Se ula, lua uo ma se ta'avale

Anonim

Tatou toe foi ia Iuni 1924. O le nofoaga o Stockholm ma o le taimi o le tausaga e sili ona manaia le laumua o Suetena. O le averesi o le vevela e sili atu i le 21°C ma o aso e sili atu i le 12 itula - o le eseesega ma le solstice taumalulu e le mafai ona sili atu.

E fa'asaga i lenei tulaga na talanoa ai ni uo umi se to'alua, o Assar Gabrielsson ma Gustav Larson, mo le taimi muamua e uiga i le avanoa e fa'atuina ai se fa'ailoga ta'avale. Masalo o le faaupuga "talanoa" e matua mama lava pe a feagai ma se misiona fiasili… ae o lea ua tatou i ai.

I le lua masina talu ona mavae lena uluai talanoaga, ia Aokuso 24, na toe feiloai ai Assar ma Larson. Nofoaga fono? O se faleaiga i sami i Stockholm.

Se ula, lua uo ma se ta'avale 4820_1
O lo'o iai pea le fale'aiga o le sami i aso nei, e ta'ua o Sturehof.

O se tasi o laulau i totonu o lenei faleaiga, sa tautuaina ma se ula, na sainia ai se tasi o tautinoga sili ona taua a le pisinisi tau taavale - aua o le a tatou maua le avanoa e matamata ai i lenei 90 tausaga Faapitoa a Volvo.

le amataga o se faigauo

Ae tatou te leʻi faaauau, seʻi o tatou manatua le auala na fetaiaʻi ai le tala i nei tamāloloa e toʻalua. Assar Gabrielsson ma Gustav Larson na feiloai i se kamupani ave, Svenska Kullagerfabriken (SKF).

Se ula, lua uo ma se ta'avale 4820_2

Gabrielsson, o se faauu o le Stockholm School of Economics, sa i ai se galuega umi i le SKF, lea na ia umia ai le tulaga o le Faatonu Sili o le Sales.

Sa galue foi Larson i le SKF ae o se inisinia, lea na ia tuua ai le 1919 ae alu e galue mo AB GALCO - e faavae foi i Stockholm.

O Gabrielsson ma Larson sa le na o se masani, sa i ai moni lava lagona alofa i lo latou va. E le gata i lea, sa i ai a latou tomai faʻapitoa faʻapitoa. O Gabrielsson sa i ai le poto tau tamaoaiga ma le tomai e maua ai tupe e maua ai Volvo, ae o Larson na iloa le mamanu ma le fausiaina o se taavale.

O fa'amoemoega (lelei) o Assar Gabrielsson

O le iloaina o lenei felagolagomaʻi i tulaga faʻapolofesa ma le lagona alofa i le tagata lava ia, atonu ua uma ona e mateina, e leʻi faʻafuaseʻi na filifilia e Assar Gabrielsson ia Gustav Larson e 'ai le "ula" lauiloa.

Se ula, lua uo ma se ta'avale 4820_3

Ina ua uma lena auala muamua, sa fia iloa e Assar pe o le a talia e Gustav (pe leai) e talia ma ia se galuega faatino e foliga mai e mataʻutia: maua le uluai taavale Suetena (SAAB na o le 1949 na aliali mai).

Fai mai o le maliu o lona faletua i se faalavelave tau taavale o le aloiafi lea na misi mo Assar Gabrielsson e agai i luma i le galuega. Na talia e Gustav Larson le luʻi.

FESOASOANI: Tusitala Ta'avale Fa'apitoa. 90 tausaga o Volvo.

O le fonotaga lena i le va o nei uo e toʻalua na faʻavaeina ai mataupu faavae mo le lumanaʻi o le faʻailoga (lea e leʻi i ai lava se igoa). I aso nei, sili atu nai lo le 90 tausaga mulimuli ane, o loʻo tumau pea Volvo i mataupu faavae lava e tasi.

“E lelei le uamea Suetena, ae leaga auala Suetena.” | Assar Gabrielsson i le tusi Tolusefulu tausaga o Volvo

Sa tatau ona faatuatuaina au taavale . O faʻataʻitaʻiga na faia e Siamani, Igilisi ma Amerika e leʻi fuafuaina pe saunia mo tulaga faigata o le tau o Scandinavia ma auala mataʻutia Suetena.

Se ula, lua uo ma se ta'avale 4820_4

I le faaopoopo atu i le faatuatuaina, sa tatau ona saogalemu a latou taavale. . O le maualuga o faʻalavelave faʻafuaseʻi i luga o auala Suetena i le 1920s o se tasi lea o popolega sili o Gabrielsson ma Larson - e pei ona mafai ona tatou vaʻaia, o popolega saogalemu na i ai talu mai le amataga o Volvo.

