Hans Mezger. Feiloai i le Porsche Engine Wizard

Anonim

Afai e te fiafia i ai Porsche ma e leai sau fatafaitaulaga e tu'uina atu ia Hans Mezger i totonu o lau faletaavale, e mafua ona e te le o se fa'atauva'a e uiga i Porsche. O lena tala, e foliga mai pe a uma ona e faitauina lenei tusiga, o le a e lagona le manaʻomia ona fai e toe faʻamautinoa ai lou faʻatuatua - faʻamalie atu, ou te leʻi manaʻo e fesiligia.

I loʻu tulaga faapitoa, e ui lava e le o le fiafia i soʻo se ituaiga, ou te taʻutaʻu atu o loʻo i ai foi aʻu lava "atua afi", e pei o Felix Wankel, Giotto Bizzarrini, Aurelio Lampredi ma Ernest Henry, na o le taʻua o ni nai. O loʻo faʻaauau pea le lisi, ae ... o le a tele avanoa e tusi ai e uiga ia i latou uma iinei i Ledger Automobile.

O lenei tusiga o le a faʻatatau ia Hans Mezger, e manatu le toʻatele e avea ma faʻailoga sili ona lelei i le talafaasolopito.

O ai Hans Mezger?

O Hans Mezger ua na o le tama o afi mafolafola-ono, ma nisi o afi sili ona taua i le talafaasolopito o Porsche. Mo le sili atu ma le afa seneturi - ioe, e saʻo, sili atu i le 50 tausaga! — O Porsches na gaosia i afi na fausia e lenei inisinia Siamani (na fanau ia Novema 18, 1929).

Ituaiga 908. Porsche's muamua Formula 1 afi
Ole afi muamua ole Formula 1 a Porsche. Ituaiga 908.

Faatasi ai ma se tikeri i le inisinia masini mai le Technical University of Stuttgart i le 1956, na ia alu saʻo mai le faletupe i le iunivesite i fale talimalo a Porsche, e leʻi tuulafoaia lava. O lana galuega muamua i le avea ai ma se Inisinia Porsche o le atina'eina lea o le Fuhrmann cylinder head (Type 547), o se fa'afeagai poloka alumini fa'ato'aga lea e fetaui ma le ituaiga 550/550 A manumalo.

Ituaiga 547
I lona lomiga aupito lata mai, o lenei afi (ituaiga 558 1500 S) na mafai ona atiaʻe le 135 hp o le mana i le 7200 rpm. E sili atu pe itiiti ifo le tutusa ma le Mazda's 1.5 Skyactiv-G afi na faʻalauiloaina i… 2016.

Na'o le lua tausaga mulimuli ane (i le 1959), ua leva ona ta'uta'ua Hans Mezger i totonu o Porsche, ina ua vala'aulia e galue i le ituaiga 804 afi na fa'aola ai le Porsche Formula 1 e tasi na manumalo i se ta'avale mai le fa'ailoga Siamani. O le 1.5 l fa'afeagai afi valu-silinder e mafai ona atia'e le 180 hp i le 9200 rpm.

O lenei tala ua tau le amataina...

I le faaiuga o le 1950s, ua le toe i ai se masalosalo e uiga i le atamai o Hans Mezger. O se atamai na maua ai le avanoa e atiina ae ai le afi mo le muamua Porsche 911 i le 1963.

Hans Mezger
Mai le fale tuai-fa i le fou mafolafola-ono, mai na'o le 1.5 l i le fa'aaliga 3.6 l, mai le na'o le 130 hp i le sili atu i le 800 hp o le mana. O Hans Mezger sa avea ma tagata atamai i tua atu o vaaiga o le atinaʻeina o afi autu a Porsche mo le silia ma le 40 tausaga.

