Alpina B10 BiTurbo var verdens hurtigste firedørs... i 1991

Anonim

En lille tysk bilproducent, som designer og monterer sine egne versioner af BMW-modeller, alpine det er årsagen til, hvad vores kolleger hos Road&Track i 1991 betragtede som "verdens bedste firedørs sedan", efter testen, med henvisning til Alpine B10 BiTurbo.

Alpina B10 BiTurbo blev første gang præsenteret på biludstillingen i Genève i 1989 og var baseret på BMW 535i (E34), selvom den kostede næsten dobbelt så meget som BMW M5 på det tidspunkt. Resultatet ikke kun af kun 507 fremstillede enheder, men hovedsageligt af de foretagne ændringer i forhold til den originale model.

Seks cylindre på række... speciel

Mens den bibeholdt den samme 3,4 l in-line sekscylindrede M30 blok, varslede B10 meget flere hestekræfter — 360 hk mod 211 hk - og binær - 520 Nm mod 305 Nm - takket være, som du måske har gættet ud fra navnet, til de to ekstra turboer - på E34 var denne motor naturligt aspireret.

Alpina B10 BiTurbo 1989
Med 360 hk og 520 Nm drejningsmoment blev Alpina B10 BiTurbo "kåret" af redaktionen på R&T til "den bedste firedørs sedan i verden"... Dette i 1991!

Arbejdet med motoren var grundigt. Ud over to Garret T25 turboladere som gav anledning til navnet fik M30 nye smedede stempler, nye knastaksler og ventiler, elektronisk styrede wastegate-ventiler, en "sir" intercooler og et nyt rustfrit ståludstødningssystem. Som en besynderlig detalje kunne turbotrykket justeres inde fra kabinen.

Gearkassen blev drevet af en femtrins Getrag manuel gearkasse, udstyret med en højfriktionskoblingsskive, samt et 25% auto-lock differentiale - det samme som M5 - og en kraftig bagaksel.

Med hensyn til chassiset, for at håndtere den meget kraftigere motor, fik den nye støddæmpere - Bilstein foran og selvnivellerende hydraulik bagpå Fichtel & Sachs -, selvdesignede fjedre og nye stabilisatorstænger. Plus et bremsesystem og øgede dæk sammenlignet med den almindelige 535i.

Alpina B10 BiTurbo 1989

Den ligner en BMW, den er baseret på en BMW... men det er en Alpina! Og de gode...

De hurtigste fire døre i verden

Resultatet af så meget kraft gjorde Alpina B10 BiTurbo ikke kun bedre end den moderne BMW M5, men ved ikke at være begrænset til de 250 km/t, der er typisk for tyske producenter, nåede den at nå 290 km/t - Road & Track nåede 288 km/t under test — hvilket gør den til en af de hurtigste biler i verden og faktisk den hurtigste firedørs sedan på planeten.

Dens tophastighed svarede til datidens supersports; de annoncerede 290 km/t satte den på niveau med maskiner som den moderne Ferrari Testarossa.

Alpina B10 BiTurbo 1989

Importeret fra Japan

Selv i dag, en sand perle blandt firedørs sportssaloner, er Alpina B10 BiTurbo, som du kan se på billederne, enhed nummer 301 af i alt 507 bygget. Efter at være blevet importeret fra Japan til USA i 2016.

Til salg på tværs af Atlanten, specifikt i New Jersey, USA, har denne B10 genopbygget støddæmpere og turboer samt alle manualer, kvitteringer og identifikationsmærkater. Kilometertælleren er godt 125 500 km og er til salg via Hemmings for 67 507 dollars , det vil sige 59 tusinde euro rigtigt, med dagens kurs.

Dyrt? Måske, men maskiner som denne dukker ikke op hver dag...

Læs mere