 1975.

Na toe manatua foi e Romãozinho le faʻamalologa o le hydropneumatic lea na fetaui ma le Farani saloon ma ioeina o le "vaega mataʻina lea o le taʻavale", lea e ui lava ina lapoʻa - 4826 mm le umi - "na tulia e pei o se Mini".

Francisco Romãozinho - Citroen DS 21
Francisco Romãozinho i le 1973 Rally de Portugal, ma lana DS lele.

Citroën pailate aloa'ia

O Romãozinho foi o le uluai avetaavale faaPotukale na aveina se taavale aloaia, o le Citroën DS 21, ma i le 1973 na ia toe foi mai ai e auai i le Rally de Portugal, lea ua leva ona avea ma vaega o le World Rally Championship, ae o le Citroën Competition team.

O Francisco Romãozinho sa i ai se tuuga mataʻina ma ave le DS 21 i le tulaga tolu i le tulaga lautele, na o le Alpine Renault A110s na faiaina e Jean Luc Therier ma Jean-Pierre Nicolas.

Francisco Romãozinho - Citroen DS 3

Uu lima ma Potukale

O le tala faasolopito o le "boca de toad" o le a fesoʻotaʻi pea i lo tatou atunuu. E tusa ai ma le ID-DS Automóvel Clube, o loʻo faʻatatauina e tusa ma le 600 Citroën DS i Potukale, lea e faʻamaonia ai le sootaga a le Potukale ma lenei faʻataʻitaʻiga.

Ae e peiseai e le lava nei mea uma, o le "boca de toad" na gaosia foi i lo tatou atunuu, i le 70s, i le Citroën production unit i Mangualde.

Citron DS
I le va o le 1955 ma le 1975, 1 456 115 Citroën DS iunite na gaosia.

Ona o le tulaga faʻapitoa, ona o le faia e aunoa ma se manaʻoga taʻaloga ma mo lona ata mataʻutia, o le Citroën DS o loʻo faʻaauau pea ona "tauave" le igoa o le taʻavale sili ona ese, uiga ese pe faʻafefe na manumalo i le Rally de Portugal. Ma matou te le manatu o le a ou leiloa ...

Faitau atili