Mo nei uo e toalua, o taavale, o se faailoga o le alualu i luma ma le saolotoga, sa i ai se matafaioi ina ia saogalemu.

Mai upu e fa'atino

E tusa ai ma sini o le poloketi, o le aso lava lea na latou 'ai ai le ula lauiloa, na sainia ai e Gabrielsson ma Larson se maliega tautala. I le silia ma le tausaga mulimuli ane, na sainia lelei le konekarate, ia Tesema 16, 1925. O le uluai gaoioiga mamalu.

O lenei konekarate na atagia mai ai, faatasi ai ma isi mea, o le matafaioi o le a faia e tagata taʻitoʻatasi i lenei poloketi.

Se ula, lua uo ma se ta'avale 4820_5

Gustav sa nafa ma le vaega inisinia. O ia na nafa ma le mamanuina o le faʻataʻitaʻiga muamua, faʻapea foʻi ma le faʻatulagaina o le fuafuaga faʻafaigaluega mo le falegaosimea fou. Faatasi ai ma se faʻatagaga e tasi: e naʻo le toe totogiina pe a manuia le fuafuaga. Ma o le manuia o lona uiga e gaosia ia le itiiti ifo ma le 100 taavale ia Ianuari 1, 1928. O se tulaga lamatia na ia talia e ave ona sa mafai ona ia tausia lana galuega i AB Galco i le tutusa.

I le isi itu, na faʻaalia e Assar Gabrielsson tulaga lamatia tau tupe o le poloketi, lea na ia tuʻuina uma ai ana tupe teu e aunoa ma se faʻamautinoaga o le manuia.

I le feagai ai ma nei (maualuga) tulaga lamatia, na faaauau ai foi ona galue Assar i le SKF. Björn Prytz, pule faʻatonu o le SKF, e leʻi teteʻe i lenei poloketi pe afai e le faʻalavelave i lana faʻatinoga i le kamupani.

E le o se uunaiga. Na mafaufau uma i ai

'aiga o uo ma i'a i se aoauli matagofie o le taumafanafana. O lena tala, e itiiti pe leai se mea e faasino i se galuega faʻapolofesa. O se vaaiga sese atoatoa.

E pei ona uma ona tatou vaʻaia, i le tulaga o le oloa Volvo sa mafaufau lelei (faʻamaoni ma le saogalemu i luga o mea uma), e tutusa lava le moni o le fuafuaga pisinisi (vaʻaiga ma fuafuaga).

Se ula, lua uo ma se ta'avale 4820_6

I le taimi o lona nofo ai i Pale i le 1921, Gabrielsson, galue mo SKF o se faatonu faapisinisi, na ia iloa o loʻo i ai kamupani faʻapipiʻi o loʻo faʻatupeina saʻo i le pisinisi tau taavale e ala i le mauaina o ituaiga taavale. I lenei auala, na mafai ai ona latou faʻamalosia le filifiliga a tagata faʻatau oloa ma faʻamautinoa le tele o le tele o poloaiga.

I se taimi i le va o le 1922 ma le 1923, na tuʻuina atu ai e Gabrielsson se faʻataʻitaʻiga pisinisi e tutusa ma le SKF ae na teena e le komiti faatonu o le kamupani Suetena.

Mea uma pe leai

O le SKF 'fa'afetai ae leai' e le'i fa'avaivaia ai le agaga po'o mana'oga o Gabrielsson. O le mea lea na faia ai e Gabrielsson, i le 1924, le talosaga na faatoa matou talanoa ma Gustav Larson - o lena fonotaga i le faleaiga iʻa.

I lana tusi "The Thirty Years of Volvo History", o Gabrielsson o loʻo atagia lelei ai faigata i le faʻatulagaina o tupe mo lana poloketi.

E iai le fiafia o le aufaipisinisi ta'avale i la matou poloketi, ae na'o se fiafiaga alofa. E leai se tasi na fefe e teu faʻafaigaluega i se taʻavale Suetena.

Se ula, lua uo ma se ta'avale 4820_7

Ae, sa agai pea i luma le galuega. Gabrielsson faʻatasi ma Larson na filifili e faʻagasolo i le gaosiga o faʻataʻitaʻiga 10, e toe tuʻuina atu mulimuli ane i le SKF. Na pau pe leai.

Fai mai o le faaiuga e faia ni fa'ata'ita'iga se 10 nai lo le na'o le tasi o se ituaiga o "fuafuaga B". Afai na sese le poloketi, e mafai e Gabrielsson ona taumafai e faʻatau atu vaega faʻataʻitaʻi - faʻatau e kamupani i le aofaʻi. O le fa'atauina atu o se atigipusa, o se afi, o se pea o fa'amalologa e le'i mafai.

