24 Itula o Le Mans, 1955. Ua suia le ta'avale afi e fa'avavau

Anonim

I lena taimi, i le faitotoa o le lua saʻo, na faʻafuaseʻi ona tu le Jaguar a Hawthorne. O Hawthorne sa iai taofi tisiketi ma o lona malosi taofi sa sili atu le aoga nai lo taofi a Macklin. O sekone na sosoo ai i Le Mans na liua ai lena taimi i se tasi o mea sili ona pogisa i le talafaasolopito o taʻaloga taʻavale.

I le onosefulu tausaga ua mavae (NDR: i le aso o le uluaʻi lomiga o lenei mataupu) sa faatalitalia le mamalu o lena Aso Toonai, Iuni 11, 1955. 250 afe tagata na patipatia pailate na malaga atu mo se isi lomiga o le 24 Itula o Le Mans.

O igoa na laina i luga o le auala na faʻafefe ai i latou na malaga i le mea na tupu i le faʻanoanoa: Juan Manuel Fangio ma le au a Stirling Moss o loʻo aveina se Mercedes 300 SLR; Mike Hawthorn sa i luga o le Jaguar D-Type. Ferrari, Aston Martin, Maserati, Jaguar ma Mercedes na tau mo le pulelaa, na latou mulimuli vavalalata le tasi i le isi, na o le manatua pea.

I le amataga o le taamilosaga lona 35, na maua ai e Hawthorne (Jaguar) ma Fangio (Mercedes) le taʻaloga o le tuuga, na tuʻu i le tulaga muamua ma le lua, i le faasologa. I luma atu, na latou maua ai le telegese o taavale, lea na latou sosolo i le saoasaoa e sili atu i le 240 km / h ma i vaega sili ona vave o le auala, na latou oʻo atu i le 280 km / h.

O le sau mai le tulimanu mulimuli a'o le'i sa'o le lua, na fetaui ai Hawthorne ma Lance Macklin's slower Austin-Healey 100 ma faigofie ona pasi i lana Jaguar D-Type. A o i luma o Macklin, na ia taofi e ulu i totonu o lua - na toetoe a galo ia te ia le faatonuga o le suauu.

le mans accident 1955 faamanatu

I tua atu o Hawthorne, o Macklin's Austin-Healey 100 o loʻo tauivi e taofi i le feagai ai ma le faʻalavelave faʻafuaseʻi o le taʻavale i luma. I se taumafaiga e aloese mai le faʻalavelave, na 'alo Macklin i le agavale o le Jaguar D-Type e aunoa ma le iloaina o loʻo mulimuli atu i ai isi taʻavale e lua.

I tua o Pierre Levegh, ave le numera 20, o le isi Mercedes 300 SLR mai le au a Daimler-Benz, lea sa i luma o Fangio i luga o le ala i lena taimi. O Fangio, o le na tulaga lua i le laulau, sa sauni e manumalo ia Levegh.

Fa'asoa i la matou nusipepa

Na le mafai e Levegh ona aloese mai le fetoaiga ma le Austin-Healey 100 ma iu ai ina lavea i le itu tauagavale pito i tua o le taavale a Macklin i luga o le 240 km/h. Ua liu le taavale a Macklin i se auala ma alu ese le Mercedes 300 SLR i le motu o tagata.

Le Mans accident 1955

A o paʻu i tua o le Austin-Healey, o le tele o vaega o le Mercedes na lele agai i tagata lautele. O le pulou na lavea ai le tele o tagata matamata e pei o le guillotine, o le au pito i luma ma le afi poloka na mamanuina foi e faasaga ia i latou na matamata i le tuuga. O le taimi lea na faʻaalia ai foi Pierre Levegh mai le taʻavale, na maliu vave. O le Mercedes 300 SLR o le a paʻu i tagata lautele ma a gau le tane suauʻu, e leʻi umi ae amata se afi tele.

E leʻi iloa e 'au laveaʻi o le taʻavale na mu na faia i le magnesium. O le taumafai e tape le afi i le vai e pei lava o le togiina o penisini i totonu o se afi ma e le mafai ona pe le afi seia uma le silia ma le valu itula.

I luga o le auala na faʻaauau ai le tuuga ma ina ua maeʻa le pasi o taʻavale sili ona vave, na aveese e le faʻalapotopotoga le Austin-Healey o Macklin mai le ogatotonu o le auala. O numera na oʻo atu i taʻitaʻi o tuuga e mataʻutia: 84 ua maliliu (e aofia ai Levegh) ma le 120 na manunua.

Le Mans accident 1955

Ina ia aua ne'i fa'alavelaveina le o'o atu o ta'avale a le falema'i i le ta'amilosaga, ona o le malaga ese atu o le motu o tagata matamata, na filifili ai le fa'alapotopotoga e fa'aauau le tuuga. I lena po, i le 00:00, ina ua maeʻa se fonotaga i le va o faatonu o Daimler-Benz, na lafoaia e Mercedes le tuuga.

Na latou taʻimua i le tuuga, ae na musu Jaguar e alu ese ma manumalo i le 24 Itula o Le Mans i le 1955. O le aso na sosoo ai na faaalia ai e nusipepa ata o le faalavelave ma sosoo ai ma se faamaumauga o Hawthorne inuina champagne i luga o le pulelaa.

O lenei faʻalavelave faʻafuaseʻi na taʻitaʻia ai nisi o faʻailoga e faia ni faʻaiuga mataʻutia ma sili atu: Suiselani, mo se faʻataʻitaʻiga, faʻasaina taʻaloga afi. Na lafoaʻi e Mercedes le taʻaloga taʻavale ma naʻo le auai saʻo i se tuuga i le 1987 ma Jaguar, masalo na faanoanoa i lana filifiliga e faʻaauau i le tuuga, na 30 tausaga mai Le Mans. Siamani, Sepania ma Farani na faʻasa foi le faia o suʻega i totonu o latou teritori, o se faʻaiʻuga na latou fulitua i tausaga mulimuli ane.

Le Mans accident 1955

Mo le manatua i le lumanaʻi o ata ma upu, faʻamaumauga o se taimi na le faʻamalosia ai le saoasaoa ma le saogalemu e o faatasi. E tumau pea le naunau o le tagata mo le adrenaline, e oʻo ia i tatou le manatua e le o taimi uma o se faʻamuamua le puipuia o i tatou lava mai lena afi.

24 Itula o Le Mans, faʻalavelave 1955

Faitau atili