Eseesega i le va o le faʻaaogaina aloaia ma le mea moni. O afi tetele e mafai ona fai ma fofo.

Anonim

O le tuuga mo le fa'aeletise o ta'avale ua gaoia uma suafa. Ae i tua atu o vaaiga o loʻo tatou molimauina le tulaʻi mai o se tulaga fou i totonu o afi afi. Talitonu mai ia te aʻu, seʻia oʻo i le tulaga e masani ai le taʻavale eletise, o le a faʻaauau pea ona tatou faʻalagolago i le afi afi i totonu mo ni nai tausaga a sau - o le a tatou i ai iinei e vaʻai. Ma o lea, o le afi afi o loʻo faʻaauau pea ona tatau ona tatou gauai atu i ai.

Ma i le mavae ai o tausaga ma tausaga o masini laiti - e taʻua o le faʻaititia - e mafai ona tatou vaʻaia le faʻalavelave faʻafuaseʻi. I se isi faaupuga, o se upsizing, o lona uiga, o le faateleina o le gafatia o afi.

E mafai ona ola afi? Aisea?

Fa'afetai i ta'amilosaga fou o su'ega WLTP ma RDE lea na amata faamamaluina ia Setema ma o taavale fou uma e tatau ona faʻamaonia faʻamaonia ia Setema 2018. Mo le taimi nei, latou te faʻaaogaina naʻo faʻataʻitaʻiga na faʻalauiloaina mai ia Setema 1, 2017.

O le WLTP (Worldwide Harmonized Light Vehicles Test Procedure) na suia saʻo ai le NEDC (New European Driving Cycle), lea na tumau pea e leʻi suia talu mai le 1997. o le a faʻateleina le faʻaaogaina ma faʻamalo aloaia.

Ae o le faʻalavelave faʻalavelave a le WLTP e le faʻatusatusa i le RDE (Real Driving Emissions). E mafua ona o le suʻega e faia i le auala ae le o le fale suʻesuʻe, i lalo o tulaga moni. I se isi faaupuga, e tatau i le taavale ona mafai ona faʻaalia tulaga taua na maua i le fale suesue i luga o le auala.

Ma o le mea tonu lea e amata ai faafitauli mo afi laiti. O fuainumera e manino: talu ai ua leiloa le malosi o afi, ua faʻateleina le eseesega i le va o numera aloaia ma numera moni. Afai i le 2002 o le averesi o le eseesega na o le 5%, i le 2015 na sili atu i le 40%.

Tu'u se tasi o nei masini laiti e fa'ata'ita'i e tusa ai ma ta'iala na tu'uina mai e le WLTP ma le RDE ma atonu o le a le maua ai le tusipasi e fa'atauina.

E leai se mea e suitulaga i le fa'ate'aina

O le fa'amatalaga masani a Amerika o lona uiga o se mea e pei o le "e leai se mea e suitulaga i le malosi o le afi". O le fa'amatalaga o lenei fa'amatalaga e itiiti pe leai se mea e fai i le sailia o le sili atu le lelei po'o le pasi o se su'ega, ae nai lo le ausia o le fa'atinoga. Ae, o le mea e ofo ai, atonu o le mea lea e sili ona fetaui ma le talaaga o le lumanaʻi.

O Peter Guest, le pule o le polokalame mo Bentley Bentayga, ua iloa e ono i ai se suiga o le tulaga o tausaga talu ai nei, lea o le a tatou vaʻaia ai afi e sili atu le malosi ma faʻaitiitia le toe faʻaleleia. Ma manatua se faʻataʻitaʻiga mai le fale:

e sili ona faigofie le pasia o su'ega fou ma su'ega taumafa. Aua ose afi e maualuga le malosi e le sosolo tele.