E le gata i lea, o lenei taʻaloga faʻamalosi na talitonu atoatoa o le SKF o le a faʻaogaina le poloketi pe a latou vaʻai i faʻataʻitaʻiga muamua o le ÖV 4 (ata).

Se ula, lua uo ma se ta'avale 4820_8

O le talitonuga e faapea o pepa uma, fuafuaga ma isi pepa faalotoifale e mulimulitaia i totonu o le SKF taualumaga a le SKF, o le mea lea, afai ae taunuu le feagaiga, o le a vave ona tuufaatasia le galuega.

Alu i le galuega!

O faʻataʻitaʻiga muamua e 10 o le ÖV 4 na fausia i lalo o le vaavaaiga a Gustav Larson, i le nofoaga o AB Galco - o le kamupani lea na galue ai lenei inisinia ma faʻamaonia ai le gafatia tau tupe e faʻaauau ai le galue i le galuega.

Se ula, lua uo ma se ta'avale 4820_9

O le fale atina'e sa tu i se tasi o vaega o lona fale mautotogi. O iina na auai ai Larson, ina ua maeʻa se aso i AB Galco, ma isi inisinia lototoa e atiaʻe muamua faʻataʻitaʻiga.

O le "nofoa tau tupe" o se isi fale tumaoti, i le tulaga lea o le fale o Gabrielsson. O se auala e momoli atu ai le saogalemu i le au sapalai. O Gabrielsson o se tagata fa'aaloalogia i le alamanuia. E pei ona mafai ona tatou vaʻaia, sa i ai se tau amata moni.

Faataunuuina Misiona

O le faʻataʻitaʻiga muamua na saunia ia Iuni 1926. Ma i le vave e mafai ai Larson ma Gabrielsson faʻapipiʻi le ÖV 4 ma tietie atu i Gothenburg i luga e tuʻuina atu le fuafuaga faʻafaigaluega i SKF. O se ulufale manumalo, taunuu i lau lava taavale. Brilliant, e te le manatu?

I le aso 10 o Aokuso, 1926 na filifili ai le komiti faatonu o le SKF e tuʻuina atu le moli lanumeamata i le poloketi a Gabrielsson ma Larson. "Faalagolago ia i matou!"

Na'o le lua aso mulimuli ane, na sainia ai se konekarate i le va o SKF ma Assaf Gabrielsson, fa'atonuina le fesiitaiga o 10 prototypes ma pepa lagolago uma mo le poloketi. O lenei tofiga o le a faia i se kamupani e igoa ia Volvo AB.

Na e iloa lena mea? O le upu Volvo e sau mai le Latina ma o lona uiga "I Roll" (Ou te taʻavale), o se faʻamatalaga i le feʻaveaʻi o gaioiga o bearings. Fa'amauina i le 1915, o le Volvo brand na muamua i le kamupani SKF ma na faia e ta'u ai le tele o fa'ailoga fa'apitoa mo Amerika.

Se ula, lua uo ma se ta'avale 4820_10

O lenei konekarate foi na faʻatonuina ai le totogiina o tupe uma a Assar i le poloketi. Sa totogi foi Gustav Larson mo ana galuega uma. Sa latou faia.

Ia Ianuari 1, 1927, ma ina ua mavae le tolu tausaga o galuega mamafa, na tofia ai Assar Gabrielsson e avea ma peresitene o Volvo. I le isi itu, na tofia Gustav Larson sui peresitene o le ituaiga ma faatofa ia AB Galco.

O le tala e amata iinei

I le lima masina mulimuli ane, i le 10 i le taeao, Hilmer Johansson, faʻatonu faʻatau mo le ituaiga Suetena, na ave i le auala le gaosiga muamua Volvo ÖV4.

Se ula, lua uo ma se ta'avale 4820_11

O se faʻataʻitaʻiga o le a taʻua o le "Jakob", o se lanu moana uliuli e mafai ona liua ma puipui palapala uliuli, faʻapipiʻiina i se afi 4-silinder - vaai iinei.

O le tala a Volvo e amata moni lava iinei ma o loʻo i ai pea le tele o tala. O loʻo i ai le isi 90 tausaga o faʻataʻitaʻiga a Volvo ma faʻalavelave, faigata ma manumalo e faʻasoa i lenei masina iinei i Razão Automóvel.

Mulimuli ia i matou ina ia e le misia isi mataupu o lenei Volvo 90th Anniversary Special.

Se ula, lua uo ma se ta'avale 4820_12
O lenei anotusi e lagolagoina e
Volvo

Faitau atili