Ua faia e Spaniards le afi muamua 1-STOP i le talafaasolopito. Iloa le INengine 1S ICE

Anonim

Ola umi i le afi mu totonu. O se mea e ofo ai ona o le "faʻasalalau faʻaiʻuga" o le afi afi i totonu ona o le faʻaogaina o le eletise, e leʻi avea ma faʻalavelave i le vaʻaia o le alualu i luma tele i tausaga talu ai: fua faʻatatau faʻamalosi (Nissan), faʻafefe faʻamalosi i afi afi (Mazda) ma le taimi nei, O le a tu'uina e Koenigsegg i le gaosiga (e ui ina fa'atapula'a) le afi ta'amilosaga muamua o le Otto (4 stroke) e aunoa ma se camshaft.

O luga o lenei ala o le faʻafouina o le INNengine's 1S ICE o loʻo faʻaalia foi, lea e folafola mai e alu atili.

Ose afi la'ititi ae fa'afouina, fa'atasi ai ma fofo fa'ainisinia manaia i totonu. Tatou feiloai ia i latou?

INNengine 1S ICE Engine - tasi-stroke afi
E laʻititi, laʻititi tele, ae o le gafatia e tele…

O le a le 1S ICE?

O le 1S ICE mai INNengine o se afi faʻapipiʻi tele i le tele ma le gafatia, e naʻo le 500 cm3 ma le mamafa naʻo le 43 kg - o lona foafoa, Juan Garrido, fai mai o loʻo galue o ia i se faʻaleleia o lenei iunite e na o le 35 kg (!).

O le maualalo o le mamafa ma le voluma o ni mea taua e lua o loʻo faʻaalia e i latou e nafa ma le INNengine i luga o afi faʻaoso masani i totonu (4 taʻavale):

  • E oʻo atu i le 70% le aofaʻi faʻaititia o le voluma;
  • E oʻo atu i le 75% faʻaititia o le mamafa;
  • E oʻo atu i le 70% faʻaititia vaega;
  • Ma e oʻo atu i le 75% faʻaitiitia le faʻafefe, ae faʻatasi ai ma le malosi tutusa e pei o se afi masani 4x tele. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le 500 cm3 1S ICE e maua le malosi tutusa e pei o le 2000 cm3 4-stroke afi.

E mafai foi ona tatou iloa, e ui lava i le laʻititi laʻititi, o le 1S ICE e fa pusa ma ... valu pistons - e le o se mea sese, o le mea moni e valu pistons ... I se isi faaupuga, e lua pistons i le cylinder, o lona uiga o le matou. i le i ai o se afi o pistons faafeagai. Na ou tusia piston fa'afeagai ae le o sili ona lauiloa fa'afeagai cylinders. O le a le eseesega?

O piston fa'afeagai e matua atu nai lo lou manatu

O afi fa'afeagai-piston e le tutusa ma afi fa'afeagai-silinder e pei ona tatou iloa i Porsche ma Subaru. O le a le eseesega? I afi fa'afeagai piston e lua piston i le cylinder, galue le tasi fa'afeagai ma le isi, fa'atasi ai ma le potu fa'amumu e fa'atasi uma.

Achates Faafeagai Piston Engine
I afi fa'afeagai-piston, o pistons e "faafesaga'i" ta'ilua i le pa'u lava e tasi.

E le o se mea fou pe a oʻo mai i afi afi i totonu, e ui lava o se fofo faʻapitoa e le masani ai.

O le mea moni, o le afi muamua o le piston fa'afeagai na amata mai i le 1882, na mamanuina e James Atkinson (o le Atkinson lava lea na tuuina atu lona igoa i le taamilosaga afi eponymous na maua, sili atu i mea uma, i taavale hybrid, ona o lona sili atu ona lelei).

O le aoga autu o lenei faʻatulagaga o loʻo taoto i le sili atu le lelei, aua e le o toe iai se ulu faʻagogo ma camshafts - o afi faʻafeagai piston e 2-stroke - faʻaitiitia le mamafa, lavelave, vevela ma le feteʻenaʻiga gau, ma tau.

Fa'asoa i la matou nusipepa

Ae ui i lea, i le faʻatinoga, talu ai o pistons e lua i le cylinder e tasi e tatau ona galulue i se auala faʻamaopoopo, e tatau ona faʻafesoʻotaʻi faʻatasi, faʻamalosia e sui ai nisi o le lavelave ma le mamafa ua leiloa.

