Fiat Mephistopheles: le tiapolo o Turin

Anonim

E toalaiti ni masini e pei o taavale i le amataga o le seneturi. XX. O LE Fiat Mefistopheles e leai se tuusaunoaga: o se masini ofoofogia mai itu uma. Mamana, faʻamalosi ma faigata ona pulea, na faʻaigoaina o ia o Mephistopheles e le au tusitala o le taimi, i se faʻataʻitaʻiga i se tagata temoni mai le Vaitau Tutotonu - o se vaitau o tala faʻasolopito ma mea faʻatemoni.

O le faʻaaogaina e lua lita i kilomita, poʻo se isi faaupuga: 200 l i le 100 km

O le auala lena na e vaai ai ia Mefistopheles, o se mea e tumu i le loto leaga e mafai ona fasiotia ai ola o tagata e sili ona le lapataia i soo se taimi.

E oo atu i le taimi lea ua leva ona masani le faatulagaina o tuuga - fai mai na fanau mai le tauvaga taavale i le aso na gaosia ai le taavale lona lua - ma o le tele o ituaiga na latou faaaogaina ia taimi e fua ai le malosi. Manumalo i le tauvaga? Ona ou manumalo lea i le faatauina atu. O le upu tuai “manumalo i le Aso Sa, faatau atu i le Aso Gafua” (manumalo i le Aso Sa, faatau i le Aso Gafua).

Fiat Mephistopheles30

Fiat e leai se faʻalavelave ma sau mai se masini faʻapipiʻiina ma se afi mataʻina. Sa i ai le 18 000 cm3 o le gafatia, i totonu o se afi e taʻua o le Fiat SB4 . O se afi na oʻo mai faʻafetai i le tuʻufaʻatasia o afi e lua o le 9.0 l gafatia.

I le 1922 na ulufale ai le Fiat SB4 i le talatuu 500-maila tuuga i Brooklands i lima o le pailate John Duff. Ae paga lea ma mo le fiafia lautele, sa le manuia Duff e mafatia i se pa mai se tasi o poloka, ma saeia ai le pulou ma isi vaega faatasi ai. Duff, le fiafia, na filifili e tuua Fiat ae auai Bentley i le tauvaga mo manumalo i Le Mans.

Fiat Mefistopheles

Turin temoni ua toe fanauina

O le taimi lea e suia ai mea uma mo le Fiat SB4 ma talu ai e le o taʻu mai e le talafaasolopito le vaivai, faauta, o se tagata vaʻaia e igoa ia Ernest Eldridge e fiafia i le gafatia o le Fiat SB4.

O Ernest Eldridge (le toa o lenei tala…) na fanau mai i se aiga mauoa e nonofo i Lonetona ma e leʻi umi ae tuua le aʻoga e auai i le Western Front i le Taua Muamua a le Lalolagi, ma le manaʻo e avea ma ave taʻavale a le falemaʻi. Ina ua uma le taua, 1921 faailoga lona toe foi i tuuga afi. O le 1922, ina ua maeʻa le mea na tupu ia John Duff, na oʻo mai ai Ernest i le faaiuga o le 18 l afi na "vaivai" mo le mea na ia mafaufau i ai.

Fa'asoa i la matou nusipepa

I le feagai ai ma lenei faaiuga, na maua ai e Ernest se auala e maua ai se afi Fiat e faʻaaogaina i vaalele: o le poloka Fiat A-12 . O le SOHC e ono fa'alili vai (Single Over Head Cam) fa'atasi ai ma le mana fa'atauva'a o le 260 hp mo le fa'amalieina. 21.7 l o le gafatia - ioe, 21 700 cm3.

Fiat Mefistopheles

Sa faigata ia Ernest ona sui le afi lea ma sa faamalosia e faateleina le umi o le SB4 e faʻaogaina ai se faʻalavelave faʻainisinia, e faʻaaoga ai se chassis mai le faiaoga Lonetona. Ioe e sa'o...se pasi.

