Carlos Sainz wint opnieuw de Dakar en Paulo Fiúza schrijft geschiedenis

In een Dakar-rally overschaduwd door de dood van Paulo Gonçalves, Carlos Sainz voegde nog een overwinning toe aan zijn cv in de grootste en bekendste offroad-marathon ter wereld.

In totaal heeft de Spaanse coureur al drie overwinningen behaald in de Dakar Rally en, merkwaardig genoeg, allemaal behaald met verschillende merken. In 2010 reed hij in een Volkswagen; in 2018 reed hij in een Peugeot en dit jaar reed hij met een X-Raid MINI.

Wat de race zelf betreft, versloeg de Spaanse coureur na 5000 km race de als tweede geplaatste Nasser Al-Attiyah, die een Toyota Hilux bestuurde, gedurende zes minuten.

MINI X-Raid Buggy
Met de overwinning in 2020 ging Carlos Sainz verder met drie overwinningen in de Dakar.

Er werd al geschiedenis geschreven op de laagste plaats op het podium, met Paulo Fiúza, bijrijder van Stéphane Peterhansel in deze Dakar Rally, die als eerste Portugees het podium betrad in de autocategorie van de beroemde rally, waarmee hij het record van Carlos Sousa in 2003, het jaar waarin hij op de vierde plaats stond in de categorie.

Ook onder de Portugezen die de eerste Dakar betwistten in Saoedi-Arabië in vierwielige voertuigen, bleef Pedro Bianchi Prata, navigator van Conrad Rautenbach in de SSV, tot het einde in de strijd om het podium, iets opmerkelijks voor iemand die alleen dit jaar debuteerde als navigator in de koningin off-road race.

In zijn debuut naast "Mr.Dakar" behaalde Paulo Fiúza het beste resultaat ooit van een Portugees onder de auto's.

En de motorfietsen?

Op motoren was de grote winnaar Ricky Brabec die, rijdend op een Honda, een einde maakte aan een KTM-dominantie die sinds 2001 had geduurd en de een snelle Honda die het duurde... 31 jaar!

Abonneer op onze nieuwsbrief

Achter deze overwinning staan de voormalige coureurs Rúben Faria en Hélder Rodrigues die deel uitmaakten van Honda's structuur in deze Dakar, waarbij de eerste de functies van teamdirecteur op zich nam en de laatste de "adviseur" van de coureurs van het Japanse team.

Honda Dakar 2020
Ricky Brabec pakte Honda's eerste Dakar Rally-overwinning in 31 jaar.

Ook onder de Portugezen die in de motorcategorie raceten, behaalde António Maio de 27e plaats terwijl Mário Patrão deze editie van de Dakar Rally op de 32e plaats eindigde in het klassement.