O Alfa Romeo 155 TS de Tarquini que gañou o BTCC en 1994 sairá a poxa

Na década de 1990, o Campionato Británico de Turismos atravesaba unha das súas mellores fases. Había coches de todo tipo e para todos os gustos: coches e incluso furgonetas; suecos, franceses, alemáns, italianos e xaponeses; tracción dianteira e traseira.

O BTCC era, nese momento, un dos campionatos de velocidade máis fantásticos do mundo e Alfa Romeo decidiu unirse á "festa". Corría o ano 1994, cando a marca Arese solicitou a Alfa Corse (departamento de competición) a homologación de dous 155 para o seu debut esta tempada.

Alfa Corse non só cumpriu coa solicitude, senón que foi aínda máis alá, explotando unha brecha na estrita normativa (sobre todo no que respecta á aerodinámica) que dicía que había que vender 2500 coches de estrada dunha especificación similar.

ALFA ROMEO 155 TS BTCC

De aí o 155 Silverstone, un modesto especial de homologación, pero con algúns polémicos trucos aerodinámicos. O primeiro foi o seu alerón dianteiro que podía colocarse en dúas posicións, unha delas capaz de xerar máis sustentación negativa.

O segundo foi o seu alerón traseiro. Acontece que este alerón traseiro tiña dous soportes adicionais (que estaban estibados no maletero), permitindo que se atopase nunha posición máis alta e que os propietarios puidesen montalo posteriormente, se o desexaban. E durante as probas de pretemporada, Alfa Corsa mantivo este "segredo" ben gardado, soltando a "bomba" só ao comezo da tempada.

E alí, a vantaxe aerodinámica deste 155 sobre a competición — BMW Serie 3, Ford Mondeo, Renault Laguna, entre outros... — foi notable. Tan notable que Gabriele Tarquini, o piloto italiano que Alfa Romeo escolleu para "domesticar" este 155, gañou as cinco primeiras carreiras do campionato.

Antes da sétima carreira e tras varias queixas, a organización da carreira decidiu retirar os puntos que Alfa Corse gañara ata o momento e obrigouno a correr cunha á máis pequena.

Non satisfeito coa decisión, o equipo italiano recorreu e tras a implicación da FIA, acabou recuperando os seus puntos e permitíndose utilizar a configuración co alerón traseiro máis grande durante algunhas carreiras máis, ata o 1 de xullo dese ano.

Pero despois, nun momento no que a competición tamén desenvolvera algunhas melloras aerodinámicas, Tarquini só gañou dúas carreiras máis ata o prazo estipulado. Despois diso, nas nove carreiras seguintes, só conseguiría un triunfo máis.

Non obstante, o frenético inicio de tempada e as aparicións regulares no podio valeronlle ao piloto italiano o título de BTCC ese ano, e o exemplo que che traemos aquí -un Alfa Romeo 155 TS con chasis número 90080- foi o coche que Tarquini correu no penúltimo. carreira, en Silverstone, xa coa á “normal”.

Esta unidade do 155 TS, que só tiña un propietario privado despois da súa renovación da competición, será poxada por RM Sotheby's en xuño, nun evento en Milán, Italia, e segundo o subastador venderase por entre 300.000 e os 400.000 euros.

En canto ao motor que anima este “Alfa”, e aínda que RM Sotheby's non o confirma, sábese que Alfa Corse dirixía estes 155 TS equipados cun bloque de 2.0 litros con catro cilindros que producían 288 CV e 260 Nm.

Motivos sobras para xustificar os varios centos de miles de euros que RM Sotheby's cre que vai gañar, non cres?