Léon Levavasseur: o le atamai na fatuina le afi V8

Anonim

Léon Levavasseur e tatau ona avea ma igoa ole aiga - masalo e fa'atupuina ... - e tagata uma e fiafia i ta'avale ma inisinia lautele. Levavasseur o se enisinia, faumea ma le su'esu'e. Ae sili atu i mea uma, o se atamai.

Fanau i Farani, i le 1863, e tuuina atu i le lalolagi se tasi o meaalofa sili ona matagofie afi: le mea fou o le fausaga afi V8 . A aunoa ma le torque, o le galuega faigata ma le leo faʻafefe o masini V8 e le tutusa le lalolagi.

O lana galuega o se inisinia na amata i le kamupani Farani afi Antoinette, lea na fesoasoani i ai Léon e maua i le 1902. I lena lava tausaga, na pateni ai e Leon le afi muamua V8 i le talafaasolopito.

Faatasi ai ma le tuputupu aʻe o le manaʻoga mo afi mo le tele o faʻamoemoega eseese, na amata ai ona tosina atu le faʻaogaina o faʻasalalauga faʻapitoa a Léon i le lalolagi nautical. O ana afi na vave ona ta'uta'ua ona o le la'ititi, malosi ma le fa'atuatuaina. Na ia faia foʻi ni masini e 32-cylinder!

Leon levasseur v8

Ina ua mavae na o le lua tausaga, o afi a Levavasseur ua uma ona malosi le anoanoai o vaa tuuga, ma manumalo i luma uma. O le taimi lena i le falegaosimea o Antoinette na latou maua ai se poloaiga mai Pasila mo se afi faapitoa. O le talosaga na sau i le igoa o Santos Dumont - manatu o se tasi o faavae o vaalele. Na fai atu Dumont ia Léon e tuuina atu ia te ia se afi mo lana vaalele 14-bis.

O le afi na filifilia ma mamanuina o se… V8 (manino, a ea?) ma se manaia 50 hp o le mana ma na o le 86 kilokalama o le mamafa i le faasologa lelei. O lenei fua fa'atatau o le mamafa/malo na fa'amaonia e le mafai ona fa'ato'ilaloina mo le 25 tausaga. I'uga? O le 14-bis na avea ma mea muamua e sili atu le mamafa nai lo le ea na alu ese e aunoa ma se fesoasoani (o le vaalele mama a le au Wright e manaʻomia se faʻaleleia) i le 1906.

leon levasseur v8, 14-bis
14 bis

Ina ua tuua Antoinette, Léon Levavasseur faʻaauau lana galuega o se tagata suʻesuʻe e ala i le faʻauluina o pateni, manumalo faʻailoga ma faiga faʻavae o loʻo iai pea i le olaga i aso faisoo i totonu o fale taʻavale - mo se faʻataʻitaʻiga, faʻamafanafana e faʻaaoga ai le radiator poʻo le tui saʻo. E silia ma le 100 tausaga mulimuli ane, o loo tumau pea ona aogā ona manatu e pei o le aso na latou tuua ai lona ulu. Matagofie, a ea?

Fa'asoa i la matou nusipepa

O le mea e ofo ai, o Levavasseur, o le tama o nisi o mea sili ona lelei i le inisinia faʻaonaponei, o le a maliu i le mativa i le 1922-o 58 ona tausaga. I aso nei, 92 tausaga talu ona maliu o ia (NDR: i le aso o le uluai lomiga o le tusiga), matou te avatu ia te ia lenei faʻaaloalo faigofie iinei. Faafetai Leon!

Faitau atili