O Hans Mezger na ia atiina ae le ituaiga 912 flat-12 afi mo le le maalofia Porsche 917, le Porsche muamua na maua le manumalo atoa i le 24 itula o Le Mans (1971) . O le a le manaia o lenei afi? Matagofie tele. I le faʻatinoga, o nei mea e lua "faʻapipiʻiina" mafolafola-ono - o le mea lea o le faʻatulagaina o le ili i le ogatotonu - ma i lona faʻatulagaga sili ona mataʻutia na mafai ai e le Porsche 917/30 Can-Am ona faʻavavevave mai le 0-100 km / h i le naʻo. 2, 3s, mai le 0-200 km / h i le 5.3s ma oʻo atu i le 390 km / h o le saoasaoa maualuga.

Porsche 917K 1971
O le mataupu muamua o se tala ua uma ona maua le 19 atoa manumalo i le 24 Itula o Le Mans.

Ua lava afi na fausia e Hans Mezger? Ioe e leai. O loʻo tatou i ai pea i le 70s, o le taimi lea ua leva ona iloa Hans Mezger i le igoa tauvalaau Motoren-Papst - poʻo le gagana Potukale "Papa dos Motores".

Fa'asoa i la matou nusipepa

O lana mataupu aoaoina e aofia ai foi le atinaʻeina o afi mo faʻataʻitaʻiga e pei o le Porsche 935 ma le 956/962 (i le faʻataʻitaʻiga i lalo). Swipe:

Porsche 962.

Porsche 962.

Se'i fa'apea: le 956/962 o le Vaega C o le taavale sili ona faamanuiaina i le talafaasolopito o le 24 Itula o Le Mans, manumalo ono tuuga sosoo i le 1980s.

Porsche Fa'asalalauga
I le 1983 ma le 1984, o le fitu pito i luga na faʻavasegaina i le 24 Itula o Le Mans o Porsche. Ma mai le 1982 i le 1985 na latou puleaina le pulelaa. E tatau ona ou fai atu nisi tala?

O le taimi lea ua uma ona manumalo Hans Mezger toetoe lava o mea uma e tatau ona manumalo ai. O le Porsche 911 sa sili ona lelei ma o le tulaga maualuga o Porsche i vaega uma sa tauva ai e le'i finauina.

Porsche 930 Turbo
I se isi itu, i taimi malolo, sa i ai pea le taimi e atiaʻe ai se isi faʻailoga: le Porsche 911 (930) Turbo.

Ae sa i ai se mea e tatau ona fai. E ui i le manumalo a le Porsche Formula 1 i le 1960s, faatasi ai ma se afi saini ma chassis, ua tele suiga talu mai le 1960s.

Mata e mafai e Hans Mezger ona atia'e se afi manumalo mo le Formula 1 fa'aonaponei?

Le toe foi i le Formula 1 manumalo

O Hans Mezger sa auai i polokalame e tolu o le Formula 1, o se tasi na i ai i le amataga o le 1960s e pei ona taʻua i luga. O le polokalame lona tolu o se faʻaletonu tele ona o le faʻatapulaʻaina o le tala o le tupe a Footwork i le 1991 - faʻafeagai ma mea e te ono mafaufau i ai, o Porsche e masani lava ona utiuti punaoa.

O le polokalame lona lua o le Formula 1 na sili atu ai le manuia o Hans Mezger i lenei taaloga. Faatasi ai ma ona taga ua tumu mai le lagolago a le TAG, na galulue faatasi ai Porsche ma McLaren mo vaitau o le 1984 i le 1987.

Hans Mezger

Hans Mezger ma lana foafoaga.

O lea na fanau mai ai le poloketi TAG V6 (igoa igoa TTE P01). O se afi 1.5 o le fausaga V6, ma Turbo (i le 4.0 pa o le mamafa), e mafai ona atiaʻe le 650 hp o le mana. I le faʻamatalaga faʻamaonia o le malosi maualuga na siitia i le 850 hp.

Nikki Lauda i le talanoaga ma Hans Mezger.
Nikki Lauda i le talanoaga ma Hans Mezger.