Faatasi ai ma le faafitauli autu ua foia, na toe fausia e Ernest le tino o le SB4 i se auala e sili atu le aerodynamic. O le fatu o le SB4 e leʻi faʻagaloina ma na faʻauʻuina e Ernest i se ulu 24 valve fou ma 24 plugs !!! Ioe, latou faitau sa'o le 24 mo'a'i e fesoasoani ai i le fa'ato'aga e ono e fa'aumatia uma ai le penisini e mafai ona foloina e kaburetor e lua. Fa'aaogāina e 2 l/km, po'o se isi faaupuga: 200 l i le 100 km. O nei suiga na mafai ai ona siitia le malosi ile 320hp ile… 1800rpm!

Ae 'aua le na'o le fa'asesēina i fa'amatalaga fa'apitoa, o le fatu o le tiapolo Turin o se mamafa moni. O le mamafa o le crankshaft e 100 kilokalama ma le lua-mass flywheel 80 kg. Na latou saofagā fa'atasi i se fa'ailoga mata'utia e mafai ona tu'uina atu se ata fa'ale-Tusi Paia i pulega fa'alotoifale. O nei mea uma i totonu o le lima mita afifi ma toetoe lava lua tone le mamafa! Ona fanau mai lea o le tiapolo Turin: le Fiat Mephistopheles.

I le 1923 na tuʻuina atu ai e Ernest le Fiat Mephistopheles i ala ma e leʻi umi i lena tausaga na setiina ai se faamaumauga: o le ½ maila sili ona vave i Brooklands.

Ina ua maeʻa le tele o taʻaloga taʻaloga ma Mephistopheles, na faʻamoemoe Ernest lana koluse i le talepeina o le saoasaoa o le fanua i le aso 6 o Iulai, 1924. O le mea na tupu na faia i luga o se auala lautele i Arpajon, 31 km mai Pale. E leʻi na o Ernest ma faʻalagolago i le tauvaga a René Thomas i le uili o le Delage La Torpille V12.

Fiat Mefistopheles

E leʻi lelei mea mo Ernest, ona ua le mafai ona ia manumalo ia René ma vaaia ai le taliaina e le faalapotopotoga o le tetee a le au Farani e faapea e leai se mea e sui ai Fiat.

Ua sasa ae le talitonu, ua toe foi Ernest i Arpajon i le aso 12 o le masina lava lea, ma le naunau e talepe le faamaumauga. I le fesoasoani a lana pailate ma le inisinia John Ames, na fafaguina ai e Ernest le temoni masini Mephistopheles i se aafiaga lelei e tatau ai mo le Apocalypse ma tamoe atu i le saoasaoa o le faamaumauga ma se faaseʻe pito i tua, ma taofi mau i luga le poloaiga a le koluse i le lotolotoi o ao o le asu, suauu. ma ua ausa le penisini. I le taimi nei, na pamuina e lana pailate le penisini i totonu o le afi, tatala le pusa okesene e faateleina ai le malosi, ma faatonutonu le agai i luma o le tusi lesona a le tufatufaina. O isi taimi…

Na setiina e Ernest le faamaumauga i luga o se malaga taamilo ma se saoasaoa tele o le 234.98 km / h, ma avea ai ma tagata sili ona saoasaoa i le lalolagi.

O le atamai o Ernest faʻatasi ma le faʻaosoina o le temoni Turin i foliga o le Fiat Mephistopheles na tusia ai i latou e faʻavavau i le tala faasolopito o taavale, ma avea ai Ernest ola pea. Ae mo le tiapolo Turin, o loʻo ola pea lenei. Na umia e Fiat talu mai le 1969 ma e mafai ona vaʻaia i le falemataʻaga a le brand. O nisi taimi na te faia ni fa'aaliga fa'alaua'itele e fa'aalia uma ai lona malosi fa'a temoni i le ta. Sa avea muamua ma tiapolo, e faavavau o se tiapolo...

Fiat Mefistopheles

Faitau atili