Sei o tatou manatua o le Mulsanne e faʻaaogaina le "faavavau" 6.75 lita V8. E lua turbos, ae i le faaiuga o le mana faapitoa e na o le 76 hp / l - o lona uiga 513 hp i le toafilemu 4000 rpm. E ui i le iloaina o le tele o suiga faatekinolosi, o le poloka lava lea e tasi na atiae i le amataga o le 50's.

NA vs Turbo

O le isi mataupu e faʻaalia ai o le ala e mafai ona taoto i le faʻaopoopoina o kupita centimita ma atonu o le lafoaia o turbos e sau mai le Mazda. O le fa'ailoga Iapani na tumau "fa'amaualuga" na'o - ua matou tusia iinei mo le tele o masina - e ala i le filifili mai le fa'aitiitiga o le fa'amalieina o se fa'atupuina fou o afi fa'alenatura (NA), fa'atasi ai ma le maualuga o le compression ratio ma sili atu nai lo le averesi fa'aliliuga - aia tatau. , e pei ona taʻua e le faʻailoga.

Mazda SKYACTIV-G

O le taunuuga o le Mazda e foliga mai o loʻo i ai i se tulaga sili atu e feagai ai ma suʻega fou. O le eseesega o loʻo maua i totonu o latou afi e masani ona maualalo ifo nai lo le mea o loʻo maua i masini turbo laiti. E pei ona e vaʻai i le laulau o loʻo i lalo:

Ta'avale afi afi Fa'atatau Fa'atatau Fa'atau (NEDC) taumafa moni* Vaevaega
Ford Taulai 1.0 Ecoboost 125 hp 4.7 l/100 kilomita 6.68 l/100 kilomita 42.12%
Mazda 3 2.0 SKYACTIV-G 120 hp 5.1 l/100 kilomita 6.60 l/100 kilomita 29.4%

* Fa'amatalaga: Spritmonitor

E ui ina fa'aluaina le malosi o le afi 2.0 SKYACTIV-G, fa'aleagaina ai le fa'aaogaina aloaia ma le fa'aoso i lalo ole taamilosaga NEDC, e fetaui ma le Ford 1.0 lita Ecoboost i tulaga moni. O le afi a le Ford 1.0 Ecoboost o se fa'aalu tupe? Leai, e fai lava si avanoa ma ou te talosagaina. Ae ui i lea, i le taamilosaga NEDC e mafai ona maua se avanoa e le o iai i le "lalolagi moni".

Faatasi ai ma le faʻaofiina o le WLTP ma le RDE, o talosaga uma e lua e tatau ona vaʻaia le siʻitia o tulaga taualoa, ae tusa lava po o le a le fofo faatekinolosi ua filifilia, e foliga mai o loʻo i ai pea le tele o galuega faigata e faʻaitiitia ai faʻafitauli o loʻo iai nei.

Aua le fa'amoemoe e fa'atopetope le faufale mai afi o lo'o iai nei. O tupe fa'afaigaluega uma na faia e le mafai ona tia'i ese. Ae e tatau ona tatou vaʻavaʻai mo suiga: o nisi poloka, aemaise lava o laʻititi laʻititi o le 900 ma le 1000 cm3 e mafai ona maua se isi 100 i le 200 cm3 ma o le turbos o le a vaʻaia le faʻaitiitia o le mamafa pe faʻafesuiai foi mo mea laiti.

E ui lava i le faʻateleina o le eletise, lea e tatau ona tatou vaʻaia ai le televave o le faʻalauteleina o le 48V mild-hybrids (semi-hybrids), o le faʻamoemoe o lenei fofo o le usitaʻia lea o tulaga faʻamalosi e pei o le Euro6C ma fesoasoani e ausia le maualuga o le CO2 faʻatulagaina maualuga i le au faufale. . E tatau ona pa'ū le faʻaaogaina ma le faʻaaogaina, ioe, ae o le amio a le afi afi i totonu, na o ia lava, e tatau ona sili atu le faigata mo faʻaiʻuga i suʻega e lua, WLTP ma RDE, e sili atu. O taimi mananaia o loo ola ai.

Faitau atili