Faatasi ai ma lenei afi, na ausia ai e McLaren le vaitau sili ona manumalo i lona talafaasolopito, ma maua ai suafa e lua o le gaosiga i le 1984 ma le 1985, ma le tolu o le avetaavale i le 1984, 1985 ma le 1986. O le TAG V6 na maua ai le 25 GP manumalo ia McLaren i le va o le 1984 ma le 1984.

O le nofoaiga mulimuli a Hans Mezger i Porsche

Afai e te manatua, na auai Hans Mezger i Porsche i le 1956 ma ua tatou i ai nei i le 90. Ua manumalo le lalolagi i le Taua Lona Lua a le Lalolagi, ua faatemokalasi le taavale, ua paʻu le Berlin Wall, ua i ai telefoni feaveaʻi e nofo ai, ua osofaʻia e le Initaneti le komepiuta.

Ae ui i lea, ua suia le lalolagi ae o loʻo iai se mea e le suia: Hans Mezger.

E masani lava, ina ia faatumauina lona tulaga maualuga, e tatau ia Hans Mezger ona faʻafouina. Ae e oo lava i lenei mea sa tumau pea o ia e tutusa ma ia lava. Fa'afouga ma le su'esu'eina mo le atoatoa fa'ainisinia sa i ai i latou i taimi uma.

Hanz Mezger

Faatasi ai ma le faitau selau o manumalo i lalo o lona fusipaʻu, i tulimanu e fa o le lalolagi ma i aʻoga autu o taʻaloga afi, na maua ai e lenei inisinia Siamani le malosi mo le tango mulimuli. O lena tango o le Porsche 911 GT1 lea na tamoe i Le Mans i le 90s.

Porsche 911 GT1 (1998)
Porsche 911 GT1 (1998).

Na tuua e Hans Mezger Porsche i le 1994 ae o lona talatuu na ola pea mo le toeitiiti atoa le luasefulu tausaga. O augatupulaga uma o le Porsche 911 GT3 ma le GT3 RS - sei vagana ai le 991 augatupulaga - sa faʻapipiʻiina i masini Mezger na maua mai le iunite na fausia mo le Porsche 911 GT1.

Uiga? O le leo oona, o le ta'aloga ae malosi le a'e, o le 3000 rpm aupito lata mai, o le tu'uina atu o le paoa ma toetoe lava o so'o se mea-fa'amaonia le fa'atuatuaina ua fa'apea ai le Porsche 911 GT3 RS i aso nei. O masini fa'aaloalogia e mea uma ma tagata uma, tupu ma ali'i o le Nürburgring Nordscheleife.

I se vaega itiiti - e ui lava i se vaega tele atu nai lo le mea na ou fefe e miti - e mafai ona ou fai atu ua uma ona ou lagona, paʻi ma suʻesuʻeina nisi o galuega a lenei afi afi. Sa ou maua le avanoa e ave uma ai Porsche Rennsports (RS), o nisi o ia mea na sainia e Hans Mezger.

Rennsport, guilherme costa i le ogatotonu o le 911 RS
E sili atu nai lo le mea ou te nofo ai, i totonu lava o se tasi o nei Rennsports: 964 ma le 993 Carrera RS i le agavale; 996 ma le 997 GT3 RS i le itu taumatau.

E mo nei mafuaaga uma, ma mo ni nai mea (lea e tumau pea ona tusia…), ou te manatu o Hans Mezger o le mamanu sili ona lelei o le afi i le talafaasolopito o le taavale.

Na manumalo o ia i luga o ala, manumalo i luga o le maketi ma faia nisi o ata sili o le pisinisi tau taavale ma taavale afi; O loʻo ou talanoa e uiga i le Porsche 911 ma le Porsche 917K ae e mafai ona ou talanoa e uiga i le tele o isi. Fa'amolemole lagona le saoloto e te le ioe ia te aʻu ma filifili le mea e te manatu o le sili sili ona lelei le inisinia i le talaʻaga o pisinisi tau taavale. O la'u lua sene ia...

Faitau atili