O afi faʻafeagai piston ua faʻaaogaina, sili atu i mea uma, i felauaiga tetele, e pei o vaʻa, taʻavale a le militeri, poʻo le lelei foi o afi afi. I le lalolagi o taavale e seasea lava. I aso nei, masalo o le afi faʻafeagai-piston e sili ona latalata i le faʻaogaina o se taavale (poʻo le sili atu o se taavale faʻatau) o le Achates Power. E iai sau vitio pu'upu'u e mafai ai ona e malamalama pe fa'apefea ona galue:

Pistons faafeagai 2.0: tofa crankshaft

O le a le eseesega i le va o le 1S ICE mai le INNEngine ma lenei afi faʻafeagai-silinder mai Achates? E pei ona mafai ona tatou vaʻai i le ata tifaga o loʻo i luga, e pulea ai le gaioiga o pistons uma i totonu o le cylinders e lua a matou crankshafts e tuʻufaʻatasia e se masini faʻaogaina. O le 1S ICE e na'o le tu'uina atu o le crankshafts, ma fa'atasi ai ma i latou o la'au feso'ota'i ma mea uma e feso'ota'i e mou atu mai le vaaiga.

E ala i le faʻaitiitia o le aofaʻi o vaega e manaʻomia mo le faʻaogaina o lana afi, ua faʻapea ona ausia e le INNengine le faʻaititia o le voluma ma le mamafa, ma le faʻatupulaia o le malosi.

E suitulaga i le fa'a'au o le afi matou te maua ai ni vaega se lua (o se ituaiga tisiketi e fetaui i luga o le afi afi), e tasi i pito ta'itasi o le afi, ma se tasi o ona fa'avasegaina ma'ale'ale luga o le afi. O mea ia e mafai ai ona faʻamaopoopo lelei le gaioiga o pistons e valu (lea o loʻo gaoioi nei i se axis e tutusa ma le afi afi).

Va'ai latou i le fa'agaioiga:

E foliga faavalevalea faigofie, a ea? Faʻafetai i le faʻatulagaina tutusa ma le faʻatulagaina o vaega uma (itiiti) o loʻo gaoioi, ma le gaioiga o pistons i laina ma le 'au autu, o le paleni o lenei afi e toetoe lava a atoatoa.

O le leai o ni vibration e faapea, ina ua latou faaalia se ata o se afi faʻataʻitaʻi i luga o se nofoa suʻega, na tuuaia i le pepelo, ona e le o iloa e mata le lava o loʻo ola le afi ...

I lenei vitio puʻupuʻu e mafai foi ona tatou vaʻai i isi vaega o le 1S ICE, e pei o le avanoa e faʻalauteleina ai le tulaga o se tasi o "crankshafts". O se avanoa e mafai ai ona fesuiaʻi tufatufa, e le o valve (e le o iai), ae o ports (inlet ma exhaust) e suitulaga. Ma e mafai ai foi dynamically fesuia'i compression fua faatatau, suia pe a manaomia, e pei o le afi Nissan.

INNengine 1S ICE Engine - tasi-stroke afi
O le geometry lavelave o le vaega e sui ai le crankshaft.

O le fa'amoemoe o nei filifiliga, e pei ona e mauaina i nisi o afi 4-stroke e fa'aauupegaina a tatou ta'avale, o le ausia lea o le sili atu le lelei ma le fa'atinoga. I le tulaga o le 1S ICE, e mafai ai ona fetuutuunai le 2-stroke afi - e pei oi latou o loʻo i ai piston faʻafeagai - e le faʻatagaina, ma o nei mea o faʻamautu faʻamau.

Ma o lena mea e aumaia ai i tatou i se isi mea fou o le 1S ICE, o le mea moni o se afi 1-stroke, o se vaega taua tele o se vaega o lona igoa: 1 Stroke poʻo le 1-Stroke.

Na o le 1 taimi?! Faapena foi aʻu?

Matou te masani i le upu 4-stroke engine (lea e faʻapipiʻiina a matou taavale i totonu o le afi afi), faʻapea foʻi ma le afi 2-stroke (e masani ona fesoʻotaʻi ma uila afi). Ae ui i lea, fai mai INNengine o lona afi o le 1 stroke, o lona uiga:

  • 4-stroke: tasi le pa mo le lua o le pi'o;
  • Ta'i 2: tasi le pa mo ta'i ta'i ta'avale;
  • 1 taimi: lua fa'apā mo ta'amiloga ta'itasi.
INengine: ole afi 1-stroke

I se isi faaupuga, e ui lava o le faʻaogaina o le 1S ICE e tutusa ma le 2-stroke engines, e pulea, peitaʻi, faalua le pa mo taʻamilosaga taʻitasi o le crankshaft, ma faʻafaina mea e mafai ona tatou ausia i se afi 4-stroke. I le taimi lava e tasi, o lenei fausaga fou e ausia uma nei mea ma nai vaega laiti.

O se tasi lea o "mea lilo" mo lona lelei folafolaina ma faʻapea foʻi ma lona faʻatinoga faʻapitoa: e tusa ai ma le INNengine, o lona laʻititi 500 cm3 e mafai ona tuʻuina atu numera e tutusa ma le 2000 cm3 4-stroke engine.

