„Се чувствувам лошо возејќи Ферари. Ова се автомобилите што ги продава Тото Волф

Anonim

Тото Волф, лидер на тимот и извршен директор на Mercedes-AMG Petronas F1 Team, продава дел од својата колекција на автомобили, која љубопитно вклучува две Ферари.

„Шефот“ на Mercedes-AMG во Ф1 реши да се збогува со неговото Ферари Енцо од 2003 година и Лаферари Аперта купени во 2018 година.

Покрај овие два неконтролираното коњи, Волф го стави на продажба и Mercedes-Benz SL 65 AMG Black Series од 2009 година, модел во кој тој самиот помогна да се развие.

Toto_Wolff_Mercedes_AMG_F1
Тото Волф

Овие модели се продаваат на познатата британска веб-страница Tom Hartley Jnr и ветуваат дека ќе му дадат неколку милиони евра на Волф, кој поседува третина од акциите на Mercedes-AMG Petronas F1 Team.

Мотивацијата што ме тера да се откажам од овие автомобили е едноставна: немам повеќе време да ги возам. И мислам дека не би било убаво да ме видите како возам Ферари, иако тоа е фантастична марка.

Тото Волф

Волф објаснува и дека „одамна не возам“ и дека решил „да се префрли на електричните модели произведени од Mercedes-Benz“. А всушност малата километража на автомобилите го потврдува тоа.

НА Ферари Енцо , на пример, „истрчал“ само 350 км откако е купен. веќе на Ferrari LaFerrari Squeeze — од кои се произведени само 210 — вкупно поминати 2400 км.

Ферари Енцо Тото Волф

Ферари Енцо

Моделот кој најмногу прошета е Mercedes-Benz SL65 AMG Black Series , кој на километражата покажува 5156 km. Ексклузивно во само 350 примероци, овој модел првично беше продаден на Волф, кој учествуваше - како пилот - во програмата за тестирање за развој на модели на Нирбургринг.

Mercedes-Benz SL 65 AMG Black Series Toto Wolff

Mercedes-Benz SL 65 AMG Black Series

Ова е и зошто е љубопитно што Волф се ослободува од него, бидејќи продолжува да биде еден од најзабележителните германски автомобили во последните години: опремува 6,0-литарски твин-турбо V12 мотор кој произведува 670 КС, забрзува од 0. до 100 km/h за 3,8 секунди и достигнува 320 km/h максимална брзина.

Компанијата одговорна за продажбата не ја наведува цената што ја барате за секој од овие модели.

Прочитај повеќе