Dette er den billigste Porsche du kan købe. Okay... en slags.

Anonim

Som du ved, har Porsche Engineering – det tyske mærkes afdeling dedikeret til forskning og udvikling af tekniske løsninger til bilindustrien (og videre...) – altid været en af mærkets stærke sider gennem dets historie. Faktisk går Porsches historie som en ingeniørservicevirksomhed meget længere tilbage end dens historie som bilproducent.

I 1995 begyndte samtaler mellem Porsche og Opel om udvikling af en minivan.

Før lanceringen af Porsche 356, som var den første model, der bar mærket, havde Porsche eksisteret i årevis. Vidste du, at Porsche 356 skylder sit navn til, at det var mærkets projekt nr. 356? Med andre ord, før Porsche 356 var der allerede udviklet 355 projekter – ikke nødvendigvis biler.

Dette er den billigste Porsche du kan købe. Okay... en slags. 2905_1

Hvis vi går tilbage til 90'erne, var Porsche som bilproducent næsten reduceret til ubetydelighed (en historie værd at fortælle "tim-tim-tim-tim-tim" her på Razão Automóvel, men ikke i dag...). Indtil midten af 1990'erne var Porsche i gang med et årti med absolut vildfarelse med hensyn til salg. I slutningen af 70'erne og 80'erne var det at eje en Porsche 911 et tegn på succes, sofistikering og god smag. Alle yuppier havde en.

topteknik

Men som alle tømmermænd var disse tømmermænd smertefuldt. Og det slog næsten Porsche konkurs. Porsches 'Gurosans' kom fra dens ingeniørafdeling, som fortsatte med at tilbyde imponerende knowhow, der stammer fra dets konstante engagement i motorsport og ansættelse af de mest talentfulde ingeniører.

Gennem historien har mange mærker henvendt sig til Porsche for at udvikle tekniske løsninger. Volkswagen er en af de historiske kunder, men der er mere. Vi kan også nævne SEAT (pre-Volkswagen) og endda Mercedes-Benz (takket være E500).

Blandt disse kunder er der én, der er sluppet stort set ubemærket igennem årene – selv på internettet er informationen knap. Men da vi er professionelle, der graver historier frem... Som du måske har gættet, taler vi om Opel.

En minivan med Porsche DNA

I 1995 begyndte samtaler mellem Porsche og Opel om udvikling af en minivan. Vi var på højden af minivan-segmentet. Alle ville have en – rygter cirkulerede endda om, at Autoeuropa-fabrikken endda ville producere en version af Volkswagen Sharan med Audi-logoet (jeg har ledt efter billeder af disse rygter, men ligesom jeg var internettet stadig et barn).

Opel Zafira Porsche
Opel Zafira udstillet på Porsche Museum

Opel havde brug for en kompakt MPV, der kunne byde på syv sæder og ikke ville være for dyr at producere – både motorer og komponenter skulle genbruges fra andre modeller. En specifikation, der er enkel at forstå, men (meget) svær at opfylde. Det var dengang, Opel kom og bankede på Porsche Engineerings dør. "Mine kære, vi har brug for en kompakt, billig, praktisk, komfortabel MPV, der opfører sig værdigt på vejen. Er du i stand til at gøre dette?”.

Porsche var ikke kun i stand til alt dette, det lykkedes også at "skjule" den tredje sæderække under kabinen - hvis hukommelsen ikke gør noget, var Opel Zafira den første kompakte MPV, der ty til denne løsning. Både chassiset og affjedringsordningen på Zafira var også underskrevet af Porsche. Delene, disse var stort set alle fra Opel Astra. Produktionen startede i 1998.

Opel Zafira havde så godt et fundament, at det tyske mærke besluttede at lancere en sporty version – ja, man kan godt grine. Den hed Opel Zafira OPC og brugte en 2,0 liters turbomotor med 192 hk. Det var den hurtigste MPV på markedet, nåede 220 km/t og tog kun 8,2 sekunder fra 0-100 km/t. Respekt!

Dette er den billigste Porsche du kan købe. Okay... en slags. 2905_4

Zafiras overlegenhed var sådan, at da den blev søsat, forlod den alle konkurrenterne at "se skibe". Renault Scénic, nutidig af denne generation af Zafira, lignede en færge sammenlignet med den tyske model. Og det er værd at huske på, at Renault var grundlæggeren af MPV-segmentet, så det kan siges, at det franske mærke blev slået i sit eget spil... af Porsche!

Omkring det tidspunkt lancerede Opel også en anden MPV – denne uden Porsches hjælp. Den hed Opel Sintra, og ærlig talt husker jeg den kun, fordi den bar navnet på en smuk portugisisk by. Hvis du vil se et billede af “tingen” klik her – jeg lægger det ikke direkte her, fordi jeg ikke vil udsætte nogen for den lidelse uden forudgående samtykke. #clickbait ?

Læs mere