Mazda fa'amanatu le 50 tausaga o le fa'aofiina o le afi ta'avale

Anonim

Ole afi Wankel ole a fa'atasi ma Mazda e fa'avavau. O le fa'ailoga lea ua matua, toetoe lava na'o, i le limasefulu tausaga talu ai. Ma o lenei vaiaso e faamanatu tonu ai le 50 tausaga talu mai le amataga o le maketiina o le Mazda Cosmo Sport (110S i fafo atu o Iapani), e le gata o le taʻavale taʻavale muamua a Iapani, ae o le faʻataʻitaʻiga muamua foʻi e faʻaaoga ai se afi faʻataʻavalevale ma lua rotors.

1967 Mazda Cosmo Sport ma le 2015 Mazda RX-Vision

Na sau Cosmo e faʻamatalaina se vaega taua o le DNA o le faʻailoga. O ia na muamua i faʻataʻitaʻiga e pei o le Mazda RX-7 poʻo le MX-5. O le Mazda Cosmo Sport o se ta'avale auala ma le fausaga fa'apitoa: afi fa'aumi i luma ma le uili pito i tua. O le Wankel na faʻapipiʻiina lenei faʻataʻitaʻiga o se twin-rotor ma le 982 cm3 ma le 110 horsepower, lea na siitia i le 130 hp ma le faʻalauiloaina, i le tausaga mulimuli ane, o le faʻataʻitaʻiga lona lua.

Le Wankel Engine Lu'i

O lu'itau tetele na tatau ona foia ina ia avea Wankel ma se fausaga talafeagai. Ina ia faʻaalia le faʻamaoni o tekinolosi fou, na filifili ai Mazda e auai i le Cosmo Sport, i le 1968, i se tasi o tuuga sili ona faigata i Europa, o le 84 itula - ou te toe fai atu -, le 84 Itula Marathon de la Route i luga o le matagaluega Nürburgring.

Faatasi ai ma le 58 tagata auai e lua Mazda Cosmo Sport, e masani lava, faʻatapulaʻa i le 130 horsepower e faʻamalosia ai le tumau. O se tasi o i latou na oo i le faaiuga, ma faaiuina i le tulaga 4. O le isi na solomuli mai le tuuga, e le ona o le faaletonu o le afi, ae ona o se au ua faaleagaina ina ua uma le 82 itula i le tuuga.

Mazda Wankel Engine 50th Anniversary

O le Cosmo Sport sa i ai na'o le 1176 iunite, ae o lona a'afiaga i Mazda ma afi rotary sa taua tele. Mai le au gaosi oloa uma na fa'atau laisene mai le NSU - le Siamani ta'avale ma uila afi - e fa'aoga ma atina'e tekinolosi, na'o Mazda na maua le manuia i lona fa'aogaina.

O le faʻataʻitaʻiga lea na amata ai le suiga o le Mazda mai se gaosiga masani o taʻavale laiti ma taavale faʻapisinisi i se tasi o faʻailoga sili ona fiafia i le alamanuia. E oo lava i aso nei, e tetee Mazda i tauaofiaga i inisinia ma mamanu, e aunoa ma le fefe e faataitai. Pe mo tekinolosi – e pei o le SKYACTIV aupito lata mai – pe mo oloa – e pei o le MX-5, lea na toe maua mai ma le manuia le manatu o ta'aloga laiti ma taugofie o le 60's.

O le a le lumanaʻi mo Wankel?

Mazda na gaosia le toeitiiti atoa le lua miliona ta'avale fa'apipi'iina i Wankel powertrains. Ma sa ia faia le tala faasolopito ma i latou e oo lava i le tauvaga. Mai le puleaina o le siamupini IMSA ma le RX-7 (i le 1980s) i le manumalo atoatoa i le 24 Itula o Le Mans (1991) ma le 787B. O se faʻataʻitaʻiga faʻapipiʻiina i rotors e fa, e atoa le 2.6 lita, e mafai ona tuʻuina atu le sili atu i le 700 horsepower. O le 787B e alu i lalo i le talafaasolopito e le gata mo le avea ma uluai taavale a Asia na manumalo i le tuuga lauiloa, ae o le muamua faʻapipiʻiina i se afi faʻataʻavalevale e ausia ai sea tulaga.

Ina ua mae'a le gaosiga o le Mazda RX-8 i le 2012, ua le toe i ai ni talosaga mo lenei ituaiga afi i le ituaiga. O lona toe foʻi mai ua faʻasalalau ma faʻafitia i le tele o taimi. Ae ui i lea, e foliga mai o le mea lea e mafai ona e toe foʻi mai ai (silasila i le sootaga i luga).

1967 Mazda Cosmo Ta'aloga

Faitau atili