E fa'a 1000 taimi e sili atu ai le fa'amalo o pa'u nai lo kasa fa'asu

Anonim

O fa'ai'uga e mai le Emission Analytics, ose fa'alapotopotoga tuto'atasi e fa'atino su'ega fa'asu i luga o ta'avale i lalo o tulaga moni. I le maeʻa ai o le tele o suʻega, na faʻamaonia ai e mafai ona 1000 taimi e sili atu le maualuga o le paʻu o le paʻu, faʻapea foʻi ma taofi, nai lo na fuaina i kasa taʻavale a tatou taavale.

O lo'o iloa lelei le a'afiaga o a'afiaga a le tagata i le soifua maloloina o tagata (sthma, kanesa o le mama, fa'afitauli cardiovascular, oti vave), lea ua tatou va'aia ai le fa'amalosia o le fa'atumauina o tulaga fa'aleaogaina - o le mea lea, i aso nei o le tele o ta'avale fa'atau pisinisi o lo'o sau ma fa'amama fa'ama'i.

Ae afai ua fa'atupula'ia le fa'atulafonoina o le fa'aa'aina o le pa'u ma le fa'aogaina o taofi. O le mea moni e leai se tulafono faatonutonu.

Pa'u

Ma o se faʻafitauli o le siosiomaga (ma le soifua maloloina) ua faʻasolosolo ona leaga, ona o le (faʻatupulaia pea) manuia o SUVs, faʻapea foʻi ma le faʻatupulaia o faʻatauga o taavale eletise. Aisea? Ona e sili atu le mamafa nai lo taavale mama tutusa - mo se faʻataʻitaʻiga, e oʻo lava i taʻavale faʻapitoa, o loʻo i ai le eseesega o le 300 kilokalama i le va o mea faʻapipiʻiina i se afi afi ma i latou e faʻapipiʻiina i afi eletise.

fasimea

Particles (PM) o se fa'afefiloiga o meameamea ma'atā o lo'o iai ile ea. O nisi (pefu, asu, soot) atonu e lapo'a tele e va'ai ai mata le lava, a'o isi e na'o se microscope electron e mafai ona iloa. PM10 ma le PM2.5 e faasino i lo latou tele (diameter), i le faasologa, 10 micrometers ma 2.5 micrometers poʻo laʻititi - o se fusi lauulu e 70 micrometers le lautele, mo faʻatusatusaga. Ona e laiti tele, e mafai ona manava ma e mafai ona ofi i totonu o mama, ma mafua ai ni faʻafitauli ogaoga o le soifua maloloina.

O a'a e le fa'asuavai - ua ta'ua i le gagana Peretania o le SEN po'o le Non-Exhaust Emissions - ua uma ona manatu o le tele o lo'o fa'aosoina e felauaiga i luga o auala: 60% o le PM2.5 atoa ma le 73% o le PM10 atoa. E le gata i le pa'u o le pa'u ma le taofi, o nei ituaiga o vaega e mafai foi ona aliaʻe mai le ofuina o luga o le auala faʻapea foʻi ma le toe taofi o le pefu o le auala mai taʻavale e ui atu i luga.

Emissions Analytics na faia ni su'esu'ega muamua o le ofuina o pa'u, i le fa'aogaina o se mea fa'apipi'i masani (fa'ato'a lua tino) fa'apipi'iina i pa'u fou ma le mamafa sa'o. O suʻega na faʻaalia ai o le taʻavale na tuʻuina atu le 5.8 g / km o meaʻai - faʻatusatusa i le 4.5 mg / km (milligrams) fuaina i kasa taʻavale. O se fa'aopoopo fa'atele e sili atu i le 1000.

O le faʻafitauli e faigofie ona faʻatuputeleina pe afai o paʻu o loʻo i ai le mamafa i lalo ifo o le lelei, poʻo le auala e sili atu ona leaga, pe tusa foi, e tusa ai ma le Emissions Analytics, o paʻu o loʻo i totonu o le taugofie; fa'aaliga talafeagai i lalo o tulaga moni.

vaifofo fa'a'ave'esea?

Emission Analytics manatu e taua le i ai, i le mea muamua, tulafono faatonutonu i lenei mataupu, lea e le o iai i le taimi nei.

Fa'asoa i la matou nusipepa

I se taimi puʻupuʻu, o le fautuaga e oʻo lava i le faʻatauina o paʻu sili ona lelei ma, ioe, mataʻituina le mamafa o paʻu, tausia e tusa ai ma tulaga taua o loʻo fautuaina e le ituaiga mo le taʻavale o loʻo fesiligia. Ae ui i lea, i se taimi umi, e taua le faʻaitiitia o le mamafa o taʻavale tatou te aveina i aso taʻitasi. Ose luitau faatupulaia, e oo lava i se taunuuga o le eletise o le taavale ma lona mamafa maa.

Faitau atili