Vi testede den nye Toyota Prius AWD-i. Giver hybridpioneren stadig mening?

Anonim

Det var i 1997, da Toyota havde frækheden til at overføre en teknologi, der længe var blevet testet i prototyper, til en produktionsbil. Resultatet blev Toyota Prius , den første serieproduktionshybrid og en model, der lagde grunden til elektrificeringen af bilindustrien på et tidspunkt, hvor... ingen talte om det.

Tyve år senere er Toyota Prius i sin fjerde generation og med et udseende lige så kontroversielt som den første. Hvad der også ændrede sig (og meget) var bilindustriens landskab i denne periode, og konkurrencen om at være pioner kunne ikke være hårdere.

Og det kommer hovedsageligt fra indendørs - har du talt antallet af hybridmodeller, som Toyota har at tilbyde i 2020? Kun Aygo, GT86, Supra, Hilux og Land Cruiser har ikke en hybridversion.

Toyota Prius AWD-i

Spørgsmålet, vi stiller, er: giver det mening, at pioneren inden for hybrider stadig eksisterer? Ved at udnytte den nyligt modtagne restyling og nyheden ved nu at kunne have firehjulstræk, satte vi Toyota Prius AWD-i på prøve.

Inde i Toyota Prius

Ligesom med det ydre, er det indre af Prius typisk for en... Prius. Hvad enten det er ved det centrale digitale instrumentpanel, som er ganske komplet, men det kræver lang tid at vænne sig til; selv det faktum, at håndbremsen er trukket med foden, kunne alt inde i Prius ikke være mere... japansk.

Abonner på vores nyhedsbrev

Kvaliteten følger i øvrigt også den japanske måler, hvor Prius har en bemærkelsesværdig robusthed. Alligevel kan jeg ikke lade være med at tænke på, at valget af materialer, der blev brugt i broderens interiør, Corollaen, var lidt gladere.

Toyota Prius AWD-i

Hvad angår infotainmentsystemet, har det de samme kvaliteter (og defekter), der normalt anerkendes som systemer, der bruges af Toyota. Nem at bruge (genvejstaster hjælper i dette aspekt) og ganske komplet. Det synder kun for at have et dateret udseende sammenlignet med, hvad de fleste konkurrenter har.

Toyota Prius AWD-i

Med hensyn til plads udnytter Prius TNGA-platformen (den samme som Corolla og RAV4) for at tilbyde gode niveauer af beboelighed. Derfor har vi et generøst bagagerum, med en kapacitet på 502 liter, og mere end nok plads til, at fire voksne kan rejse komfortabelt.

Toyota Prius AWD-i

Den mærkelige placering af håndtaget på e-CVT-boksen leder tankerne hen på sloganet skrevet af Fernando Pessoa for Coca-Cola: "først bliver det mærkeligt, så kommer det ind."

Ved rattet i Toyota Prius

Som jeg fortalte dig, bruger Toyota Prius den samme platform som Corolla (det var i øvrigt Prius, der debuterede den). Nu garanterer denne simple kendsgerning alene Toyota hybriden en kompetent og endda sjov adfærd, især når vi tager i betragtning, at Prius har effektivitet og økonomi som hovedformål.

Toyota Prius AWD-i
På trods af at det er ret komplet, skal instrumentbrættet på Toyota Prius lidt vænne sig til.

Styringen er direkte og kommunikativ, og chassiset reagerer godt på førerens ønsker. Alligevel er der et hit mere fokuseret på komfort sammenlignet med Corolla. Firehjulstræksystemet afslører derimod en hurtig og effektiv handling.

Hvad angår fordelene, driver de 122 hk kombinerede kræfter Prius med behagelig hastighed i de fleste situationer, især hvis vi vælger køretilstanden "Sport".

Toyota Prius AWD-i

Det er klart, at det er umuligt at tale om Prius uden at nævne dens hybridsystem, dens eksistensberettigelse. Meget glat, dette favoriserer den elektriske tilstand. Som på Corollaen er Toyotas arbejde inden for raffinement bemærkelsesværdigt på Prius, hvilket giver mulighed for en betydelig reduktion af de gener, vi normalt forbinder med CVT-gearkassen.

Toyota Prius AWD-i
Med 502 liters kapacitet er Prius' bagagerum misundelig hos nogle varebiler.

Endelig, med hensyn til forbrug, overlader Prius ikke kreditter i hænderne på andre, og gør meget godt brug af sit hybridsystem for at opnå fremragende resultater.

Gennem hele testen, og i ubekymret kørsel og med betydelig brug af "Sport"-tilstanden disse var omkring 5 l/100 km . Med "Øko"-tilstanden aktiv fik jeg gennemsnit så lave som 3,9 l/100 km på en national vej og 4,7 l/100 km i byer, med en betydelig brug af elektrisk tilstand.

Toyota Prius AWD-i

Den firehjulstrukne version af Toyota Prius har 15" alufælge med en aerodynamisk motorhjelm.

Er bilen den rigtige for mig?

Jeg startede denne tekst med spørgsmålet "giver Prius'en stadig mening?" og efter et par dage bag rattet i den japanske model, er sandheden, at jeg ikke kan give dig et konkret svar.

På den ene side er hybridikonet, der er Toyota Prius, nu bedre end nogensinde. Hybridsystemet er et spejl af mere end 20 års udvikling og imponerer for dets glathed og effektivitet, dets dynamiske opførsel er overraskende og forbruget fortsætter med at være bemærkelsesværdigt.

Den bevarer et design og stil uden samtykke - et af dets kendetegn - men forbliver uhyre aerodynamisk effektivt. Den er (meget) økonomisk, rummelig, veludstyret og komfortabel, så Prius er fortsat en mulighed at overveje.

Toyota Prius AWD-i

Til gengæld har Prius, modsat hvad der skete i 1997, i dag meget mere konkurrence, især internt, som nævnt. Objektivt set er det umuligt ikke at nævne, hvad jeg betragter som hans største interne rival, Corolla.

Den har samme 122 hk 1,8 hybridmotor som Prius, men til en lavere indkøbspris, selv når valget er til Corolla Touring Sports Exclusive, varebilen i rækken med det højeste udstyrsniveau. Hvorfor varevognen? Bagagerummets kapacitet er endnu større (598 l).

Det er rigtigt, at Prius stadig fører i absolut effektivitet, men retfærdiggør det de næsten tre tusinde euro mere (standardversion, med to drivhjul) til Corolla?

Den nye Toyota Prius AWD-i tilføjer også firehjulstræk, hvilket medfører en endnu betydelig stigning i forhold til den tohjulstrukne Prius, i hvert fald i denne Premium-version — dens pris er 40 594 euro . En mulighed at overveje for nogle, tvivler vi ikke på, men unødvendig til by-/forstadsbrug, som er der, vi finder mest Prius.

Læs mere