Ford Model T. Le ta'avale na tu'u ai le lalolagi i uili

Anonim

le talafaasolopito o Ford Model T e fenumiai ma le talafaasolopito o le pisinisi tau taavale lava ia, ae o lona aafiaga na matua tele mo le faatemokalasi o taavale, o le a maua ai, tonu, le igoa o le taavale o le seneturi. XX.

E ui lava e le o le taavale muamua lea i le lalolagi - o le Carl Benz's Motorwagen - o le Model T, na faalauiloaina i le 1909, na iu ina nafa ma le faatelevaveina o le faaofiina o le taavale, seia oo ina manatu o se oloa taugata, i Amerika i le taimi muamua. kuata o le 20 senituri.

E ala i le faʻafaigofieina o faʻagasologa, punaoa ma le ola tutoatasi o le fale i Highland Park, Michigan, o le maualalo o tau o gaosiga na mafai ai e Ford ona ofoina atu se taavale lelei ma taugofie.

Ford Model T

I le 1915, o le tele o kopi na valiina i le uliuli, o se lanu taugofie, vave-mamago. O lea la le fuaitau lauiloa a Henry Ford:

E maua le ta'avale i so'o se lanu pe afai e uliuli.

Fa'asoa i la matou nusipepa

O le Ford Ts muamua e sili atu i le 500 kg ma sa faʻapipiʻiina i le 2.9 l in-line fa-cylinder engine, faʻapipiʻi i le lua-saosaoa gearbox, e tusa ma le 20 hp le malosi (i uili tua). Numera lea, e ui lava e le o se mea e ofo ai i nei aso, ae na lava e oʻo i le saoasaoa o le 70 km / h. Fa'atau e mafai ona o'o ile 18 l/100km.

O le ta'avale sa i ai se fausaga o le "U" spars ma o le taofiga o le axle malo (luma ma tua), e aunoa ma ni mea e te'i ai.

I le taimi muamua na sau ai, o le Ford Model T e tusa ma le $825 (tusa ma le $22,000 i nei aso). E oo atu i le 1925, o le tau mulimuli ua uma ona paʻu i le $ 260, ma o le gaosiga na sili atu i le lua miliona iunite.

I le gasologa o tausaga, o le Model T na faʻaaogaina le tele o foliga ma le tele o sitaili eseese o le tino. I le aso 26 o Me, 1927, toeitiiti atoa le luasefulu tausaga talu ona amata le gaosiga, na faʻagata ai le Ford Model T. I lena tausaga, na faatauina atu e le American brand le itiiti ifo i le 500,000 taavale. O le Ford Model T na suia e le Model A, lea e ui lava na i ai se manuia muamua, ae e leʻi i ai (toetoe lava pe mamao) le aʻafiaga o lona muamua.

Ford Model T i Potukale

Na faʻalauiloaina i le 1909, na taunuu ai le Model T i Potukale i le lua tausaga mulimuli ane e ala ia António Augusto Correia, o le na lesitalaina i le ipu N-373. I le 1927 na faʻatau atu ai le taʻavale ia Manuel Menéres, ma i tausaga na sosoo ai na auai i mea eseese e pei o le Rallye Internacional do Estoril poʻo le Rallye de Santo Tirso.

Faitau atili