Bertha Benz. Le tamaitai muamua i tua o le uili o se taavale (ma e le gata!)

Anonim

Talu ai e i ai taimi i le talafaasolopito e tatau ona manatua, tatou te manatua po o ai na faia le taavale ma o ai foi na muamua aveina. O le saafiafiga tatau e maua mai i se vitio puupuu e manatua ai le malaga na faia e Bertha Benz, i le faaiuga o le seneturi. XIX, sili atu ia Aokuso o le 1888.

O le ava a Karl Benz, o le na faia le uluai taavale e igoa ia Motorwagen, na filifili e faaali atu i lana tane le aoga o le manatu na fatuina e lana tane, i lona lava tulaga lamatia ma tau. O le aiga o Benz ua uma ona teu faʻafaigaluegaina le tele o tupe i le "taavale", le muamua i le lalolagi. I le malamalama o Bertha, o le taavale a lana tane e mafai ona avea ma se manuia tele faapisinisi.

Fai atu ioe i le le iloa.

I le le iloa e lona toʻalua ma le taʻavale o loʻo faʻatulafonoina, na filifili Bertha Benz e faia se malaga i tua o le uili o le Motorwagen Model III. Mai Mannheim i Pforzheim (Siamani) na ia uia 106 kilomita - o le malaga muamua sili ona umi na faia i le taavale.

O le luitau sa leai se mea ae faigofie. Na feagai Bertha Benz ma ni faafitauli i le malaga ma na o lona atamai na mafai ai e ia, mo se faataitaiga, ona fai se tasi o ana u'amea na ia faamau ai ona totini, se vaifofo vai, pe faaaoga lona pine lauulu e tatala ai le paipa suauu.

Faatasi ai ma le la fanau o Richard, 13, ma Eugene, 15, na faia ai e le faletua o Karl Benz le uluai suauu i le talafaasolopito o le Taavale, ina ua ui atu i le aai o Wiesloch, sa tatau ona ia faatauina mai nisi suauu mai se tagata kemisi i le lotoifale. O se mea na avea ai foi lenei ma nofoaga muamua suauu i le talafaasolopito.

Benz-Patent-Motorwagen Replica 1886

O le maualalo o le eletise ma le vevela tele i le taumafai, o le afi o le Motorwagen Model III sa tatau foi ona faʻamafanafanaina i taimi uma i le vai i le taimi o le faigamalaga, ma Richard ma Eugene e tuleia le taʻavale i luga o le pito sili ona maualuga.

E ui lava i lea, ma e tusa ai ma le talafaasolopito, na mafai lava e Bertha Benz ma lana fanau ona oʻo atu i Pforzheim, mai le mea na auina atu ai e le faletua o Karl Benz se telefoni, ma taʻu atu i lana tane le manuia o le taumafaiga. Ina ua mavae ni nai aso i lena aai Siamani, na toe foi atu Bertha Benz i Mannheim, i le Motorwagen Model III e tasi, ma amata ai se "faʻalavelave" lea na faia mo le silia ma le 100 tausaga.

Diogo, na taʻu mai ia i matou lenei tala i le suega na ia faia i le Mercedes-Benz S-Class 560 Cabriolet, vaai:

Faitau atili