Ole numera… e mafai

O loʻo matou i ai pea i le atinaʻe, o lea e leai ni numera mautinoa. Ae i vitio o loʻo faʻaalia ai e Juan Garrido mea uma e uiga i lana afi (o le a matou tuʻuina se vitio i le faaiuga o le tusiga), o loʻo i ai se numera e tu i fafo: 155 Nm ile 800 rpm! O se faʻailoga mataʻina ma naʻo le faʻatusatusaina, o loʻo i ai a matou faʻatusatusaga tutusa na ausia e le tamaʻi afe turbos i la matou maketi, ae na oʻo i le 1000 rpm mulimuli ane ma ... ua faʻateleina.

Numera e fesoʻotaʻi ma le faʻaaogaina / faʻaaogaina, e tatau ona tatou faʻatali mo se taimi umi, lea e aumaia ai i tatou i le fesili autu:

E sau e fa'aauupegaina se ta'avale?

Masalo, ae le o le auala e te mafaufau ai. E ui lava o loʻo latou faʻaliliuina le Mazda MX-5 (NB) e fai ma faʻataʻitaʻiga faʻataʻitaʻiga mo lenei afi, o le faʻamoemoe ma le faʻatulagaina o lona atinaʻe e masani lava ona avea ma faʻalautele lautele mo taavale eletise.

INengine: 1-stroke afi i le Mazda MX-5
O le Mazda MX-5 e le o se taʻavale tele, ae o le 1S ICE e foliga mai o loʻo "aau" i lona vaega afi.

O le mea moni e matua fa'apipi'i, mama, lelei, ma maua ai ni numera maualuga i ia suiga maualalo - o le sini mo lenei fa'alautele fa'alautele o le maua lea o le 30 kW (41 hp) i le 2500 rpm - e mafai ona avea ma fa'alautelega lelei atoatoa. Fa'aitiitia le tau (leai se mana'oga mo se maa tele faapena), fa'aitiitia le fa'aleagaina (sili atu le lelei o le afi afi), ma le fa'alelei maualuga i luga ole va'a (leai se vibration).

Ae ui i lea, o isi talosaga o loʻo i luma mo lenei afi, faʻatasi ai ma le INNengine o loʻo atiaʻe se afi mo le tauvaga, ma vaalele (malamalama) ua uma ona faʻaalia le maualuga o le fiafia i lenei afi.

lalolagi moni

E pei o le afi Achates Power, o le gafatia o le INNengine 1S ICE e le mafai ona faʻafitia. Ina ia vaʻaia moni lava, e manaʻomia le tele o fesoasoani tau tupe, ma e ui lava o kamupani uma e lua o loʻo i ai le lagolago a Saudi Aramco (le Saudi oil giant), o le mea sili o le i ai lea o le lagolago a se tasi poʻo le tele o tagata gaosi taavale.

Afai ua uma ona ausia e le Achates Power, faafetai i se vaega o le lagolago mai Cummins (fausia afi) ma ARPA-E (faʻalapotopotoga a le malo o Amerika mo galuega faʻalauteleina o le malosi), e leʻi maua e INNengine.

INNengine 1S ICE Engine - tasi-stroke afi

E 10 tausaga o atinaʻe, ua uma ona iai faʻataʻitaʻiga afi i luga o nofoa suʻega. O le tului fa'atupuina e mafai ona na'o le tula'i mai - e tusa lava pe fa'atatau i folafolaga a lenei fa'aolaola -, peita'i e ui lava i lea, e le'o fa'amautinoa e ausia se fa'ai'uga manuia. E mafua ona o le tulaga o loʻo i ai nei, lea o loʻo faʻamalosia ai le faʻaogaina o taavale afi, naʻo naʻo, i le eletise. O le a faigata mo se faufale ona fa'avasegaina ana tupe fa'afaigaluega i totonu o se afi afi afi fou atoa, ma tua atu o mea e tele mea fou i totonu.

E le o se mea e ofo ai le taulai atu o le INNengine i le atinaʻeina o le 1S ICE e avea o se faʻalautele lautele - e foliga mai naʻo le pau lea o le avanoa e mafai ona taofia i se taimi lata mai ma puʻeina le fiafia o le pisinisi taʻavale.

INNengine, 1S ICE e fai ma fa'alautele lautele

O le taua o le afi afi i totonu i le lumanaʻi e talafeagai e le gata mo le taʻavale, ae mo ituaiga uma o taʻavale e faʻaaogaina, pe eleele, sami poʻo le ea. O fuainumera e manino ma lofituina.

E tusa ma le 200 miliona afi afi i totonu o loʻo gaosia i tausaga taʻitasi (e tusa ma le 90 miliona e iai taavale), o lea e le o faʻamoemoeina i se taimi pupuu / feololo o le a mou atu nei ona ua tatou "maua" le eletise.

E taua le faʻaauau pea ona teu faʻafaigaluega i la latou evolusione, aua o latou foi o se vaega o le fofo.

Mo i latou e fia iloa atili e uiga i lenei afi afi i totonu, ou te tuʻuina atu ia te oe se vitio (Sipaniolo, ae faʻaigoaina i le Igilisi) e Juan Francisco Calero, tusitala, o le na maua le avanoa e asiasi ai i fale o INNengine ma talanoa ma Juan Garrido, mai INNengine :

Faitau atili